Greva din învățământ le face probleme părinților angajați

Greva din învățământ le face probleme părinților angajați
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O posibilă grevă generală a cadrelor didactice, anunțată începând din 22 mai, va pune părinții multor elevi – în special, ai celor mici și foarte mici – într-o situație foarte greu de gestionat.

Sindicaliștii din federațiile „Spiru Haret”, FSLI și „Alma Mater” au anunțat că sunt foarte multe unități în care cadrele didactice au votat 100% pentru grevă sau în procente foarte mari și le-au recomandat părinților să țină copiii acasă, în loc să-i aducă la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Problema este că, în cazul părinților care lucrează cu program normal, nici acasă nu ar avea cine să stea cu cei mici. Site-ul avocatnet.ro a trecut în revistă toate variantele legale pentru ca părinții să-și ia câteva zile libere, iar concluzia nu este deloc încurajatoare.

Legea nr. 19/2020, cea care în prezent le permite părinților să ceară zile libere plătite pentru supravegherea copiilor în situațiile în care activitatea școlilor, grădinițelor și creșelor este suspendată sau închisă temporar, pică încă din start. Condițiile prevăzute de legea respectivă pentru suspendarea activității se referă la condiții meteorologice nefavorabile (inundații sau ninsori abundente) sau la alte situații extreme decretate de autorități. Greva generală din învățământ nu bifează niciuna din aceste condiții.

Cele până la zece zile de absență permise pentru situații neprevăzute vizează, conform Codului muncii, „situații neprevăzute, determinate de o situație de urgență familială cauzată de boală sau de accident, care fac indispensabilă prezența imediată a salariatului, în condițiile informării prealabile a angajatorului și cu recuperarea perioadei absentate până la acoperirea integrală a duratei normale a programului de lucru a salariatului”. Nici aici nu se regăsește, ca „situație neprevăzută”, o grevă generală în educație. În plus, faptul că greva a fost anunțată cu o săptămână înainte îi „taie” caracterul de situație „urgentă”.

O primă variantă fezabilă pentru părinți ar fi telemunca, bineînțeles, cu acordul angajatorului și acolo unde este posibil acest lucru. Pentru că este imposibil să lucrezi de acasă în construcții, în transporturi sau în comerțul tradițional, să conduci de acasă autobuzul sau să vinzi la farmacie, să faci telemuncă la furnal sau la oțelărie, la service-uri auto ori la saloane de cosmetică etc.

Se pot cere câteva zile de concediu fără plată sau, acolo unde e cazul, se poate recurge la solicitarea unor zile libere pentru cei care au muncit sâmbăta, duminica, de sărbătorile legale sau peste programul normal de lucru. Și există întotdeauna varianta unor zile de concediu de odihnă. Numai că, în niciunul din aceste cazuri, nu ai cum să știi de la început cât va dura greva generală din învățământ și de câte zile libere vei avea nevoie.

Citit 2996 ori Ultima modificare Vineri, 19 Mai 2023 16:41

11 comentarii

  • postat de mariana somn usor si vise placute
    Joi, 18 Mai 2023 18:02
    89.39.81.***
    Am o virsta care permite deslusirea diferentei intre ipocrizie si onestitate. Cred ca activezi la gradi, poate clase pregatitoare. Litera i din a s-a impus in 93 si a fost de risul lingvistilor, inventie a unor "latinisti" secolul XIX doar pentru a incurca scrisul. A mai avut un rol, acela de a prea
    0
    0
  • postat de Dorina
    Joi, 18 Mai 2023 15:48
    188.26.124.***
    Ce facem cu profesorii care au obtinut note de 5,6 la titularizare?
    Ce sa invete elevii de ei? Cand ai nota de 8,9, 10 sa ceri ,dar cand tu inveti odata cu ei materia, despre ce mariri vorbesc?
    Bine ,ar mai fi un alt aspect pt profesorii buni care fac pregatire acasa pe bani nu tocmai de neglijat
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Joi, 18 Mai 2023 12:05
    5.13.169.***
    Situatia este simpla... riscand sa explodeze buboiul... coruptia si furtul generalizat de 33 de ani! NOI SUNTEM DE VINA!
    Parintii nostri necunoscatori in ale democratiei dupa 89! Nu le-au placut Rariu si Campeanu! Acum sa urle babele... ca-l vor pe illici!
    Parca suferim de hipnoza colectiva poporu
    0
    0
  • postat de Cristi
    Joi, 18 Mai 2023 09:26
    86.34.187.***
    1. Nu vorbeste nimeni despre rezultatele exceptionale din invatamant si de generatiile derutate iesite de pe bancile scolilor.
    2. Greva din invatamant trateaza la egal amaratul care face naveta zilnic zeci de kilometri intre scoli si are aruncate cate 2 ore la trei scoli diferite fara a spune cat c
    0
    0
  • postat de Mariana
    Joi, 18 Mai 2023 09:26
    80.24.237.***
    Nenea "postat de doar justitia" si "postat de respectul se cistiga din munca depusa, nu se cere prin sindicat...." ca de fapt esti aceeasi persoana.
    Ai scris la 19:36 iar 20:03 ti-ai adus aminte ca ti-a scapat ceva si ai revenit cu o completare. Sper ca ai dormit bine.
    Se vede ca nu ai copii mici
    0
    0
  • postat de ion
    Joi, 18 Mai 2023 09:22
    85.120.166.***
    Toți ar trebui să susținem greva profesorilor, educația fiind oglinda unui popor. Dar, din păcate suntem lași și inculți, nu putem să facem o „revoluție” a sistemului de învățământ, să încercăm să asigurăm un viitor copiilor noștri. Educația este singura șansă pe care o avem pentru o societate norma
    0
    0
  • postat de un cetatean
    Joi, 18 Mai 2023 09:03
    95.76.36.***
    daca nu le mai convin salariile de acum(in medie 1000E net,cu 4 luni pe an vacante si niciun criteriu de performanta),de ce nu se angajeaza in semn de protest, la un call-center, cu 400 de E si concedii neluate de 2 ani?
    0
    0
  • postat de Bau-Bau
    Joi, 18 Mai 2023 06:28
    86.124.203.***
    Dragi parinti! Va inteleg supararea dar vreau sa o intelegeti si dumeavoastra pe a noastra. Si noi avem copii. Si noi trebuie sa avem grija de ei. Daca onor Guvernul Romaniei si Ministerul Educatiei isi dorea o rezolvare a acestei probleme o facea de mult. De cat timp este anuntata greva? Cate intal
    0
    0
  • postat de Adrian
    Miercuri, 17 Mai 2023 23:53
    89.39.81.***
    Salariile mai mari vor inbunatati calitatea invatamantului? Acelasi profesor slab va fi mai performant?
    0
    0
  • postat de doar justitia
    Miercuri, 17 Mai 2023 20:03
    89.39.81.***
    mai exista si justitie. constitutia romaniei garanteaza dreptul la educatie si apoi exista si drepturile si protectia copiilor. cind sint incalcate de persoane din conducerea scolilor care nu permit accesul sau dreptul la invatamint pe motiv de greva exista JUSTITIA....sa plateasca ei, poate sindica
    0
    0
  • postat de respectul se cistiga din munca depusa, nu se cere prin sindicat....
    Miercuri, 17 Mai 2023 19:36
    89.39.81.***
    autoritatile trebuie sa gaseasca o solutie prin care sa incurajeze invatamintul privat. cel adevarat, de calitate. profesori....va plingeti ca nu aveti respect. nici nu meritati.....
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.