Toate drumurile NATO duc spre Europa

Toate drumurile NATO duc spre Europa
Evaluaţi acest articol
(29 voturi)

Dacă se mai îndoiește cineva că principiul apărării colective este unul ”demodat”, așa cum păreau a considera în ”vremurile bune” unii dintre liderii europeni – ar fi bine să pună în balanță realitățile geopolitice și de securitate de astăzi în comparație cu situația de acum 75 de ani, când primele 12 state din America de Nord și Europa puneau bazele NATO.

Amenințarea Uniunii Sovietice este astăzi înlocuită de regimul Putin, cu accente totalitare și ambiții expansioniste la fel de viguroase ca în vremea lui Stalin. Rusia este astăzi o amenințare militară directă la adresa democrațiilor europene, deși nimeni nu mai credea, la sfârșitul Războiului Rece, că un astfel de lucru ar mai fi posibil. Se vorbea chiar de un ”sfârșit al istoriei”, de o umanitate intrată într-o perioadă de armonie și pace universală! Iată că ultimele decenii ne-au învățat că nici pacea, nici democrația nu sunt un dat natural. Ele trebuie apărate și consolidate în permanență.

Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt pilonii de bază ai stabilității și cooperării în Europa, chiar dacă balansul de ”soft” și ”hard” între cele două structuri este unul diferit. Dar fie politic, fie militar, principiul NATO că un atac asupra unui membru este considerat un atac asupra tuturor își găsește tot mai frecvent un corespondent și în politica UE.

Rusia a readus realitatea războiului - inclusiv sub aspectul amenințării nucleare - în Europa, iar paradigma de securitate este și ea reconsiderată de toate statele. Interesant, la nivelul NATO, deși SUA este încă ”vioara întâi”, statele europene în special tind să-și asume un rol tot mai important în ecuația securității colective. Însuși actualul secretar NATO, Jens Stoltenberg, accentua faptul că Europa are nevoie de America pentru securitatea sa, dar că, în același timp, America are nevoie de Europa. ”Aliaţii europeni dispun de forţe armate de talie mondială, de vaste reţele de informaţii şi de o influenţă diplomatică unică. Ei multiplică puterea Americii'', a subliniat şeful NATO.

NATO, ca organizație, tinde să-și upgradeze sistemul de decizie și să depindă mai puțin de conjuncturile politice dintr-o țară sau alta. La fel de important este că UE ia tot mai în serios politicile de apărare comune. Agresiunea Rusiei a consolidat însă ideea că politica de apărare la nivelul UE trebuie să fie pe mai departe complementară cu NATO. Iar în acest context, faptul că istoricul Tratat de la Washington din 1949, care a dat naştere NATO, a ajuns în aceste zile la Bruxelles, are poate o simbolistică a sa, ce depășește aspectele strict ceremoniale.

Citit 1263 ori Ultima modificare Joi, 04 Aprilie 2024 15:23

Mai multe din această categorie:

4 comentarii

  • postat de @florin
    Vineri, 05 Aprilie 2024 14:52
    86.124.200.***
    De ce nu emigrați în Federația Rusă?Tu și cei care gândesc că tine?Simplu de explicat,ce vă ține aici dacă ați prins drag de cnut și vă regăsiți în soviete?
    4
    7
  • postat de florin
    Vineri, 05 Aprilie 2024 09:15
    86.124.200.***
    ..Atât NATO, cât și Uniunea Europeană sunt pilonii de bază ai stabilității și cooperării în Europa..
    Suntem ingimfati sa ne credem noi UE mare pilon de stabilitate iar Rusia cea mai mare tara din lume cu o populatie in primele 10 din lume bogata in resurse sa stea sclavete in fata NATO si UE!
    6
    10
  • postat de eu
    Vineri, 05 Aprilie 2024 07:48
    86.124.200.***
    De la Petru cel Mare au dobândit și putința,că până atunci au avut doar voință!Ucraina este cheia aruncării mujicilor înapoi în Asia,cu tot ortodoxismul și imperialismul lor de Ev Mediu.Sunt biblioteci,se poate consulta gigantica literatura rusă acolo,să stea departe de lumea civilizată că stau bine
    7
    5
  • postat de florin
    Vineri, 05 Aprilie 2024 07:25
    86.124.200.***
    De ce se vorbește de principiul apărării colective?Nu cumva că am făcut tot posibilul sa scoatem ursul din birlog?Au fost analiști care au atenționat că extinderea NATO adică SUA spre est va înfuria ursul!Fostele regiuni rusești au fost întotdeauna linii roșii pt Puțin lucru știut de SUA și UE!
    5
    9

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro