Bacalaureat cu posibilitatea măririi notelor. Proiect în dezbaterea Senatului

Bacalaureat cu posibilitatea măririi notelor. Proiect în dezbaterea Senatului
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

proiect de lege trimis spre dezbatere în Senat ia în calcul ca absolvenții care au promovat examenul de bacalaureat şi nu sunt mulțumiți de nota obținută să se poată prezenta la "mărire". Acest lucru pare să fie "împrumutat" după modelul studenţilor, care după sesiune au dreptul să se prezinte la examenele promovate deja, în speranţa de a obține o notă mai mare.

Proiectul aflat în dezbatere propune modificarea regulilor existente în prezent pentru susținerea examenului de bacalaureat, din Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar. Examenul maturității se va putea susține, conform propunerilor din noul proiect, de mai multe ori, indiferent dacă candidatul l-a promovat sau nu. În forma actuală a legii, doar absolvenții care nu au promovat una sau mai multe probe pot susține de mai multe ori examenul și doar la probele nepromovate. Conform noilor propuneri, absolvenții care au promovat examenul de bacalaureat vor putea cere reexaminarea la una sau mai multe dintre probe, în cazul în care consideră că notele obținute sunt prea mici. Cei care au luat bacalaureatul vor putea fi reexaminați pentru mărirea notei în cadrul unei sesiuni de examen ulterioare.

"Reexaminarea nu conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obținută este mai mare decât cea anterioară", se arată în textul noului proiect. Atunci când nota de la reexaminare este mai mare decât cea obținută anterior, absolventul va primi o diplomă de bacalaureat cu nota obținută la reexaminare.

"În România, examenul național de bacalaureat, de multe ori, servește la admiterea la studii universitare, în unele cazuri chiar în proporţie de 100 la sută, acolo unde admiterea se face exclusiv pe bază de dosar și nu există examen de admitere. Astfel, parcursul profesional al absolvenților de studii liceale este determinat, de multe ori, de cele trei zile de examen, fiindu-le blocat accesul în anumite instituţii de învățământ superior", explică inițiatorii propunerii.

 

Citit 1243 ori Ultima modificare Duminică, 05 Mai 2024 10:18

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro