Câți bani faci?

Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

De pe băncile şcolilor din ţara asta ies, încă, profesionişti. Odată cu ei, însă, îmbracă robele de absolvenţi şi o mulţime de sfertodocţi, care nu merită să se numească nici medici, nici profesori, nici economişti, nici jurişti, nici poliţişti. Din păcate, după ce ani la rând insituţii întregi de stat au angajat mai mult pe baza carnetului de membru de partid şi pe şpagă, capacităţile au cam migrat în privat, unde, dacă eşti bun, creşti mai devreme sau mai târziu şi fără să ai nevoie de binecuvântarea mai marilor de la partid. Nu că n-ar exista şi la stat profesionişti. Sunt, dar puţini, deocamdată. Tocmai de aceea, o mărire de salarii nediscriminatorie - precum cea pe anunţată de ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, pentru 1 ianuarie 2018, care ar însemna o creştere cu 25 la sută a salariilor bugetarilor, ar trebui tratată cu oarecare neîncredere. Mai ales că are efecte şi asupra bugetelor din anii viitori.

Sigur că toţi avem nevoie de mai mulţi bani. Dar, pentru ca bunăstarea societăţii să crească,  ar trebui să-i şi merităm. Mi s-ar părea cu totul nepotrivit, spre exemplu, să fie mai bine plătiţi, din bani publici, funcţionarii de la Impozite şi taxe, care îşi ies din pepeni la fiecare al doilea cotribuabil care le vine pe cap la ghişeu. Dacă nici treaba pe care sunt plătiţi să o facă n-o pot duce la bun sfârşit, de ce-ar trebui să le mai crească şi salariile? Sigur că cei care fac ceea ce trebuie şi poate chiar ceva pe deasupra ar merita mai mult. Simpla idee că statul se gândeşte la o majorare consistentă de salarii indică faptul că, în 27 de ani, n-a învăţat nimic de la privat. Ai putea, foarte bine, să găseşti o modalitate de a-i răsplăti, cu bonusuri consistente, pe medicii cu rezultate excepţionale, pe profesorii care au scos premianţi şi olimpici fără să-i sărăcească pe părinţii elevilor cu costurile pregătirilor, pe econimiştii care au găsit soluţii pentru diversele probleme din sistem, pe poliţiştii care au pus legea înainte propriului buzunar. Exact aşa cum o companie privată îşi recompensează, tot cu bonusuri, angajaţii, în funcţie de performanţe.

Dar sigur că, atunci când îi pui pe oameni la muncă şi îi răsplăteşti doar pe cei mai buni, s-ar putea să pierzi cea mai mare parte din voturi. Iar ăsta ar fi răul suprem.        

Citit 3173 ori Ultima modificare Duminică, 30 Aprilie 2017 18:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.