Studenţi pe alte meleaguri - Tineri care îşi depăşesc barierele

Studenţi pe alte meleaguri - Tineri care îşi depăşesc barierele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sunt unii studenţi care vor mai mult decât ce le poate oferi oraşul sau ţara în care trăiesc. Vor să cunoască lumea şi să vadă tot ce le poate oferi ea. Aşa că aplică pentru schimburi de experienţă peste hotare. În acest fel au procedat Oana Sârghe, Radu Vlase şi Cătălin Oancă. Au ales să plece singuri pentru câteva luni în alte ţări pentru a da ce au mai bun din ei şi de a se dezvolta ca oameni.

„India, surprinde-mă!”

Oana Sârghe e studentă în anul III la Filozofie şi în urmă cu doi ani a plecat în India, în Buldana pentru patru luni. A aplicat pentru un stagiu la o organizaţie studenţească şi când a fost acceptată, nimic nu a mai putut să o oprească de la visul de a vizita India. „În primul an de facultate eram pasionată de religie, de hinduism. M-am gândit că cel mai bine ar fi să iau informaţiile de la sursă. Astfel, în India, am fost martoră la practicile şi ritualurile celor de acolo, fiind fascinată de fiecare episod pe care-l vedeam. Am plecat cu mintea deschisă, am spus, „India, surprinde-mă!”. Acolo cazarea şi masa erau asigurate, deci programul prevedea şi anumite responsabilităţi pe care le aveam. Aşa că am lucrat cu 150 de copii, îi învăţam limba engleză. Nu a fost uşor, dar a fost foarte frumos”, explică tânăra. Aceasta mai spune că experienţa din India i-a depăşit cu mult aşteptările şi că s-ar întoarce chiar mâine la locurile pe care le-a îndrăgit. „Acolo mă simţeam mai acasă decât acasă. Mi-am găsit locul. Şi chiar m-am gândit să mă stabilesc în India. Mi-am făcut foarte mulţi prieteni. Cât am stat acolo, am fost Oana pe care o ştia toată lumea. Schimbarea a început după ce m-am întors. Chiar m-am îmbolnăvit când am ajuns acasă, dar cred că m-am îmbolnăvit de dor de India”, adaugă Oana.

Curiozitatea, element cheie

Radu Vlase a experimentat şi el trăirile unui student român pe alte meleaguri, în Lituania, la Kaunas. A absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi a vrut să facă ceva important. El spune că cele patru luni petrecute acolo anul acesta au fost unele dintre cele mai frumoase din viaţa sa. „Proiectul pentru care am aplicat era unul cultural, adică eu trebuia să merg în şase şcoli şi să prezint tradiţiile şi obiceiurile noastre prin mai multe moduri: cântece, preparate tradiţionale, dansuri. Pentru acest lucru, primeam nişte bani, cu care mă întreţineam. Experienţa asta m-a făcut să înţeleg că trebuie să profiţi de fiecare oportunitate care ţi se oferă. M-a schimbat total, mi-am făcut prieteni din toate colţurile lumii. Am descoperit că lumea se întinde mai mult decât ţara în care locuim. Eu mi-am dat seama de limitele mele şi de calităţile de care trebuie să mă folosesc. Profesional nu te dezvolţi foarte mult, dar personal, te transformi în alt om. Cel care vrea să pornească într-o aventură în altă ţară trebuie să înarmeze cu multă curiozitate, este elementul cheie”, ne spune Radu.

Atena, o a doua casă

Şi Cătălin Oancă a absolvit Facultatea de Fizică şi Sport. În organizaţia AIESEC Galaţi, el promova acest schimb de experienţă în rândul studenţilor. A ales să plece anul trecut în Atena, capitala Greciei, pentru cinci luni. „Programul presupunea să am grijă de turiştii care veneau la hostelul care m-a adus acolo. Trebuia să fiu un ghid pentru ei, să ne plimbăm împreună prin oraş, să le spun la ce activităţi sau evenimente pot lua parte. A fost prima oară când am plecat într-o ţară străină de unul singur. Şi nu vreau să mă opresc aici. Acolo, tot timpul am fost pus în faţa provocărilor: am trăit independent, mi-am administrat singur banii, am făcut cumpărături şi multe alte lucruri pe care în mod normal acasă nu le făceam. Când mergi într-un internship, vezi de ce eşti în stare. Pot spune că Atena a devenit a doua mea casă”, ne spune Cătălin.

Citit 2077 ori Ultima modificare Miercuri, 13 Iunie 2012 19:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.