Spitalul Judeţean, resuscitat cu donaţii

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ascunşi de obicei în spatele unui zid birocratic anevoie de străpuns, mai marii din Sănătatea gălăţeană scot capul la lumină în ocazii rare şi cu totul speciale. Un astfel de eveniment pare să fi fost şi donaţia de echipamente medicale pe care ArcelorMittal a făcut-o către Spitalul Judeţean în urmă cu două zile. Alături de directoarea spitalului şi de alţi câţiva medici şefi de secţie, la întâlnire a venit şi preşedintele Consiliului Judeţului (CJ), Nicolae Bacalbaşa. Sobru, şeful CJ a subliniat în cadrul discursului său că, dincolo de aspectul material al problemei, capitalul de bunăvoinţă şi încredere este poate cel mai important lucru.

Bunăvoinţa şi încrederea nu pot lua însă locul investiţiilor de care cel mai important spital din Galaţi are mare nevoie. Când trecem în revistă bunurile pe care Combinatul le-a donat, vedem că este vorba, în general, de echipamente pe care în mod normal te-ai aştepta să le găseşti în orice spital, cu atât mai mult în unul clinic de urgenţă: aparate de aer condiţionat, paturi cu motoare electrice pentru Terapie Intensivă, truse pentru microchirurgie, bandaje de compresie şi saltele anti-escară. Toate sunt echipamente care ar trebui să fie deja disponibile cu bani de la CJ, instituţie care are în subordine spitalul.

Mergând pe această cale întâlnim şi alte exemple similare. Asociaţia SMURD Galaţi a donat, la începutul lunii martie, banchete de aşteptare şi perdele de aer cald pentru Unitatea Primire Urgenţe (UPU) a spitalului. La sfârşitul lui februarie, un salon din maternitatea unităţii a fost renovat cu sprijinul Rotary Club. În noiembrie 2014, Clubul Lions a donat spitalului dispozitive ortopedice moderne, care au înlocuit protezele din ghips deja depăşite, dar pe care ortopezii erau încă nevoiţi să le folosească pentru tratarea bolnavilor.

Dacă raţionamentul bazat pe deducţie nu este îndeajuns de grăitor, ne putem referi şi la şantierul prelungit din multe secţii ale spitalului. După cum o indică şi numele, UPU este locul unde ajung toate urgenţele medicale. Pentru o secţie cu un asemenea rol şi statut, te-ai aştepta ca finalizarea lucrărilor de modernizare să fie o prioritate pentru conducerea CJ. Programat iniţial să se încheie la jumătatea lui 2014, şantierul de la UPU pare să fi devenit o stare de fapt, nicidecum o situaţie provizorie. Totul spre disperarea pacienţilor, dar şi a medicilor şi asistenţilor care lucrează aici. Spaţiul UPU este doar parţial igienizat, salonul de observaţie nu este încă amenajat, iar camera pentru ghipsare este doar improvizată. Şantiere întâlneşti şi la Ortopedie, Diabet, Gastroenterologie sau spălătorie. Mai rău, la Neurologie, Medicală I şi II, Geriatrie, Reumatologie, Nefrologie, Endocrinologie, ORL, Chirurgie ORL şi Chirurgie Toracică, lucrările de reabilitare nici măcar nu au început. Pereţii sunt deterioraţi, în saloane sunt îngrămădite prea multe paturi, iar grupurile sanitare şi spaţiile de depozitare sunt insuficiente.

Într-un mod interesant, fiecare donaţie făcută Spitalului Judeţean scoate în evidenţă un aspect paradoxal, şi anume că tocmai în astfel de ocazii lipsurile ies mai bine în evidenţă.

Citit 1175 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Martie 2015 17:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.