Cât costă CASA VERDE şi cum se accesează programul

Cât costă CASA VERDE şi cum se accesează programul
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Adresat persoanelor fizice, programul "Casa Verde", de fapt un program pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, este gestionat de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi a avut, până acum, doar două sesiuni, una în 2010 şi una în 2011.

În Galaţi, aproape 800 de dosare depuse

Statistica pentru judeţul Galaţi, atât pe sesiunea 2010, cât şi pe cea din 2011, întruneşte doar 784 de dosare, dintre care semnate de beneficiari au fost doar 585.

Din punct de vedere financiar, fondurile necesare pentru programul "Casa Verde" din Galaţi au fost, în 2011, de aproape trei ori mai mari decât cele din 2010. Astfel, dacă valoarea dosarelor depuse de gălăţeni, 210 la număr, pentru sisteme de încălzire cu energie regenerabilă în 2010 a fost de doar 1.266.000 lei, cele 574 de dosare depuse în 2011 au ajuns la o valoare totală de 3.469.526.20 lei.

Ce acte sunt necesare

În conformitate cu "Ghidul de finanţare", pentru cele două sesiuni din 2010 şi 2011 aprobarea se obţinea pe baza dosarului de finanţare care se depunea la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) pe raza căreia solicitantul avea domiciliul. Acest dosar - care cel mai probabil va valabil şi în viitor - trebuia să conţină o cerere de finanţare nerambursabilă, conform ghidului, completată prin tehnoredactare computerizată şi semnată de solicitant, în original, dar şi o declaraţie pe propria răspundere a solicitantului, din care să reiasă că imobilul asupra căreia se va face investiţia nu face obiectul unui litigiu în curs de soluţionare la instanţele judecătoreşti, de asemenea în original.

Pe lângă acestea, dacă doreaţi să vă montaţi sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă pentru care să fiţi finanţaţi de stat, mai aveaţi nevoie de o copie după actul de identitate, de un extras de carte funciară, dar nu mai vechi de 30 de zile, care să ateste dreptul de proprietate asupra imobilului, de o autorizaţie de construire pe numele dumneavoastră, de certificatul de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local şi de o adeverinţă privind existenţa unui cont bancar pe numele dumneavoastră.

Toate aceste acte trebuiau puse într-un plic pe care se trecea numele, adresa solicitantului şi titlul "Programul pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire", precum şi sesiunea de depunere a dosarului, în acest caz 2010 sau 2011, acestea fiind singurele sesiuni de depunere care au existat până acum.

Decontările sunt încă în derulare

Conform datelor primite de la APM Galaţi, pentru sesiunea din 2010 au fost depuse doar 156 de dosare de decontare la AFM, privind proiectele implementate, dintr-un număr total de 210 dosare de finanţare depuse, în timp ce pentru sesiunea din 2011 au fost depuse 313 dosare de decontare, din 574, cât fuseseră trimise pentru finanţare. "Având în vedere că, pe parcursul anului 2015, AFM a aprobat dosare depuse în 2011, estimăm că etapa de depunere a dosarelor de decontare se va încheia la finalul anului 2016. Pentru noile programe "Casa Verde" şi "Casa Verde Plus", care ar urma să fie finanţate din Fondul de Mediu, Administraţia Fondului pentru Mediu trebuie să publice ghidurile de finanţare şi să lanseze sesiuni de depunere a dosarelor", se arată în comunicatul remis redacţiei noastre de către Agenţia de Mediu Galaţi.

Motivul pentru care în 2015 au fost aprobate dosare depuse în 2011 este acela că, acum doi ani, în 2014, programul "Casa Verde" a fost deblocat, iar AFM a reluat analiza şi evaluarea dosarelor depuse pentru finanţare în 2011. "Agenţia pentru Mediu Galaţi a predat contractele de finanţare nerambursabilă către beneficiarii din judeţul Galaţi şi în acest moment preia dosarele de decontare de la beneficiari şi le transmite către AFM pentru efectuarea plăţilor", se arată în comunicatul APM Galaţi.

Cât costă sistemele de încălzire "verzi"

La o simplă căutare printre ofertele firmelor de specialitate, vedem că cel mai ieftin sistem de încălzire cu panouri solare costă doar 111 euro, adică circa 500 de lei. La această sumă se adaugă costul unei supape de admisie, pentru alimentarea cu apă a panoului, adică 42 de lei, sau a unui controller electronic cu senzori de temperatură şi nivel, care ajunge până la 153 de lei. De reţinut însă că această variantă este pentru o singură persoană. Astfel, pentru o casă în care locuiesc 2-3 persoane şi care nu depăşeşte 60 de metri pătraţi, specialiştii recomandă instalarea panourilor solare de cel puţin 120 de litri, al căror preţ variază între 203 euro (909 lei) şi 669 euro (2.997 lei). Cele mai scumpe variante de panouri solare sunt cele de 1.000 de litri, care ar putea încălzi o casă de cel puţin 150 de metri pătraţi. Costul acestui sistem de încălzire cu energie regenerabilă ajunge, însă, până la 5.460 de euro, adică 24.460 de lei.

O altă metodă pentru încălzirea casei cu energie regenerabilă este pompa de căldură, al cărei preţ începe de la 2.474 de dolari, adică 9.800 de lei. Cele mai scumpe pompe de căldură costă peste 4.000 de dolari, adică aproape 16.000 de lei. La preţ se adaugă şi valoarea ecranului LCD necesar pentru controlul pompelor, de 113 dolari, ceva mai mult de 440 de lei.

Statul oferă finanţare în valoare de 6.000 de lei pentru panourile solare şi de 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură.

"Casa Verde" reduce costurile la utilităţi

În 2014, fostul ministru al Mediului, Apelor şi Pădurile, Graţiela Gavrilescu, declara la redeschiderea programului că "vom lansa în perioada următoare un program care să fie finanţat de la Fondul de Mediu, o continuare a programului "Casa Verde". Ne gândim ce se întâmplă cu eficienţa energetică şi, de fapt, ce se întâmplă cu banul cetăţeanului. Acest proiect verde va urmări ca, fie şi atunci când costul unei clădiri este mai mare, utilităţile să fie reduse cu 80 la sută".

Pentru moment, însă, o nouă sesiune de depunere a dosarelor pentru finanţare nu a fost deschisă, astfel că cei care vor să aibă o "Casă Verde" mai au de aşteptat cel puţin până în 2017 pentru a cere bani de la stat.

Citit 20351 ori Ultima modificare Vineri, 22 Aprilie 2016 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.