Mărinimie de Crăciun: apă chioară la discreţie

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Că Galaţiul nu are parte de sărbătorile pe care credem că le merităm, se ştie. Oraşul este trist, murdar şi obosit, ca un miner condamnat la muncă pe viaţă în subteran. Oraşul nu are iluminat festiv  şi da!, chiar dacă veţi spune că sunt superficială şi că nu de luminiţe ne arde nouă, românilor, pe criza asta, am să vă contrazic! Tocmai pe vremea asta de criză, tocmai acum, în pragul unui nou an în care preşedintele României ne-a spus deja că nu vom primi mai mulţi bani la lefuri sau pensii, tocmai în vremurile astea negre pe care le traversăm avem nevoie de lucruri colorate şi simple, ca să ne bucurăm.

Zâmbetul, speranţa şi optimismul nu costă prea mult şi ele pot fi provocate sau, după caz, întreţinute, cu puţini bani, dar cu multe idei, cu imaginaţie. Dar când lipsa de imaginaţie este cronică, iar ideile mor înainte de a fi rostite, zâmbetele se transformă în rictusuri de complezenţă, speranţele, în visuri deşarte, iar optimismul rămâne doar un cuvânt lipsit de sens…

Din păcate însă, starea de rău în care se află Galaţiul pare o poveste fără de sfârşit. De parcă nu era suficientă starea de urât şi deziluzie creată de lipsa iluminatului festiv din oraş, autorităţile locale ne pun sare pe rană. Recent, o declaraţie publică de presă anunţa, ca pe o măreaţă realizare, un cadou pe care municipalitatea îl va face miilor de gălăţeni necăjiţi: de Crăciun se va furniza apă potabilă fără program!

Nu vă frecaţi la ochi, nu este nicio greşeală de scriere – doar una majoră, de logică şi bun simţ. Vorbim despre 83 de asociaţii de proprietari din municipiul Galaţi care primesc acum apă potabilă cu restricţie, adică au voie să se spele şi să bea apă doar de la 22.30 noaptea şi până la 6 dimineaţa. Zecile de mii de apartamente care adăpostesc poate sute de mii de gălăţeni deja tresaltă de bucurie mai ceva ca la aflarea Bunei Vestiri: „vom avea apă rece, potabilă, la robinet şi în timpul zilei!” Realizaţi, măcar puţin, absurditatea unei astfel de decizii?

Dublă absurditate, căci, pe de o parte, înjoseşti gălăţenii oferindu-le drept cadou un serviciu public strict necesar pentru igiena şi, până la urmă, sănătatea publică, iar pe de altă parte, faci ca tot programul restrictiv de furnizare a apei – măsură luată fără îndoială pentru ca datornicii să îşi achite creanţele – să fie fără sens, ilogic şi, ca atare, fără rezultat. Nu sunt nici pe departe partizana unei astfel de măsuri – este o tâmpenie să tai apa sutelor de mii de gălăţeni, să privezi de un serviciu vital oamenii la grămadă, căci o asociaţie are şi datornici dar şi bun platnici! – dar dacă tot ai optat, tu, ca autoritate, pentru o astfel de măsură, de ce apoi decizi, cu gesturi ruseşti să dai apă „la tot poporu’” numai pentru că vine Crăciunul?!

Mai are vreo utilitate programul de restricţie atât timp cât „cei pedepsiţi” suportă rigorile lui după umorile conducătorilor? „Astăzi mă simt bine în pielea mea de conducător, aşa că îmi permit să dau tuturor apă… mâine, dacă iar visez urât, închid iar robinetul” – oare chiar aşa de rece, absurd, stupid să gândească cei care ne conduc? Căci dacă aleşii sau numiţii de la şefia Galaţiului chiar gândesc aşa, atunci cu siguranţă că avem exact sărbătorile pe care le merităm…

Citit 1339 ori Ultima modificare Vineri, 16 Decembrie 2011 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.