Garda de Mediu îi ia la bani mărunţi pe marii operatori de salubritate din ţară. În vizorul comisarilor se află autorităţile locale şi serviciile sau firmele care colectează şi depozitează deşeuri pe raza municipiilor.
Potrivit legislaţiei de mediu, acestea sunt obligate să reducă anual cu 15 la sută cantitatea de deşeuri depozitate la groapa de gunoi. Natural, acest obiectiv poate fi atins doar prin încurajarea populaţiei să separe deşeurile şi prin crearea unui sistem funcţional de colectare selectivă a acestora şi de sortare/compostare.
Şi, cum la noi acest sistem este încă în curs de dezvoltare, comisarii de mediu prognozează că inspecţiile care stau să înceapă se vor încheia cu amenzi substanţiale.
Sancţiuni de 100 de lei pe tonă
„Vom verifica ce cantităţi de deşeuri au colectat operatorii de salubritate în 2010, ce cantităţi de deşeuri au încredinţat spre valorificare şi dacă au redus cu 15 la sută cantitatea de deşeuri depozitate la gropile Tirghina şi Rateş, conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 196 din 2005 privind Fondul pentru Mediu”, a declarat, ieri, şeful Comisariatului Judeţean al Gărzii Naţionale de Mediu, Mihai Turcu.
„Amenzile pentru nerespectarea obligaţiei de a reduce cu 15 la sută în fiecare an cantitatea de deşeuri depozitate la groapa de gunoi se sancţionează cu amendă de 100 de lei pentru fiecare tonă de gunoi care a ajuns la groapă, deşi nu ar fi trebuit”, a explicat Mihai Turcu.
Municipalităţilor nu le e frică de Gardă
De partea cealaltă, autorităţile locale din Galaţi şi din Tecuci, cele care vor fi obligate să plătească eventualele amenzi, se declară optimiste înaintea controlului.
Tecuciul, care colectează selectiv deşeurile de mai mulţi ani şi are propria staţie de sortare, vorbeşte chiar de extinderea acestui sistem. „Noi ne-am încadrat în baremul de 15 la sută. Cantitatea de deşeuri depozitate la groapa Rateş a scăzut în fiecare an datorită colectării selective. Acum distribuim alte 200 de pubele pentru colectare selectivă la case şi peste 60 de baterii pentru colectarea cartonului, a sticlei şi a plasticului la blocuri”, a afirmat viceprimarul Tecuciului, Mihăiţă Basalîc.
Optimism manifestă şi Galaţiul, unde este pe ultima sută de metri un program european de modernizare a infrastructurii de colectare a gunoiului. „Vechea groapă de gunoi de la Tirighina este acoperită cu pământ aproape în totalitate - mai avem un taluz - şi va fi închisă până la sfârşitul lunii octombrie. Între timp va fi deschisă noua groapă de gunoi, care este ecologică.
Tot într-o lună, sperăm noi, va putea fi pusă în funcţiune şi staţia de sortare şi de compostare a deşeurilor şi vor ieşi pe trasee cele opt autospeciale noi de colectare a deşeurilor. În următoarele 12 luni va fi pus la punct şi sistemul de pubele: 32 subterane pentru zonele centrale, 660 de igluuri pentru hârtie, sticlă şi plastic şi metal, la care se adaugă două puncte verzi, în est şi în vest, pentru colectarea deşeurilor din grădinărit şi din construcţii. Va fi un sistem modern de colectare selectivă a deşeurilor”, a spus şeful Unităţii de Implementare a Programului ISPA Deşeuri, Mircea Ostache.
„Normele din acest sector au fost respectate şi până acum, în sensul că în 2010 s-a redus cantitatea de deşeuri depozitate la Tirighina”, a adăugat Ostache.
Controlul comisarilor de mediu se va încheia la sfârşitul acestei luni.