Abateri de peste 180.000 de lei găsite de Curtea de Conturi în două şcoli din Galaţi

Abateri de peste 180.000 de lei găsite de Curtea de Conturi în două şcoli din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Contracte divizate la „Miron Costin”, ca să nu se facă licitaţie prin SEAP


Printre neregulile constatate de Curtea de Conturi în unităţile de învăţământ din Galaţi se numără cele de la Şcoala Nr. 12 „Miron Costin”, dar şi cele de la Colegiul Tehnic „Radu Negru”.

În raportul realizat în urma auditului se precizează că: „Şcoala Miron Costin a divizat valoarea estimativă a contractului de achiziţie publică a camerelor video prin încheierea a două contracte cu valori mai mici decât echivalentul în lei a 15.000 de euro cu SC Red Office Clean SRL, astfel încât să fie aplicată procedura de achiziţie directă, încălcându-se astfel reglementările prin care trebuie organizată licitaţie pe SEAP”. Firma care apare citată în raport nu este alta decât una dintre SRL-urile cu care Mihai Boldea a sifonat banii pe care, în calitate de deputat, i-a adus de la guvern în unităţile de învăţământ.

Directoarea Şcolii Nr. 12 – Viorica Moineagu – susţine însă că nu e vorba de divizarea niciunei sume, pentru că banii au venit în două tranşe, o parte în iunie şi cealaltă în noiembrie, unii pentru dotarea unui corp, ceilalţi pentru dotarea altui corp. Aceasta ne-a mai declarat că nici cei de la Curtea de Conturi nu au dispus alte măsuri, decât „mai multă atenţie în derularea contractelor de achiziţii”. Valoarea abaterii constatate este de 80.085 de lei.

„Situaţia datează de la fostul Grup Şcolar Traian”

Acesta este răspunsul pe care ni l-a dat Mirela Onişor, directoarea Colegiului Tehnic „Radu Negru”, entitate în seama căreia Curtea de Conturi a reţinut faptul că nu a încasat chirie şi nu a făcut contract de închiriere cu Oficiul Judeţean de Studii Pedologice şi Agrochimice Galaţi pentru clădirea şi terenul pe care le foloseşte în cadrul liceului.

„Printre primele lucruri pe care l-am făcut a fost încheierea unui contract de închiriere cu OJSPA şi facturarea chiriei. Nu ştiu de ce, la un moment dat, fostul Grup Şcolar Traian nu a mai avut contract de închiriere. Cred că aici ar fi trebuit să fie întrebaţi cei care au condus Traian-ul pe vremea respectivă, eu nu am de unde să ştiu”, spune Mirela Onişor. Aceasta nu ştie dacă pe perioada cât nu s-a încheiat contract de închiriere cu OJSPA s-a încasat totuşi chirie şi nici de când datează această neregulă. Pentru că instituţia nu a virat cei 50 la sută din încasarea chiriei la bugetul local, cei de la Curtea de Conturi au dispus recuperarea prejudiciului: „Chiria pe care o primim acum de la OJSPA se duce toată la Primărie, până se va acoperi suma pe care o avem de achitat”, ne-a mai spus directoarea. Valoarea cumulativă a abaterilor constatate se ridică la aproape 100.000 de lei, se mai arată în raportul Curţii.

Citit 3984 ori Ultima modificare Marți, 22 Octombrie 2013 18:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.