Au furat poporul cu repartitorul

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Între scandaluri, DNA, percheziţii, arestări de şmecheri, Iohannis, Băsescu, Ponta, găleţi şi câte şi mai câte ne ocupă ecranele televizoarelor în ultimele zile, articolul 10 dintr-o lege ce trebuie aplicată până în data de 31 decembrie 2016 trece neobservat. Problema este că acest articol legalizează, practic, una dintre hoţiile cu care s-au confruntat românii în ultimii ani, hoţie ce a fost semnalată de toată lumea, începând cu ANRSC şi terminând cu asociaţiile care se ocupă de protecţia consumatorilor. Acest articol îi obligă practic pe toţi românii ce sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire să-şi monteze în casă repartitoare. În cazul în care aceste repartitoare şi-ar fi dovedit utilitatea încă de când au apărut pe piaţa din România, poate acest articol de lege nu ar fi reprezentat cine ştie ce problemă. Pe de altă parte, nu trebuie să fii vreun doctor în matematică pentru a-ţi da seama că diferenţa dintre un apartament care plăteşte căldura în funcţie de cifrele citite pe respectivele repartitoare şi unul care plăteşte căldura la pauşal este uriaşă.

Diferenţele, şi asta doar pentru a vorbi de iarna 2013-2014, adică ultima perioadă în care aceste repartitoare au avut relevanţă, sunt uriaşe. Spre exemplu, un apartament cu două camere, contorizat la pauşal, a plătit pentru căldură, într-o lună de iarnă, sume cuprinse între 150 şi 300 de lei, în funcţie de cartier. Pe de altă parte, proprietarii aceluiaşi tip de apartament, contorizat cu repartitoare, au scos din buzunar chiar şi 900 de lei.

Furtul poate fi în multe părţi. "Viaţa liberă" nu este un organ de cercetare penală, pentru a stabili unde se fură. Voci avizate din sistemul public de termoficare susţin că diferenţele pot apărea fie în buzunarele administratorilor, fie în buzunarele patronilor firmelor ce s-au ocupat de montarea acestor repartitoare, fie chiar în buzunarele unor funcţionari ai Apaterm. Este complicat, dar nu imposibil de demonstrat.

În momentul în care acest furt devine literă de lege, ghiciţi cine vor fi cei care vor cotiza. Fix gălăţenii care nu au reuşit să-şi pună centrale, dar care au montat pe calorifere astfel de aparate. Este vorba de oamenii care şi-aşa se chinuie să-şi plătească întreţinerea de la o lună la alta. În aceste condiţii, situaţia deja dezastruoasă a Apaterm va deveni de-a dreptul imposibilă. Pentru că facturile restante se vor aduna, datoriile către ceilalţi furnizori - şi aici mă gândesc, în special, la cei de la Electrocentrale, vor creşte exponenţial. Astfel, este greu de crezut că sistemul centralizat de încălzire al Galaţiului va mai avea vreun viitor, oricât de multe proiecte se vor propune, oricât de mulţi oameni ar încerca să schimbe, să modernizeze şi să salveze acest sistem.

Această legalizare a furtului înseamnă de fapt o condamnare la moarte în masă pentru cei care nu-şi vor plăti facturile calculate după bunul plac al celor care citesc repartitoarele. În cel mai "bun" caz, aceşti oameni vor muri de frig în apartamente. În cel mai rău caz, aceşti oameni vor muri de frig în stradă, pentru că vor rămâne fără case, în contul restanţelor la întreţinere.

Citit 1097 ori Ultima modificare Joi, 23 Octombrie 2014 17:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.