Performanţă la dublu: Fenomenul gemenelor de nota 10

Performanţă la dublu: Fenomenul gemenelor de nota 10
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Irina şi Iulia Canditu sunt gemenele de la Şcoala Nr. 13 care au luat evaluarea naţională cu 10 pe linie

Tatăl Iuliei şi Irinei Canditu ne-a mărturisit că nu a fost deloc uşor să crească două gemene, dar atunci când răsplata vine la dublu, parcă toate sacrificiile sunt şterse cu buretele. Ce mândrie mai mare pentru nişte părinţi să aibă nu una, ci două fete de 10!

Gemenele de la Şcoala Nr. 13 se numără printre cei care au luat 10 curat la evaluarea naţională. Mai mult decât atât, Irina a avut 10 media de admitere la liceu, în timp ce sora sa Iulia a avut 9,99.

„M-a întrebat dacă o voi ţine minte toată viaţa pentru media 9”

Deşi mii de copii şi-ar fi dorit să fie în pielea Iuliei şi să aibă o asemenea medie de admitere la liceu, ea s-a necăjit destul de mult pentru media de 9 care i-a stricat media maximă. „La festivitatea de premiere de la finalul clasei a VIII-a am văzut că i-ar fi plăcut să se afle printre şefii de promoţie. Noi am încercat să-i spunem că oricum cu rezultatele ei va ajunge acolo unde-şi doreşte, dar n-a fost suficient”, povesteşte tatăl fetelor. Irina îşi aminteşte amuzată că profesoara care i-a pus surorii ei media 9 în clasa a V-a a confundat-o şi a întrebat-o pe ea dacă o va ţine minte toată viaţa doar pentru acest lucru.

Gemene, dar diferite

Pentru surorile Canditu, clasa a IX-a la liceu va fi mult mai aventuroasă decât pentru alţi elevi. Obişnuite să nu se despartă, fetele vor păşi din toamnă, fiecare pe cont propriu. Irina a ales clasa de ştiinţele naturii bilingv, iar Iulia va merge la matematică informatică bilingv. „Deşi decizia lor  ne-a şocat un pic pe noi părinţii, nu ne-am opus. De mici au fost diferite. Chiar şi voci diferite aveau. Irina plângea pe un ton mai jos. Cum aveam responsabilităţile împărţite, îi spuneam soţiei: vezi că plânge a ta. Şi mai târziu, deşi au avut preocupări comune, s-a văzut că au înclinaţii diferite, de aceea le-am lăsat să-şi aleagă drumul”, mai povesteşte tatăl fetelor fenomen.

Irina îşi doreşte să urmeze mai departe medicina la Iaşi sau în străinătate, pentru că-i place foarte mult biologia, profesoara din generală - Cristina Ionescu - fiind cea care a molipsit-o de dragostea pentru această disciplină. „Îmi place să ajut oamenii. Voi profesa ceva prin care să pot face oamenii să se simtă mai bine în pielea lor. Voi fi medic stomatolog sau nutriţionist”, spune ea cu maturitate.

Iulia e înclinată spre matematică. Chiar a participat la olimpiadă şi a obţinut menţiune la nivel judeţean. Îşi doreşte să facă ceva în acest domeniu şi se vede studiind la o facultate din Anglia.

Fără prea mare bravadă, fetele au mărturisit că le-a fost mult mai uşor să înveţe fiind două. „Când nu înţelegeam eu ceva, îmi explica Irina. Şi invers. Oricum, subiectele la evaluare au fost mai uşoare decât ne aşteptam” spune Iulia.

În timpul liber, fetele merg la înot, citesc şi învaţă cu plăcere câte ceva în plus faţă de ceea ce li se cere la şcoală. Pentru toţi cei patru ani în care s-au dus cu drag la şcoală îi mulţumesc fostei lor diriginte - Carmen Necula - care le-a fost ca o mamă.

Citit 4027 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2013 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.