Galațiul SF

Galațiul SF
Evaluaţi acest articol
(59 voturi)

„Bună ziua, sunt Anca și, în ultima vreme, scriu SF-uri. Pardon, citesc și scriu despre SF-uri”, așa îmi vine să mă prezint de o bună bucată de vreme. În vremea copilăriei și a adolescenței mele, să citesc „SF-uri” (science-fiction) însemna literatură de anticipație. Științifico-fantastică. Făceam cunoștință cu universuri uimitoare, civilizații extraterestre, ori cu lumi noi avansate sau postapocaliptice. „SF” este însă acronimul administrativ pentru „studiul de fezabilitate”, document care stă la nașterea oricărei investiții. Iar în ultima vreme citesc și scriu despre studii de fezabilitate contractate de administrația locală, dar mă simt de parcă aș parcurge literatură de anticipație: pasaje rutiere subterane și supraterane, artere de acces, parcări subterane ori supraetajate... Mai multe ca niciodată!

Desigur, abundența de contracte atribuite sau lansate în achiziție de Primăria Galați pentru SF-uri, adică studii de fezabilitate, este explicabilă. În cazul celor atribuite, pur și simplu au fost parcurse toate etapele cerute de procedura legală a contractării, deci e firesc, dacă ai găsit proiectanții să-i pui la treabă. Pe de altă parte, numeroasele proceduri demarate sau atribuite prin cumpărare directă au și ele o logică. În curând se vor deschide noi oportunități de finanțare, prin urmare e logic ca Primăria să fie pregătită cu documentațiile unor investiții. Nu mai puțin adevărat este că bate la ușă campania electorală și planurile unor parcări subterane, ale unor pasaje ori pasarele sună destul de convingător/amăgitor în portofoliul unui candidat.

Recunosc cinstit necesitatea unor investiții care să fluidizeze traficul și să civilizeze spațiul urban. Pe de altă parte, ridic sceptic din sprânceană citind despre investițiile subterane plănuite de administrația locală. Desigur, orice e posibil cu ajutorul tehnologiilor moderne, al ingeniozității constructorilor și al materialelor revoluționare. Dar mă aduc la realitate numeroasele achiziții lansate de Primărie pentru tot soiul de accidente de teren. Altfel spus, nouă nu ne stă nici asfaltul pe carosabil, nici pavelele de granit fără să ne joace sub tălpi, pe trotuare, dar avem planuri îndrăznețe.

În „orașul cu picioare de lut”, după cum îl numea unul dintre foștii mei colegi. Desigur, nu sunt constructor, dar pot oferi exemple concrete de lucrări recente susținute pe piloni îngropați: parcarea multietajată din Mazepa și rezolvarea celebrei „Falezogăuri” care, în esență, e un soi de pod îngropat. Cât despre trafic rutier, în afară de lărgirea străzii Traian nu-mi vine în minte vreo lucrare revoluționară în ultimii zece ani.

Într-un Galați care pare s-o ia mereu la vale, să se cufunde ori să crape după o ploaie mai zdravănă, ar putea părea de domeniul... anticipației să plănuiești pasaje și parcări subterane. Dar poate că sunt eu prea pesimistă și pun la îndoială îndrăzneala edilitară. Și peste ani – nu prea mulți – SF-urile de azi să devină realitate. Și să apuc să trăiesc și eu în Galațiul SF.

Citit 4258 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Martie 2024 17:05

Mai multe din această categorie:

6 comentarii

  • postat de marr
    Joi, 21 Martie 2024 19:59
    86.124.202.***
    Cand Viitorul a fost Capturat de Politicieni ...s-a Terminat cu visele/sperantele .
    In vecii-vecilor n-ai sa vezi trai bun cand te are pe mana ...un hot . Celelalte tari din Regiune au aratat ca SE POATE , daca se vrea .
    1
    3
  • postat de MM
    Joi, 21 Martie 2024 12:09
    5.13.203.***
    @florin, să reții, că în multe cazuri UE, dă recomandări. Dar politichia românească, în toate cazurile, este mai catolică decât Papa și le aplică fără niciun fel de analiză și consultare prealabilă, cu specialiștii din domeniu.
    0
    12
  • postat de MM
    Joi, 21 Martie 2024 11:56
    5.13.203.***
    Concluzia este că, cei din fruntea administrației au citit mai multă literatură SF în copilărie,decât noi plebea, iar acum când au ajuns la maturitate și grație partidului iubit, mai sunt și șefi, peste plebea românească, o pun în aplicare.
    0
    6
  • postat de Votant Galati
    Joi, 21 Martie 2024 10:33
    81.12.150.***
    SF inainte de alegeri ???
    0
    9
  • postat de Gogu
    Joi, 21 Martie 2024 07:56
    82.79.117.***
    "Vin ai noștri, pleacă ai noștri. Noi rămânem tot ca proștii. Ăia hoți, ăștia hoți, Mama lor la toți." Poate citesc acest articol si politicienii locali si au un declic...
    1
    22
  • postat de florin
    Joi, 21 Martie 2024 06:46
    86.124.201.***
    Doamna 20 de ani aproape de UE nu au adus nimic bun!Suntem cea mai săracă zona a UE!Aici neau adus și aceste SF care nu sunt altceva de cît parandaraturi!Și daca sa mai implementat vreun proiect cu bani de la UE atunci produsul rezultat de ex apa a devenit un lux pt muritorii simpli!
    3
    20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.