Cimbrul, popular încă din Antichitate, este disponibil în România în trei variante: cimbrul sălbatic, cimbrișorul și cimbrul de grădină, ultimele două fiind recomandate pentru ceai și condimentarea mâncărurilor.
Ceaiul de cimbru are o aromă specifică și destul de puternică și acționează ca un excelent stimulant și tonic. Soldații romani făceau baie în ceai de cimbru înainte de lupte, pentru a căpăta forță și energie, iar în prezent se folosește intens în perioadele de recuperare, pentru a trata stresul cronic și astenia de primăvară.
Cimbrul este bogat în vitamina C, vitamina A și vitaminele B. 100 de grame de frunze de cimbru proaspăt oferă 160 de miligrame de vitamina C. O porție de 1 linguriță oferă 1,28 miligrame de vitamina C. Cimbrul mai conține și mangan, magneziu, zinc, potasiu, calciu și fier.
Ceaiul de cimbru are efect antiinflamator. De asemenea, ceaiul de cimbru relaxează, facilitează oxigenarea creierului, tratează depresia, anxietatea, insomnia și calmează durerile de cap, diminuând inflamația. Este folosit ca antiinflamator local și în caz de întinderi musculare, entorse, luxații sau artroză, prin aplicarea unor comprese cu ceai concentrat călduț pe zonele afectate.
Dacă nu ai poftă de mâncare pentru că ești stresat sau treci printr-o perioadă de convalescență, ceaiul de cimbru te poate ajuta. În plus, poate calma durerile de stomac, arsurile, indigestia și sindromul de colon iritabil. S-au observat beneficii și pentru crampele menstruale de slabă intensitate și chiar pentru tratarea pe moment a diareii.