Profesorii rămân în grevă generală, în ciuda presiunilor

Profesorii rămân în grevă generală, în ciuda presiunilor
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

După o săptămână de grevă, cadrele didactice gălăţene rămân pe baricade, susţin liderii sindicali. Mai mult decât atât, ei se pregătesc pentru trei zile de marş, miting şi pichetare şi la Galaţi, şi la Bucureşti.

Astfel, Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) a obţinut aprobare de la Primărie pentru miting la Casa de Cultură a Sindicatelor, luni, 29 mai, de la ora 10,30, după care se va merge în marş pe Brăilei şi Domnească, până la Prefectură.

"Deşi am obţinut aprobare pentru pichetare la Galaţi marţi, 30 mai, vom merge la Bucureşti la miting şi marş naţional, urmând să pichetăm sediul Prefecturii la nivel local miercuri, 31 mai", a precizat preşedinta SIP, Lidia Antoniu.

Aceasta susţine că pentru luni, au rămas în grevă 77,27 la sută dintre membri, respectiv, 2.750 de angajaţi, dintre cei aproape 3.400. Numărul celor care s-au retras după o săptămână încheiată de protest este destul de mic.

Guvernul schimbă regulile în timpul grevei

De la liderul Sindicatului Liber "Educaţia" aflăm că "sunt oameni care fac presiuni asupra angajaţilor şi-i determină să renunţe la grevă": "Chiar în timpul grevei, guvernul a emis o ordonanţă prin care se modifică Legea dialogului social, în sensul că pe timpul grevei angajatul trebuie să facă o solicitare scrisă de suspendare a contractului individual de muncă. Deşi aceste prevederi n-ar trebui să se aplice, pentru că sunt anterioare declanşării grevei, sunt directori şi secretari de şcoli care s-au grăbit să le ceară greviştilor aceste hârtii, descurajându-i", spune Andrăşescu.

Acesta susţine că ordonanţa are două hibe de constituţionalitate: "Înainte suspendarea contractului de muncă pe timpul grevei se făcea de drept, exact ca în cazul concediului medical. Acum, dacă există o solicitare din partea angajatului, angajatorul poate încheia contract pe perioadă determinată cu altcineva. Ceea ce contravine cu legea dialogului social, în care se stipulează clar că, pe timpul grevei, nu se pot angaja alţi oameni în locul greviştilor. Totodată, noua ordonanţă nu-i mai dă angajatului posibilitatea să se răzgândească dacă participă sau nu la grevă în aceeaşi zi, contractul fiind considerat suspendat sau reluat abia de a doua zi după solicitare de intrare sau ieşire din grevă. Am trimis aceste lucruri la nivel de federaţie şi am cerut să atace ordonanţa la Curtea Constituţională", mai spune liderul de la "Educaţia".

Citit 1931 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2023 17:50

7 comentarii

  • postat de Radu
    Duminică, 28 Mai 2023 23:35
    89.136.0.***
    Sa enumeram avantajele profesorilor :
    - serviciu relativ sigur,
    - concediu,
    - ore de lucru putine ( nu toti predau la CNVA, CNCN ) unde sunt copii dotati si trebuie sa te pregatesti acasa,
    - schimburi de experienta in Europa,
    - camin gratuit pt. copilul student.
    Pt cei la inceput de cariera
    0
    0
  • postat de Iancu Jianul
    Sâmbătă, 27 Mai 2023 10:30
    5.13.169.***
    Pentru cei nestiutori ma repet: SINGURII CARE NU SE INCHINA IN FATZA IMPARATULUI JAPONIEI, SUNT PROFESORII!
    Pentru ca FARA PROFESORI, NU AR FI EXISTAT IMPARATI!

    Am avut un profesor de Fizica... l-am vazut spicuind manualul de doua ori... umplea doua table in cinci minute! Cunostea fiecare elev,
    0
    0
  • postat de Lehamite…
    Sâmbătă, 27 Mai 2023 08:11
    84.232.141.***
    mzriano, de nu ar fi dascalii ce azi isi cer drepturile, ce sar fi ales de ,,inteligenti,, ca tine, neinstruiti, analfabeti si fara educatie?..ai ramane tot la coada vacii….
    0
    0
  • postat de MIMI
    Sâmbătă, 27 Mai 2023 06:08
    86.124.202.***
    Pentru,, Mzriana,,dacă toti ar fi HĂHĂI ca tine,cine îi mai desteaptă pe ei???Nu stiu sigur dacă ai înteles comparatia asta totusi!!! Sustin cu fermitate greva din învatamînt merită salarii duble E GREU SA EDUCI OAMENI GEN ,,MZRIANA,,!!Probabil tu trăiesti într-O LUME MINUNATĂ ca si kuristul de la
    0
    0
  • postat de Mariana
    Vineri, 26 Mai 2023 21:44
    46.97.176.***
    Este o rusine și un handicap poate chiar de suflet sau mental sa nu lucrezi la stat. Poate ai făcut facultăți de inginerie, economice sau ești super bun în orice alta profesie liberala. Dacă nu ai avut o relație sa lucrezi la stat ești pe munca intensa și nu prea apărată de itm la privat. S-a rupt l
    0
    0
  • postat de Mzriana
    Vineri, 26 Mai 2023 21:32
    46.97.176.***
    Dacă toți s-ar face dascali cine ar plati salariile bugetarilor?
    0
    0
  • postat de Un fost dascal, cu nepoti elevi
    Vineri, 26 Mai 2023 18:06
    84.232.141.***
    Foarte bine, NU VA LASATI PROSTITI, INJOSITI, SUNTETI INTELECTUALII CEI MAI UMILITI, ceausescu va trimetea cu copii sa faceti curatenie la containerele de gunoi din mahala, in .,,democratie,, sunteti tratati ca niste slugi, la fel ca juristii, aveti o facultate, doar ca cei ce trebue sa aplicelegea,
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.