„Japonezul” Costel de la centrul multifuncțional

„Japonezul” Costel de la centrul multifuncțional
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

La turneul final al Campionatului Mondial de fotbal de anul trecut, desfășurat în Qatar, japonezii au uimit lumea. Nu doar prin performanțele sportive ale naționalei lor care, printre altele, a învins și Germania în grupe, ci prin nivelul de civilizație incredibil pentru cineva care nu este familiarizat cu lumea lor.

La sfârșitul fiecărui meci, suporterii japonezi au curățat de fiecare dată stadionul în urma lor, lăsând locul lună de curățenie. Au făcut acest lucru după absolut fiecare meci al naționalei lor, ba chiar și după partide în care Japonia nu a fost implicată direct, de exemplu, după meciul de deschidere dintre Qatar și Ecuador. Nu a fost vreun gest de curtoazie față de gazdele lor qatareze, ci, pur și simplu, așa au fost învățați să facă. „A face ordine și curățenie când plecăm este o manifestare a culturii noastre”, a fost declarația unuia dintre fanii japonezi consemnată la vremea respectivă de Gazeta sporturilor. „Suntem învățați să facem asta de părinții noștri, prin educație”, a spus un altul.

Probabil bănuiți unde vreau să ajung. La Elice, în weekend, s-au sărbătorit Zilele Galațiului, mii de gălățeni venind, alături și de copiii lor, să se bucure și să asiste la concertele organizate de municipalitate. S-a cântat și s-a dansat, pe scenă și în public, s-au mâncat de toate și nu numai la mese. La sfârșitul primei zile de concerte, zona era plină de resturile lăsate în urma lor de miile de gălățeni „nejaponezi” care plecaseră de mult acasă. Sticle de plastic și de... sticlă, ambalaje goale, hârtii, șervețele folosite, ce mai, tot tacâmul pentru o distracție pe cinste și de care „sărbătoriții” (pentru că au fost Zilele Galațiului și, implicit, ale gălățenilor) au uitat imediat că le-au lăsat să le cadă din mână, știind că va veni „cineva” să facă curățenie în urma lor.

Și de fiecare dată vine „cineva” să curețe. Însă până să ajungă cei de la Ecosal să salubrizeze zona, acel cineva a fost un beneficiar al unui centru multifuncțional din Galați: Costel Toderaș. A fost angajat al Ecosal cu ceva timp în urmă, a avut niște probleme de sănătate, s-a tratat la București, a venit la Zilele Galațiului și a observat gunoaiele rămase în urma concertului. Așa că a început să le strângă de unul singur, până la venirea foștilor lui colegi.

Poate că de vină au fost și organizatorii concertelor de pe Faleză care nu au adus măcar câteva pubele mobile, astfel că toate coșurile de gunoi, atâtea câte sunt în zonă, s-au umplut rapid. Dar asta nu scade cu nimic din civismul de care a dat dovadă „japonezul” Costel de la centrul multifuncțional.

Citit 2549 ori Ultima modificare Duminică, 11 Iunie 2023 17:11

Mai multe din această categorie:

8 comentarii

  • postat de abcde
    Luni, 12 Iunie 2023 18:51
    91.198.122.***
    @hop&mok: Se învață de oriunde, dacă vrei. Poți consulta varianta imprimata/print a DEX-ului, vei găsi același rezultat. Suportul e diferit, dar informația, conținutul e la fel :)). Normele, dicționarele și limba evoluează (sau involuează, cum vreți), iar versiunea online a DEX-ului, care este LA ZI
    0
    0
  • postat de Hop și eu cu a,b,c.
    Luni, 12 Iunie 2023 18:12
    109.166.128.***
    Ce-am citit și eu. Forma corectă este varianta qatarez azi, forma corectă adoptată în ediția a 3-a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic a Limbii Române.. Forma de ,,qatarian'', a fost folosit și este încă prezent în ediția trecută a 2-a, a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic
    0
    0
  • postat de Mok
    Luni, 12 Iunie 2023 16:46
    192.168.10.***
    @abcd,
    pune mâna pe-o carte (DOOM, de exemplu). Gramatica, ortografia limbii române nu se învață din online, profesore...
    0
    0
  • postat de paloma
    Luni, 12 Iunie 2023 16:18
    5.13.138.***
    :))) !!! Comparatie cu japonezul !!! :))) !!!
    0
    0
  • postat de un observator
    Luni, 12 Iunie 2023 15:09
    193.230.156.***
    Aveti ideie unde suntem? La marginea Romaniei! Tara gunoaielor! Zilele gunoaielor din galati. Asta s-a sarbatorit
    0
    0
  • postat de abcd
    Luni, 12 Iunie 2023 14:33
    91.198.122.***
    Corectare : nu este corectă forma "qatareze". Căutați în dex. https://dexonline.ro/definiție/qatarian. Qatari e în engleză, dar în franceză este qatarien, ca și în română, qatarian. Este foarte normal, este pe modelul : iranian, irakian, etc., etc., In franceza este si saoudien, în româna e saudit.
    0
    0
  • postat de Costel, un băiat rar, bravo lui
    Luni, 12 Iunie 2023 13:06
    109.166.128.***
    Costel cred că este singurul câștigător al celor trei zile a Galațiului, prin a lui conștiință și moralitate demonstrată nouă, tuturor. Ar trebui premiat(poate chiar financiar) de către Primărie, acțiunea lui, este cu prisosință ''incalificabilă'', pentru noi toți din comunitatea gălățeană.
    0
    0
  • postat de florin
    Luni, 12 Iunie 2023 09:03
    86.124.200.***
    ''s-au sărbătorit Zilele Galațiului'' !De fapt s-a organizat un furt din banii publici!Putini stiu ca de organizarea acestei serbari cimpenesti s-a ocupat o firma din Bucuresti si anume STELLAR EVENTS SRL
    Firma care are atentie 1 angajat!Cum foarte multe contracte din bani publici adunati din taxel
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.