Plecări voluntare cu viteza întâi la ArcelorMittal
Foto: Foto: Vasile Caburgan

Plecări voluntare cu viteza întâi la ArcelorMittal
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Procedeul de depunerea cererilor de autodisponibilizare de la ArcelorMittal Galaţi, în plină desfăşurare * Puţin peste 200 de oameni vor să plece şi să încaseze salarii compensatorii * Numărul lor ar putea creşte semnificativ în zilele următoare * 


Peste 200 de salariaţi de la combinatul siderurgic au depus până acum cereri de autodisponibilizare în baza noii scheme iniţiate de către conducerea ArcelorMittal în luna iulie, potrivit liderului sindicatului Solidaritatea, Gheorghe Tiber. Acesta a precizat însă că în următoarele zile nu este exclus ca înscrierile să se intensifice, iar numărul cererilor să crească destul de mult. "La mijlocul săptămânii 27 august - 2 septembrie erau aproximativ 220 de solicitări de autodisponibilizare. Este însă de aşteptat ca numărul lor să crească la începutul lunii septembrie. Asta din cauză că se încheie normele şi se apropie termenul limită de depunere a acestor cereri", a declarat Gheorghe Tiber.

Procesul de depunere a cererilor de autodisponibilizare se va derula până în ultima zi din luna septembrie. În perioada rămasă până atunci, cererile depuse vor fi supuse unei evaluări, urmând ca plecările efective să se facă până în ultima zi din luna octombrie a anului în curs. Până în acest moment, oficialii ArcelorMittal nu au comunicat alte date legate de evoluţia noii scheme de plecări voluntare. 

O schemă mai complicată

La sfârşitul lunii iulie ArcelorMittal anunţa oficial deschiderea unei noi scheme de plecări voluntare. Estimările pe care sindicaliştii le făceau înainte de deschiderea procedurilor legate de depunerea cererilor arătau că, de această dată, aproximativ 1000 de salariaţi ai combinatului siderurgic vor părăsi compania alegând plăţile compensatorii. De această dată, însă, procedeul şi condiţiile de plecare sunt ceva mai complicate decât în anii trecuţi. Asta pentru că oficialii companiei au decis să folosească instrumentul Talent Pool (rezervorul de talente) ca pe o rampă de plecare pentru cei care hotărăsc să îşi încheie raporturile de muncă cu ArcelorMittal Galaţi.

Altfel spus, cei care fac cerere de plecare vor trece mai întâi pe aici. Însă, atenţie, siderurgiştii care ajung în Talent Pool nu au nici o garanţie că vor reuşi să plece, singura certitudine fiind aceea că nu vor mai lucra în departamentele în care au activat până acum. În situaţia în care dorinţa de lor de a încasa plăţi compensatorii nu se va îndeplini, ei vor rămâne la dispoziţia companiei care poate decide să îi distribuie în alte locuri de muncă, acolo unde este nevoie de ei.

Pe de altă parte, schema din acest an, mai are încă o caracteristică specială. Una negativă. Este vorba despre faptul că aceasta este prima care propune formule financiare mai mici decât Cele precedente. Astfel, salariaţii cu o vechime în muncă de până la 5 ani vor primi 6 salarii compensatorii şi o sumă fixă de 15.000 de lei. Cei care au lucrat între 5 şi 10 ani vor încasa 7 salarii şi o sumă fixă care poate fi cuprinsă între 25.000 şi 30.000 de lei, în funcţie de cheltuielile cu costurile salariale ale companiei pentru angajatul care doreşte să plece. Salariaţii care au lucrat la combinat între 10 şi 15 ani vor încasa 9 salarii, cei cu o vechime între 15 şi 20 de ani - 12 salarii, muncitorii cu vechime între 20 şi 25 de ani - 16 salarii, între 25 şi 30 de ani - 18 salarii, iar cei cu peste 30 de ani - 21 de salarii. Pentru toate aceste categorii, suma fixă compensatorie va fi între 25.000 şi 30.000 de lei, pe baza aceluiaşi criteriu legat de cheltuielile cu salariul ale companiei.

Tradiţie cu compensare salarială

Aceasta este cea de-a 12-a schemă de plecări voluntare din combinat pe care ArcelorMittal le-a iniţiat de la privatizarea Sidex. Până acum, acest procedeu s-a dovedit a fi unul extrem de eficient în ceea ce priveşte reducerea numărului de salariaţi de pe platforma siderurgică gălăţeană.

Practic, cei care au cumpărat combinatul siderurgic au recurs în fiecare an la astfel de procedee, ajungându-se ca astăzi, să lucreze aici de trei ori mai puţini oameni decât în 2001, anul privatizării.

Altfel spus, 19.000 de siderurgişti au părăsit platforma industrială alegând să primească salarii compensatorii, cei mai mulţi plecând în primul an de la vânzarea combinatului, atunci când plăţile compensatorii au fost subvenţionate de către stat.

Citit 4200 ori Ultima modificare Duminică, 02 Septembrie 2012 17:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.