Investiţiile municipalităţii, oportunităţi pentru firmele locale. Metaltrade va reabilita corpul vechi al CNVA

Investiţiile municipalităţii, oportunităţi pentru firmele locale. Metaltrade va reabilita corpul vechi al CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un milion de lei vor costa lucrările de înlocuire a uşilor şi ferestrelor, precum şi reabilitarea faţadei şi parchetului la corpul vechi al Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” * Opt firme au fost interesate de lucrare, dar atuul câştigătorului a fost linia tehnologică de producere a tâmplăriei stratificate


Compania Metaltrade International şi-a adjudecat contractul privind lucrările de reabilitarea a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, anunţul de atribuire fiind recent postat de Primărie pe SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice). Valoarea contractului este de aproape un milion de lei şi va presupune lucrări de refacere a faţadei, de înlocuire a uşilor şi ferestrelor, precum şi refacerea parchetului.

„Este o lucrare amplă, pe care noi o aşteptam de mult. În fapt, este vorba de lucrările de renovare a corpului vechi al Colegiului, construit în 1890. De atunci, de la inaugurarea liceului, nu s-a mai făcut nici o refacere integrală a tâmplăriei şi, vă daţi seama, după atâta timp este foarte deteriorată. În plus, ferestrele actuale, pe timp de iarnă, au pierderi mari de căldură, iar vara ne este frică să umblăm la ele, să le deschidem, pentru că pur si simplu există riscul să cadă cu totul”, ne-a explicat directorul CNVA, Vasile Ciuchină.

Chiar dacă este vorba de o investiţie într-o clădire de patrimoniu şi una dintre emblemele Galaţiului, reabilitarea CNVA a fost una care a avut de aşteptat pentru a se materializa. SC Proiect SA Galaţi a început încă din 2007 să întocmească proiectul tehnic, caietul de sarcini şi celelalte studii necesare lucrărilor, dar finalizarea documentaţiei, dată fiind complexitatea lucrării şi a avizelor necesare, s-a făcut în 2011, iar actuala licitaţie a fost lansată anul trecut.

Mulţi veniţi, puţini rămaşi

În noiembrie 2012, când a lansat procedura de licitaţie, municipalitatea estima valoarea lucrărilor la aproape 1,26 milioane de lei. De lucrare s-au arătat interesate nume grele din domeniul construcţiilor, precum Vega’93, Tancrad sau Vâlceana, plutonul acestora fiind completat cu Meridian Construct SRL, Comtiem SRL, Super A Plus K SRL, Aprocom SRL (Topliţa) şi, desigur, Metaltrade International SRL. Prin urmare, nu mai puţin de opt firme s-au arătat interesate de această lucrare, dar pe parcurs, numărul acestora s-a subţiat. Astfel, potrivit sumarului achiziţiei, trei firme – Tancrad, Comtiem SRL, Super A Plus K S – s-au înscris la licitaţie, dar nu au mai depus nici o ofertă, în timp ce alte trei firme – Vega’93, Vâlceana şi Aprocom SRL – s-au retras din licitaţie. „Considerăm că lucrarea este subevaluată”, şi-au motivat poziţia cei la Vega’93 şi, se pare, la fel au considerat şi celelalte firme care au renunţa să mai intre în cursa de adjudecare a lucrărilor. De altfel, lucrările la CNVA nu sunt unele simple. Fiecare element de tâmplărie trebuie reprodus exact, iar uşile şi ferestrele nu sunt „standard”, fiecare având o serie de particularităţi privind dimensiunile şi forma.

Oferta câştigătoare

Pe masa Primăriei s-au aflat în cele din urmă doar două oferte. Prima a venit din partea Meridian Construct SRL, care se oferea să facă lucrările la un preţ de 1,2 milioane lei, adică unul destul de apropiat de cel avansat de Primărie. Cea de-a doua ofertă, care a fost şi câştigătoare, a aparţinut Metaltrade International SRL care, nu numai că nu a considerat oferta subevaluată, ci a avansat un preţ mai mic cu aproape 300.000 lei decât estimarea iniţială, respectiv 962.945 lei! Explicaţia, potrivit reprezentaţilor Metaltrade International ar fi aceea că, la nivelul companiei este controlat tot fluxul tehnologic de producere a tâmplăriei stratificate, ceea ce i-a ajutat să depună o ofertă mai competitivă.

„Noi nu luăm profilul de tâmplărie de la terţi. Noi realizăm tot, iar produsul trece pe la noi de la stadiul de buştean, scândură până la tâmplăria stratificată propriu-zisă şi toată prelucrarea pe care o presupune un astfel de proces. Din câte ştiu, celelalte firme de construcţii nu au astfel de linii de producţie, prin urmare trebuie să cumpere această tâmplărie de undeva. În ceea ce ne priveşte, având tot acest lanţ tehnologic pe tâmplăria stratificată nu mai apelăm la intermediari. Asta înseamnă, desigur, costuri mai mici. Mai contează lemnul folosit, tipul şi forma tâmplăriei, dar, în medie, reuşim pentru lucrările noastre să avem astfel de produse chiar şi cu peste 10 – 15 la sută mai ieftine decât pe piaţa obişnuită”, ne-a declarat Tudorel Năstase, directorul comercial al Metaltrade International. Acesta a precizat că, în cazul reabilitării Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri”, aproape 80 la sută din valoarea lucrării este reprezentat de lucrările de înlocuire a tâmplăriei, partea de refacere a faţadei fiind, întrucâtva, complementară.

Lucrările de reabilitarea a Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri” ar putea debuta odată cu încălzirea vremii, în aceste zile fiind aşteptat şi ordinul de începere a lucrărilor din partea Primăriei Galaţi. Lucrările vor ţine cont de programul de studiu al elevilor şi, conform planurilor, ar urma să fie finalizate până în toamna acestui an.

Citit 4507 ori Ultima modificare Luni, 25 Februarie 2013 12:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.