Conducerea CET, ACUZATĂ că dă lefuri pentru nemuncă. "Dezmăţ" financiar sau reducere de cheltuieli?
Foto: Foto arhivă "Viaţa liberă", Liviu Ghinea

Conducerea CET, ACUZATĂ că dă lefuri pentru nemuncă. "Dezmăţ" financiar sau reducere de cheltuieli?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Conducerea Electrocentrale, producătorul de agent termic aflat în insolvenţă încă de anul trecut şi, de la 1 aprilie, în conservare, este acuzată că plăteşte o serie de angajaţi ai societăţii fără ca aceştia să muncească, ci doar pentru simpla prezenţă la locul de muncă. În urmă cu doar câteva zile, pe adresa redacţiei a sosit o sesizare din partea unei persoane - care a dorit să îşi păstreze anonimatul, dar despre care bănuim că este angajată în cadrul CET – în care sunt semnalate o serie de nereguli cu privire la modul în care sunt remuneraţi unii dintre salariaţii societăţii.

„Deşi centrala este în insolvenţă şi oprită, funcţionează doar două - trei pompiţe pentru a scoate apa de la subsolul clădirii, administraţia aduce personalul de tură, fără să aibă activitate, sâmbăta şi duminica pentru a fi plătit dublu, nopţile pentru a le acorda sporul de noapte şi sărbătorile legale pentru a fi plătit triplu (…).

În cursul săptămânii, când personalul de la celelalte activităţi este la serviciu şi se pot executa reparaţii sau remedieri ale unor agregate cu probleme în vederea pornirii, personalul de tură este foarte redus, iar sâmbetele, duminicile, nopţile şi sărbătorile legale aduce tot personalul pentru a le dubla şi tripla veniturile. Astfel înţelege conducerea să diminueze pierderile centralei, plătind salariaţi dublu sau triplu fără a munci”, se arată în adresa transmisă redacţiei „Vieţii libere”.

Reclamantul a ataşat sesizării şi un exemplar al Ordinului de serviciu nr. 3552, din data de 31.03.2015, avizat de întreaga conducere a CET (administrator special, director tehnic, director economic, director comercial, consilier juridic principal şi B.R.U), care prevede, printre altele: „Personalul de tură îşi va desfăşura activitatea în baza unui grafic de tură, întocmit de şeful entităţii operaţionale şi aprobat de conducerea societăţii, şi va avea contractul individual de muncă suspendat (regim de aşteptare) două zile pe săptămână. Graficul de tură va fi întocmit lunar prin grija şefilor entităţilor operaţionale astfel încât salariaţii de la tură să fie pontaţi în regim de aşteptare în zilele în care îşi desfăşoară activitatea la tura de zi. Această măsură se aplică pentru a nu fi afectate sporurile de noapte, sâmbătă/duminică şi sărbători legale de care aceştia beneficiază(…)”.

Conducerea CET invocă „principiul echitabilităţii”

Reprezentanţii Electrocentrale susţin că „activitatea salariaţilor în regim de tură în această perioadă are justificare tehnică legată de integritatea şi siguranţa agregatelor energetice, de păstrarea funcţionalităţii agregatelor energetice astfel încât acestea să fie apte pentru repornirea lor, de păstrarea păcurii constituită drept rezervă de stat, de urmărire a instalaţiilor de gaze naturale, electrice, stins incendiu şi producere de hidrogen - obiectiv de interes strategic naţional. Totodată, în această perioadă, personalul de tură asigură şi paza instalaţiilor tehnologice deoarece serviciul de pază este contractat doar pentru spaţiul netehnologic (ştiind că riscurile cele mai mari privind sustragerile se înregistrează noaptea şi în zilele de weekend - fenomene cu care ne-am confruntat de-a lungul anilor anteriori, iar efectele financiare cauzate de sustrageri pot fi foarte mari)”, a transmis conducerea CET.

Reprezentanţii societăţii au mai afirmat că „măsura de aplicare a regimului de aşteptare pentru salariaţi a fost luată în conformitate cu prevederile Codului Muncii şi după negocierile cu organizaţia sindicală". "Negocierea administraţie - sindicat (…) a avut drept obiect păstrarea principiului echitabilităţii pentru toţi salariaţii societăţii în modul de aplicare a măsurii, indiferent de locul de muncă. Aceasta a implicat egalitatea numărului de zile de regim de aşteptare pentru toţi salariaţii - 40 de zile lucrătoare, zilele de lucru ale salariaţilor de la zi să fie diferite faţă de cei de la tură astfel încât reducerea veniturilor salariale din cauza aplicării regimului de aşteptare să fie echitabilă”, ne-au declarat reprezentanţii CET.

Citit 5040 ori Ultima modificare Joi, 21 Mai 2015 12:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.