Șpagă pentru dreptul de a face grevă

Șpagă pentru dreptul de a face grevă
Evaluaţi acest articol
(33 voturi)

Să îți pui pielea în saramură, violând barierele legii numai ca să te angajezi la stat cu speranța ca o lungă "carieră" într-un sistem de la care aștepți stabilitate să îți asigure o viață lungă și fericită, după care să țipi că ești oprimat, mi se pare o chestiune care frizează cel puțin logica.

Ca să nu ne ascundem după cireș, să recunoaștem, sincer un lucru foarte bine știut. Munca la stat este cea mai profitabilă și mai vânată slujbă de către românul care nu se teme de nimic mai tare decât de nesiguranța zilei de mâine, Un "post bun", la birou, ghișeu, la catedră, la spital sau la poliție a fost, ani la rând, și încă mai este, o oportunitate visată de mulți și împușcată de ceva mai puțini. Adică de cei care au noroc, cunoștințele potrivite și/sau banii necesari ca să ungă mecanismul. Pentru că într-o economie de piață unde cererea e mare și oferta limitată totul se poate cumpăra și negocia, din păcate, competența fiind mai pe la coada listei de criterii. Așa se face că disponibilitatea de a plăti pentru un viitor sigur a devenit "condiție nescrisă la concursul de admitere" în nepermis de multe domenii, multe dintre ele esențiale. Candidatul a dat șpagă să devină responsabil și cu siguranța semenilor, și cu educația lor, și cu viața lor. În acest din urmă caz, vorbim de unul dintre sistemele cele mai predispuse la corupție. Pentru că viața și moartea vor fi întotdeauna cele mai bune afaceri. Aflat la ananghie, omul va fi mereu tentat să dea, iar cel care îi poate face un serviciu va fi tentat să primească, indiferent cât de mare îi va fi leafa la slujba pentru care a plătit, în avans, atenția corespunzătoare. Dovadă stau și câteva situații în care "păcătoși" aflați la ambele capete ale concursurilor de angajare prin spitale au picat în "capcanele" flagrantelor, dar numărul prea mic al acestora arată că demonstrațiile poliției de a curăța mizeria sunt mici furtuni în paharul cu apă. Mulți dintre acei câștigători ai concursurilor de prin spitale, care au uns sistemul pe care îl blamează și amenință a-l bloca cu greve generale, fac acum o furtună și mai mare, pentru a pune presiune. Pentru că au drepturi, dobândite contra cost, odată cu slujba la stat, cu perspectiva "atențiilor" care curg în continuare, dar despre care nimeni nu vorbește. Pentru că dacă toată lumea la ananghie, de la vlădică la opincă, dă, și statul trebuie să dea. Chiar cu prețul unor biruri și mai aspre, tot pe spinarea poporului, a mediului privat sau a pensionarilor care nu pot face grevă, dar care se pot speria la gândul că, pe un pat de spital, nu le va mai da nimeni nici măcar un amărât de "bună ziua".

Citit 2013 ori Ultima modificare Joi, 15 Iunie 2023 18:11

Mai multe din această categorie:

5 comentarii

  • postat de paloma
    Vineri, 16 Iunie 2023 14:19
    5.13.138.***
    Politica social democrata/(liberala?) isi spune cuvantul !!!
    Noroc cu PNRR-ul, altfel eram in faliment de mult !!! Cresterea salariilor bugetarilor creste exponential cu acelasi ritm al scaderii firmelor private care produc plus valoare !!!
    In doi ani ani de zile ne vom afla ca-intr-un avion care
    0
    0
  • postat de Societate masochistă comunistă-democratică.
    Vineri, 16 Iunie 2023 12:15
    109.166.133.***
    După 33 de ani, am fost prostiți, pentru că s-a vrut să fim proști, ușor de manipulat, încă din '89 pornire, printr-o minte masochistă, program. S-a desființat uzinele, întreprinderile, ,,clasa muncitoare'' fiind alungată peste hotare, apoi pământurile CAP-iste au fost fărâmițate, și cumpărate de no
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Vineri, 16 Iunie 2023 09:08
    5.13.169.***
    CAND NE VINDECAM CA NEAM DE TRAISTA? Intai CONSTIENTIZAM CA SUNTEM DE RAHAT? VREM SA NE SCHIMBAM VREODATA?
    Sau hai sa dam vina pe ALTII (UE) ca ne vrea sclavi! NU! Noi ne vrem sclavi, pentru ca suntem un popor needucat, de slabi, capre raioase si nesimtiti!
    Nu facem nimic si ne complacem, dar la m
    0
    0
  • postat de eu
    Vineri, 16 Iunie 2023 06:58
    86.124.202.***
    Din 2018, de când s-a adoptat acest Cod administrativ "Dăncilă", vinde lumea din casă pentru a aduna bani de șpagă ca să se angajeze la Stat....Tot ce contează e dobândirea statutului de funcționar public, după care cam toate problemele omului s-au rezolvat. Șpaga se calculează cu legea în mână și r
    0
    0
  • postat de Cetățean
    Vineri, 16 Iunie 2023 06:57
    89.136.185.***
    Exemple? Numai așa, un clinchet de clopoțel, nu oprește fenomenul. „Oamenii” își văd în continuare de „treabă”. Aveți și exemple, sunt sigur. Le așteptăm cu interes pentru că numai prin punerea în evidență a cazurilor, fenomenul poate să se reducă. Să dispară, nu cred.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.