GHID VL/ Invaţă să faci PLĂŢI PE INTERNET. Cum achiţi ONLINE FACTURA LA GAZ

GHID VL/ Invaţă să faci PLĂŢI PE INTERNET. Cum achiţi ONLINE FACTURA LA GAZ
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Dacă n-aţi făcut internet banking până acum, măcar aţi auzit despre aşa ceva sau aţi văzut pe cineva cum răsuflă uşurat în faţa calculatorului, fluturând o factură şi spunând: «Gata! Am plătit-o şi pe asta!». Adevărul este că oricât am fi de reticenţi cu privire la operaţiunile bancare online şi oricât de multe ştiri despre hackeri şi infraţiuni informatice am vedea zilnic în jurnalele de ştiri, realitatea rămâne aceeaşi: să-ţi plăteşti facturile direct pe internet este mai comod şi mult mai rapid. Vă scuteşte definitiv de statul la coadă şi de tirania funcţionarului de la ghişeu.

La fel stau lucrurile şi atunci când vine vorba despre cumpărăturile făcute online, care te scutesc de stat la cozi şi de cărat. Iar dacă la începutul anilor 2000 întreaga tehnologie (inventată, de fapt, prin anii '80), încă ni se părea de domeniu ştiinţifico-fantasticului, acum nu mai e mare filosofie să-ţi plăteşti factura de telefon stând acasă, în faţa calculatorului. La fel de simplu - evident, dacă ai bani în cont - este să-ţi cumperi ceva dintr-un magazin online, începând de la mâncare sau flori, până la electronice şi chiar autoturisme de zeci de mii de euro. Orice se poate vinde, cumpăra sau plăti pe internet.

"Viaţa liberă" vă oferă, în lunile care vin, ghiduri complete de efectuare a plăţilor online, dar şi tutoriale din care veţi afla cum să cumpăraţi în siguranţă din magazinele virtuale. Din experienţele noastre, dar şi din cele ale cititorilor care ni le-au adus la cunoştinţă pe ale lor, vă vom semnala operaţiunile cu probleme şi vom stabili împreună ce şi cum trebuie să facem.

Învăţăm încet, dar tot învăţăm

Europenii din state cu economii mai puternice decât a României au încredere în internet banking. Spre exemplu, peste jumătate dintre austriecii care au cont în bancă folosesc, în prezent, serviciile de internet banking, potrivit unui studiu comandat de Banca Comercială Română şi Erste Bank.

Prin comparaţie, în România, procentul utilizatorilor de servicii bancare online este de doar şase la sută. Nu vă gândiţi că e puţin! La acest procent am ajuns în urma unei creşteri spectaculoase. În urmă cu trei ani, doar patru la sută dintre români făceau internet banking.

În sud-estul Europei, mai prost decât noi stau doar sârbii. Bineînţeles, dacă ne referim la profilul românului care face plăţi şi cumpărături online, o deschidere mai mare o au tinerii, mai ales cei cu ceva bani şi înclinaţii spre tehnologie. Studiul comandat de BCR şi Erste arată că 26 la sută dintre utilizatorii de internet banking cu vârste între 30 şi 49 ani deţin un smartphone, 14 la sută au tabletă, 47 la sută au PC şi 41 la sută au laptop. Circa jumătate (47 la sută) dintre utilizatorii de smartphone şi tablete utilizează internet bankingul pe telefoane sau tablete pentru plăţi şi ordine de plată, iar 41 la sută folosesc un motor de căutare pe internet pentru verificarea conturilor şi a soldului.

Concluzia: internet bankingul este viitorul. Ceea ce trebuie să facem este să învăţăm să îl folosim în siguranţă.

Instrucţiuni, pas cu pas

Vă arătăm astăzi cum vă puteţi plăti online factura la gaz. Am ales să exempificăm achitarea pe internet cu un virament către GDF Suez, deoarece această companie nu mai are casierii deschise în oraş şi ar trebui să staţi la coadă, la bancă, pentru a vă putea achita factura.

Ce vă trebuie

Aveţi nevoie de un cont bancar, cu card ataşat (merge orice, de la Visa Electron la Mastercard). Ca să nu vă încurcaţi în comisioane de schimb valutar, faceţi contul în lei, de vreme ce aceasta e moneda în care faceţi plata. Mai aveţi nevoie de un token, un dispozitiv electronic asemănător unui calculator mic de birou, cu funcţii diverse, precum autentificarea şi autorizarea la plată. Evident, vă trebuie calculator şi conexiune la internet.

Exemplificăm procedura de plată online efectură prin Raiffeisen Bank, pentru că această bancă are unele dintre cele mai clare ghiduri online.

Autentificarea. Cardul ataşat contului din care plătiţi trebuie introdus în token. După ce introduceţi cardul, apăsaţi pe butonul Autentificare al dispozitivului. Tokenul va genera, pe micul său ecran, un cod unic.

Accesaţi site-ul băncii şi, în meniul din dreapta jos, accesaţi butonul gri Raiffeisen Online - Internet Banking. În locul acestui buton gri, vă vor apărea alte două butoane gri: Accesare Raiffeisen Online şi Accesare Raiffeisen Bank. Accesaţi Raiffeisen Online şi vi se va cere să introduceţi numele de utilizator (pe care îl stabiliţi dumneavoastră, la înscrierea pe site) şi un cod unic. Scrieţi în câmpul destinat codului unic numărul de pe ecranul tokenului, daţi enter şi aţi intrat în cont. Vă va întâmpina un grafic mare al activităţii dumnevoastră financiare. Daţi scroll şi în josul mediului veţi găsi o listă cu conturile dumnevoastră. Alegeţi contul din care vreţi să plătiţi şi daţi click pe el.

Virarea banilor din cont. În meniul din stânga aveţi butonul Plăţi. Accesaţi-l şi, din meniul deschis, alegeţi ultima opţiune, numită plăţi facturi.

Apoi, în câmpul "Caută" scrieţi numele GDF Suez, iar, mai jos, introduceţi suma de plată, apoi detaliile de pe factură: codul client (drepta sus, pe factură), numărul facturii (stânga sus, pe factură) şi data emiterii.

Apăsaţi butonul galben "Trimite" din drepta jos al ecranului, apoi, după ce aţi verificat încă o dată informaţiile, apăsaşi butonul galben confirmare.

Verificarea plăţii. A doua zi, verificaţi dacă s-au tras banii din cont. Tot pentru siguranţă, verificaţi dacă pe factura următoare aveţi sold anterior. Dacă da, există două posibilităţi. Mai întâi, se poate ca banii să fi ajuns în cont după emiterea noii facturi, aşa că cel mai bine ar fi să verificaţi, telefonic, la GDF Suez, dacă vi s-a înregistrat plata.

CITEŞTE ŞI: CAPCANELE mandatării băncii cu PLATA FACTURILOR

Citit 11093 ori Ultima modificare Luni, 08 Septembrie 2014 10:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.