Sistemul care ucide oameni

Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Accidentul de săptămâna trecută de la Brăila, când un tânăr şofer a intrat în plin într-un grup de persoane care aşteptau autobuzul pentru a merge la serviciu, aduce, din nou, în atenţie problema unui sistem bolnav.

Şoferul cu pricina avea probleme de sănătate. I s-a pus un diagnostic prezmtiv de epilepsie şi a fost trimis la un medic specialist. A ignorat pur şi simplu recomandarea medicului de familie şi şi-a văzut liniştit de viaţă. La ceva timp, boala s-a manifestat, iar brăileanul a fost nevoit să se prezinte la Unitatea de Primiri Urgenţe. Aici a primit, însă, aceeaşi recomandare de a merge la un medic specialist. Nu a ascultat sfatul nici de această dată, considerând că nu i se poate întâmpla nimic. Inconştienţa şi nepăsarea lui au ucis cinci oameni. Cinci suflete au pierit, lăsând în urmă copii, părinţi, fraţi, surori şi prieteni îndureraţi, care se întreabă cine a greşit în toată această poveste.

Încă din ziua producerii tragicului accident, vina a fost aruncată de la unul la altul. Ba în curtea medicilor de la UPU, ba în cabinetul medicului de familie, ba în ograda Poliţiei Rutiere. Şi asta pentru că legislaţia românească este plină de interpretări.

Teoretic, în cazul de la Brăila, medicul de familie ar fi trebuit să anunţe Poliţia Rutieră că pacientul are epilepsie. Medicul însă nu a putut face acest lucru, deoarece pacientul nu s-a întors cu un diagnostic clar de la un specialist, în ciuda faptului că a avut trimitere. Şi atunci? Cine este de vină? Cel puţin teoretic, pacientul. Dar, medicul nu avea şi obligaţia să vadă ce a făcut pacientul cu trimiterea? Răspusnul este simplu: bărbatul nu a mai revenit la cabinetul medicului de familie în cei trei ani de când a primit trimiterea. Şi uite-aşa, ne învârtim într-un cerc vicios, care, până la urmă, face victime colaterale.

Astfel, ajungem, din nou, la sistemul bolnav şi la legislaţia deficitară din ţara noastră. Legea spune că trebuie să ai medic de familie, dar nu stabileşte clar de câte ori pe an trebuie să mergi la el şi nici vreo sancţiune dacă nu îi treci pragul.  Nici medicul de familie nu este obligat să tragă de tine să te controlezi. Asta în condiţiile în care medicul de familie primeşte bani mai mulţi dacă te şi consultă şi nu te are doar pe o listă pe care o depune la Casa de Sănătate, în baza căreia primeşte, lunar, bani pentru fiecare pacient în parte. Adică te duci sau nu la medic, statul plăteşte pentru tine.

Sistemul funcţionează în acest fel de mulţi ani, dar nici un ministru al Sănătăţii nu a fost interesat să schimbe ceva, astfel încât să nu se mai irosească bani de la bugetul de stat.

Din păcate, însă, aceste lucruri se văd doar când are loc o tragedie. Aşa s-a întâmplat şi anul trecut, pe 30 octombrie, când a avut loc incendiul din Clubul Colectiv. S-a schimbat atunci ceva? Nimic esenţial pentru noi, românii de rând. Credeţi că în urma tragediei de la Brăila, în urma căreia, repet, au murit cinci oameni nevinovaţi, se va schimba ceva? Cu siguranţă că nu. Ba mai mult, în curând, toate aceste aspecte vor fi date uitării. Până la următoarea tragedie...

Citit 1389 ori Ultima modificare Luni, 11 Aprilie 2016 17:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.