Elevii şi profesorii de la „Cuza” au PROTESTAT în frig. Ei REFUZĂ să se MUTE la Şcoala Nr. 8

Elevii şi profesorii de la  „Cuza” au PROTESTAT în frig. Ei REFUZĂ să se MUTE la Şcoala Nr. 8
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

* Elevii, părinţii şi profesorii susţin că vor face grevă japoneză toată săptămâna * Ei refuză să se mute la Şcoala Nr. 8, deoarece nu au spaţii suficiente


"Să vă fie frică/ "Cuza" se ridică!", aşa strigau ieri, pe un frig de crăpau pietrele, profesorii de la Colegiul Naţional "Al. I Cuza", câţiva elevi şi o mână de părinţi, care au ieşit în pauza mare în faţa instituţiei de învăţământ.

"Suntem în grevă japoneză, toată săptămâna. Vom protesta în fiecare zi în pauza mare, pentru că nu vrem să ne mutăm la Şcoala Nr. 8, în condiţiile pe care ni le impun autorităţile. Aşa am ales noi să sărbătorim săptămâna colegiului. Nu ne ajung spaţiile de la Şcoala Nr. 8, dacă Grădiniţa nr. 59 nu este mutată din clădire. Când am acceptat să ne mutăm acolo, ni s-a promis că vom fi singuri în clădire", spune unul dintre cadrele didactice, în asentimentul colegilor, profesoara Daniela Ilie.

Unul dintre reprezentanţii părinţilor, Ionel Iordache, ne-a explicat că în HCL scrie că întreaga clădire va fi dată în administraţia Colegiului "Cuza" şi că nu se pomeneşte acolo că vor fi şi copii de grădiniţă. "Pentru 90 de copii, e ocupat aproape întreg parterul, şi două intrări din cele patru câte are şcoala, în timp ce 1.000 de elevi de la Cuza sunt nevoiţi să înveţe în două schimburi, până târziu, iar clădirea nici nu le oferă siguranţă, cu numai două intrări. Autorităţile susţin că noi am refuzat să ne ducem la Marină şi că am ales Şcoala Nr. 8. Am fost forţaţi să alegem şcoala. Ni s-a tot spus că la Marină vom învăţa în două schimburi, ca să ajungem, în final, să învăţăm tot în două schimburi la o şcoală de cartier!", spune supărat Ionel Iordache.

"Vom rămâne aici"

Deşi de pe 1 februarie ar fi trebuit să înceapă mutarea efectivă a Colegiului "Cuza" la Şcoala Nr. 8, profesorii susţin că refuză să facă acest lucru, dacă nu li se vor asigura toate condiţiile pentru a funcţiona în condiţii propice.

"Nici la Şcoala Nr. 8 nu sunt asigurate normele P.S.I prevăzute de I.S.U, care de altfel reprezintă motivul principal pentru care CNAIC este nevoit să părăsească sediul actual. Atunci la ce să ne mai mutăm. Aşteptăm validarea unei soluţii în ceea ce priveşte asigurarea sediului permanent al Colegiului: cumpărarea actualului sediu şi atragerea de fonduri europene pentru consolidarea şi reamenajarea clădirii, sau continuarea lucrărilor la Campusul Cuza şi cerem alocarea sumelor necesare rezolvării acestei probleme, în bugetul din anul financiar 2016.  CNAIC trebuie să-şi păstreze respectul pe care şi l-a dobândit de-a lungul celor 151 de ani de existenţă", au declarat profesorii ieşiţi în faţa colegiului, cu banderole albe pe braţ.

"Grădiniţa nu poate fi mutată în timpul iernii"

Inspectoarea generală Mioara Enache ne-a declarat că Grădiniţa Nr. 59 nu poate fi mutată în timpul iernii. "Este o soluţie temporară, le-am spus că o vom muta în vacanţa de vară. E vorba de nişte copii mici, unde să-i duci în mijlocul iernii din cartierul lor. E singura grădiniţă pe toată zona. Dacă ar fi fost în locul părinţilor acestor copii, cum s-ar fi simţit?", spune inspectoarea generală.

Aceasta susţine şi faptul că Şcoala Nr. 8 a fost aleasă de cei de la "Cuza", întrucât n-au acceptat să se despartă, să meargă liceul la Marină şi gimnaziul la Şcoala Nr. 26.

"S-au făcut eforturi financiare ca sălile să arate bine. E un liceu de tradiţie cu învăţământ de calitate, susţin finalizarea campusului, dar trebuie să accepte câteva luni să împartă spaţiul cu grădiniţa", mai spune Mioara Enache.

Citit 11510 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Ianuarie 2016 13:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.