Preţurile benzinei şi motorinei au crescut în ultima luna

Preţurile benzinei şi motorinei au crescut în ultima luna
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Preţurile benzinei şi motorinei au crescut în România mai mult decât în toate statele vecine în ultima lună, potrivit unei informări a celor de la Oil Buletin, serviciul de monitorizare a preţurilor carburanţilor din cadrul Comisiei Europene. 

În medie, un litru de benzină costă, actualmente, aproximativ 5,05 lei, cu 3,5 procente mai mare decât la jumătatea lunii mai. Şi în cazul motorinei s-au înregistrat scumpiri de aproximativ 4,7 la sută, ceea ce înseamnă că posesorii de maşini cu motoare diesel sunt obligaţi să scoată din buzunare acum, în medie, 4,97 lei pe litrul de carburant.

Conform celor de la Oil Buletin, creşterile din România sunt mai mari decât cele din două state vecine nouă, tot membre UE (Bulgaria şi Ungaria). În Ungaria, preţul litrului de benzină a crescut cu doar 3,1 procente, în timp ce în Bulgaria cu doar 2 la sută. În cazul motorinei, dacă vecinii noştri maghiari au aplicat o majorare consistentă, apropiată de a noastră, adică de 4,5 la sută, bulgarii au majorat preţul litrului de motorină cu, atenţie, 0,4 la sută. 

Comparat cu media creşterilor de preţ din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, România iese din nou în faţă. Benzina s-a scumpit la noi cu 3,4 la sută, în timp ce media UE a fost de doar 2,9 la sută. În cazul motorinei, procentul de creştere de preţ de 4,7 la sută, de la noi, este identic cu cel de la nivelul blocului comunitar.

Creşterea preţurilor la carburanţi este cauzată de scumpirea din ultima perioadă a petrolului. La finalul lunii trecute, preţul ţiţeiului Brent a depăşit pragul psihologic de 50 de dolari pentru ca, la jumătatea săptămânii trecute, să ajungă la cel mai ridicat nivel din ultimele opt luni.

Citit 2617 ori Ultima modificare Duminică, 12 Iunie 2016 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.