Cine-i apără pe administratori?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu este zi în care să nu primim pe adresa redacţiei cel puţin două, trei sesizări privind neregulile şi ilegalităţile săvârşite de administratorii asociaţiilor de proprietari. Facturi umflate, sume neplătite către furnizori, bani furaţi, reparaţii pe scara blocurilor realizate contra unor sume ce ar reprezenta factura la curent a Combinatului, măgării mai mici sau mai mari, ce ar face să roşească şi un membru respectat al lumii interlope.

Aceste lucruri nu se întâmplă de ieri, de azi, ci de zeci de ani. De-a lungul timpului au fost şi administratori care au fugit spre zări mai calde cu banii plătiţi de proprietarii de bună credinţă. Foarte puţini au ajuns la puşcărie pentru faptele lor.

În ultimul timp, şi în urma campaniei "Tu ştii ce face administratorul tău?" demarată de "Viaţa liberă", proprietarii au început să mai deschidă ochii în faţa fărădelegilor săvârşite de oamenii angajaţi chiar de ei. Unii chiar au încercat să îi schimbe pe administratori, însă au constatat că este mai uşor să scapi de preşedintele ţării decât de administratorul asociaţiei de proprietari. Motivul este unul relativ simplu. Deşi există legi destul de clare, cei care ar trebui să le aplice se ascund în spatele pixului.

Nu acuz pe nimeni, însă mi se pare inadmisibil ca o societate, să îi spunem de pildă Apaterm, să nu facă absolut nimic vizavi de faptul că o asociaţie de proprietari nu şi-a mai plătit datoriile de vreo zece ani. Din 621 de asociaţii existente în Galaţi, 532 au datorii către Apaterm mai mari de 10.000 de lei. Dintre acestea, 383 au datorii mai mari de 50.000 de lei, în timp ce 86 înregistrează datorii mai mari de 500.000 de lei. Peste 90% din ele au aceiaşi administratori de cel puţin zece ani. Orice economist de bun simţ ar fi găsit o metodă de a pune capăt acestei situaţii incredibile. Nu şi cei de la Apaterm!

Mi se pare inadmisibil ca atuci când Primăria trimite un corp de control, care găseşte şi nenumărate nereguli în actele unei asociaţii de proprietari, să nu se întâmple nimic. Paradoxal, în acest ultim caz, oamenii Primăriei se spală pe mâini, precum Pilat din Pont. Spun că au găsit nereguli, însă l-au informat pe preşedintele asociaţiei, care, ulterior, avea datoria să-i informeze de proprietari despre starea de fapt. Băieţii municipalităţii nu şi-au pus nicio secundă problema că neregulile descoperite de ei sunt de natură penală şi că nu proprietarii ar trebui să fie cei informaţi, ci Poliţia. Mai mult, în inocenţa lor, aceşti băieţi nu au presupus că preşedintele asociaţiei nu ar avea niciun interes să îi informeze pe proprietari despre nereguli, pentru simplul motiv că acel preşedinte este la rândul său direct interesat de banii încasaţi de la proprietari.

Nu cred că indivizii plătiţi din banii proprietarilor şi care teoretic ar trebui să lucreze pentru aceştia sunt chiar de capul lor. Există oameni care îi ţin în braţe, fie pentru a mai primi o şpagă mică, fie pentru nişte voturi. Deunăzi, municipalitatea a promis că, pe parcursul acestui an, se vor derula controale masive la toate asociaţiile cu probleme din Galaţi. Sunt tare curios ce vor descoperi aceste controale şi, mai ales, ce finalitate vor avea. Plec de la premisa că situaţiile de natură penală nu vor mai ajunge pe masa preşedintelui de bloc, ci pe cea a Poliţiei sau a Procuraturii. Până atunci, însă, îmi rezerv dreptul de a fi sceptic în ceea ce priveşte corectitudinea fostelor şi viitoarelor controale.

Citit 3524 ori Ultima modificare Marți, 23 Aprilie 2013 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.