PRECIZARE/ Varianta articulată corectă pentru „ie” este „ia”

PRECIZARE/ Varianta articulată corectă pentru „ie” este „ia”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În ultimele zile, mai mulţi cititori şi-au exprimat dezaprobarea faţă de modul cum a fost folosit, în câteva articole din „Viaţa liberă”, substantivul feminin „ie”. Controversa a pornit de la faptul că ziariştii noştri au scris forma articulată a substantivului sub forma „ia”, lucru considerat greşit de către cei care ne-au scris sau ne-au telefonat pentru a susţine că varianta corectă este „iia”.

Ei bine, jurnaliştii de la „Viaţa liberă” nu au greşit. Potrivit DOOM 2 (Dicţionarul Ortografic, Ortoepic şi Morfologic al Limbii Române – ediţia 2005, ultima), substantivul feminin „ie” se scrie, la forma articulată, „ia”. Cu un singur „i” şi nu cu doi de „i”, aşa cum se scria în urmă cu (foarte) mulţi ani. Regula a fost stabilită de Academia Română, instituţie care, de altfel, şi girează DOOM.

Iată textul din DOOM, spre deplină edificare: „íe (bluză) s. f., art. ía, g.-d. art. íei; pl. ii, art. íile (i-i-)”.

Această controversă (elegantă de altfel) ne-a arătat, încă o dată, că Limba Română este un organism viu, în permanentă evoluţie. Ca urmare, studiem posibilitatea să introducem în ziar, cu sprijinul unor profesori gălăţeni, o rubrică intitulată „Să scriem româneşte”, prin care să ţinem cititorii la curent cu regulile fundamentale ale limbii.

Citit 13924 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Iunie 2014 17:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.