Ce spun directorii şcolilor din judeţul Galaţi despre cotizaţiile părinţilor

Ce spun directorii şcolilor din judeţul Galaţi despre cotizaţiile părinţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă nu ar fi asociaţiile de părinţi, pe fondul nefinanţării, şcolile ar rămâne cu o mulţime de probleme nerezolvateFie pentru gardian, fie pentru dotări, donaţiile sunt binevenite   


La modul teoretic se spune că învăţământul este gratuit în România. Cu toate acestea statul şi comunitatea locală nu asigură nici pe departe condiţiile suficiente pentru un sistem educaţional de secol XXI. Ca urmare, golurile se umplu anual din buzunarele părinţilor care îşi doresc să ofere tot ce este mai bun ca ai lor copii să înveţe în condiţii cât mai bune. Sunt unităţi de învăţământ în care nu se strâng bani de la părinţi, unele unde se cotizează o sumă accesibilă pe tot anul la asociaţia părinţilor, dar şi altele unde se întrece măsura. Iată câteva exemple concrete de soluţii găsite de directorii instituţiilor de învăţământ gălăţene pe această problemă destul de controversată.

„Am prevăzut că se va ajunge aici”

Directorul Ion Grecu de la Colegiul Naţional „Spiru Haret” din Tecuci susţine că a interzis părinţilor să colecteze orice fel de fonduri pentru şcoală. „Am prevăzut în urmă cu opt ani că se va ajunge aici. De atunci am interzis colectarea oricărei sume. Bineînţeles că, dacă la o clasă părinţii au vrut să aducă un videoproiector, am acceptat, dar a fost trecut în inventar. Ultima oară când am cerut bani de la părinţi a fost în 2004, când am finalizat biblioteca din curtea şcolii”, spune profesorul Ion Grecu.

Acesta susţine că nici măcar pentru gardian nu a mai cerut niciun leu. „Am convenit ca toate veniturile proprii obţinute din închirierea sălii de sport să le investim în siguranţa elevilor noştri şi am mai angajat un gardian, pe lângă cel plătit de la buget”, mai precizează directorul de la „Spiru Haret”.

„15 lei pe semestru, cât un pachet de ţigări” 

Directoarea de la Colegiul Naţional „C. Negri”, profesoara Andra Ionescu susţine că de când ocupă această funcţie nu au fost reclamaţii sau nemulţumiri ale părinţilor legate de aceste contribuţii: „Totul este foarte transparent. Asociaţia de părinţi propune suma, avem părinte contabil care gestionează aceste fonduri depuse în cont separat. Se prezintă în fiecare început de an execuţia bugetară pe ceea ce s-a făcut cu banii adunaţi în anul anterior. Este foarte bine că s-a ales această soluţie ca banii să fie gestionaţi de asociaţia de părinţi. Ei nu mai ajung la profesori, ca să nu nască suspiciuni, nici în punga unei bunicuţe. Există documente pentru fiecare achiziţie, iar obiectele sunt trecute în inventar”, susţine Andra Ionescu.

Aceasta a mai precizat că pentru anul în curs suma strânsă de asociaţia de părinţi este 30 de lei pe an: „Deşi nu este niciun părinte obligat să plătească aceşti bani, consider că nu e o sumă pe care să nu şi-o permită. 15 lei pe semestru înseamnă exact cât un pachet de ţigări”.

Directoarea de la „C. Negri” mai spune că, deşi unitatea are un gardian plătit din bani de la buget, a fost necesar să mai fie angajaţi doi şi la poartă (două ture), întrucât unitatea are internat, pentru care se achită 20 de lei pe an de elev.

„Fără ajutorul părinţilor, şcoala n-ar arăta atât de bine”

La Şcoala Nr. 13, directoarea Luminiţa Chiriac ne spune că nu se mai strânge fondul şcolii de zece ani de zile. Cu toate acestea, managerul recunoaşte că părinţii s-au organizat de multe ori şi au contribuit la îmbunătăţirea condiţiilor. „Elevii primesc o clasă la început de ciclu de învăţământ. Dacă le convin condiţiile, e ok, dacă nu, părinţii încearcă să vină în ajutor. Nu este nimeni obligat să cotizeze cu ceva. Sunt situaţii în care şi  numai un sigur părinte a suportat pe cheltuială proprie igienizarea clasei, sau a schimbat ferestrele. Unii mai schimbă băncile, alţii tabla, pentru că au văzut în alte părţi cu markere, nu cu cretă. Unii au vrut chiar aparate de aer condiţionat. E treaba fiecărei clase cum se organizează. Nu s-a impus nimănui nimic, iar pentru toate achiziţiile există documente. Şi să ştiţi că, fără ajutorul părinţilor, şcoala noastră n-ar arăta atât de bine, motiv pentru care le suntem recunoscători”, spune Luminiţa Chiriac.    

Şi la Şcoala Nr. 13, părinţii elevilor cotizează câte 2 lei pe lună pentru plata gardienilor, cel plătit de la buget neputând face faţă la toată şcoala.

„Nevoile sunt mari, ca să lucrezi conform cerinţelor”

Nici la grădiniţe situaţia nu stă altfel. Rodica Tîrcabu de la Grădiniţa „Codruţa” ne explică de ce: „Ca să lucrezi conform cerinţelor actuale, nevoile sunt multe. Conform programei, trebuie să lucrăm pe centre de interes şi avem nevoie de tot felul de materiale didactice pe care nu ni le dă nimeni. Noi le-am dat o listă şi părinţilor, pentru că e bine să le spui oamenilor care e necesarul, dar nu i-am obligat să cumpere nimic.  De la stat, anul acesta am primit două jocuri mari şi late. Total insuficiente pentru câte activităţi cu materiale intuitive trebuie să faci cu nişte copii de grădiniţă. Mai cerem părinţilor, ne mai procurăm şi noi. Listele cu rechizite sunt stabilite de fiecare clasă în parte. Nu poţi să ţii copilul pe scaun şi să te uiţi la el”, mai spune Rodica Tîrcabu. Aceasta susţine că la Grădiniţa „Codruţa” nu s-au cerut bani de perdele sau covoare, iar aparatura audio-video este „antică”. „La clasă lucrez cu un televizor donat de un părinte dintr-o serie anterioară. E vechi de 30 de ani, dar merge. Computerul la fel. Noroc că-i mai schimb pe bucăţi componentele. Nu poţi să faci învăţământ doar cu planşa, în condiţiile în care, acum, toţi copiii au acasă o mulţime de mijloace tehnice moderne. Trebuie să te adaptezi cu ce ai”, spune directoarea de la „Codruţa”. Aceasta susţine că nici măcar bani pentru gardian nu cere, întrucât unitatea a fost dotată cu sistem de supraveghere cu senzori urmărit de o firmă de pază.               

Citit 5969 ori Ultima modificare Marți, 14 Ianuarie 2014 18:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.