Soluţii pe timp de criză / Ce trebuie să faci când impozitele devin insuportabile

Soluţii pe timp de criză / Ce trebuie să faci când impozitele devin insuportabile
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În cazul în care se confruntă cu dificultăţi financiare, gălăţenii pot solicita Fiscului o eşalonare la plata taxelor şi impozitelor * În acest fel se scade povara fiscală şi se evită acumularea de penalităţi * Pentru a se aproba reeşalonarea, contribuabilul trebuie să prezinte o serie de garanţii şi să nu se afle în inslovenţă sau dizolvare


Pe fondul greutăţilor din economie, nu puţini sunt contribuabilii, fie ei companii sau simpli cetăţeni, care constată că nu îşi pot achita la timp o serie de impozite. În acest caz, soluţia nu este de aştepta ca „pasa rea” să treacă, lăsând să se acumuleze penalităţile, ci aceea de a solicita o eşalonare la plată a impozitelor în cauză. „Contribuabilii persoane fizice şi juridice care se află în dificultate financiară generată de lipsa temporară a disponibilităţilor băneşti şi care doresc să prevină acumularea de noi datorii au posibilitatea de a solicita eşalonări la plată conform prevederilor OUG. nr.29/2011 privind reglementarea acordării eşalonărilor la plată”, precizează Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP) Galaţi.

Condiţii pentru acordarea eşalonării

Eşalonarea la plată se acordă pentru toate obligaţiile fiscale administrate de ANAF, înscrise în certificatul de atestare fiscală, în situaţia în care contribuabilii îndeplinesc cumulativ o serie de condiţii. Prima dintre ele este aceea de a avea depuse toate declaraţiile fiscale. Apoi, contribuabilul, odată fixată perioada de eşalonare, trebuie să aibă capacitatea de a-şi respecta noile angajamente. „Aceste situaţii se apreciază de organul fiscal competent pe baza programului de restructurare sau de redresare financiară ori altor informaţii şi/sau documente relevante, prezentate de contribuabil sau deţinute de organul fiscal », precizează DGRFP Galaţi. Nu în ultimul rând, pentru ca un contribuabil aflat în dificultate financiară să beneficieze de o reeşalonare la plată, trebuie să aibă constituite o garanţie şi să nu se afle în procedura de insolvenţă sau de dizolvare.

Unde şi cum se depun cererile de eşalonare

În cazul în care condiţiile amintite mai sus sunt îndeplinite, cererea de acordare a eşalonării la plată fie se depune la registratura Fiscului, fie se transmite prin poştă, cu confirmare de primire, cererea urmând să fie soluţionată în termen de 60 de zile, prin emiterea unei decizii de eşalonare la plată a obligaţiilor fiscale şi a unei decizii de amânare la plată a penalităţilor de întârziere. Desigur, în cazul în care contribuabilul nu se încadrează în condiţiile impuse, va fi înştiiţat de acest lucru printr-o decizie de respingere a cererii de acordare a eşalonărilor la plată. Conţinutul cererii, precum şi documentele justificative care se anexează acesteia sunt prevăzute de Ordinul Ministerului Finanţelor Publice nr.1853/2011. Perioada de eşalonare la plată se stabileşte de organul fiscal competent în funcţie de cuantumul obligaţiilor fiscale şi de capacitatea financiară de plată a contribuabilului.

Garanţii şi excepţii

Pentru obţinerea eşalonărilor la plată, contribuabilii trebuie să constituie garanţii în 30 de zile de la data comunicării acordului de principiu. Există însă o serie de excepţii : persoanele fizice care solicită eşalonare pentru obligaţii fiscale de până la 5.000 lei; persoanele juridice pentru obligaţii fiscale de până la 20.000 lei; instituţiile publice, autorităţile şi serviciile publice autonome înfiinţate prin lege organică; instituţiile de învăţământ superior de stat. Prin urmare, în cazul în care aveţi dificultăţi cu plata impozitelor, nu aşteptaţi să vă vină Fiscul la uşă, ci încercaţi împreună cu organele fiscale să găsiţi o soluţie acceptabilă pentru ambele plăţi.

Citit 2053 ori Ultima modificare Vineri, 20 Decembrie 2013 14:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.