UPDATE. Galațiul, sub asediu. Străzi inundate, acoperișuri smulse și copaci doborâţi de furtună (FOTO și VIDEO)

UPDATE. Galațiul, sub asediu. Străzi inundate, acoperișuri smulse și copaci doborâţi de furtună (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(41 voturi)

UPDATE: BILANȚ

Furtuna extrem de puternică însoțită de ploaie, anunțată prin Ro-Alert, joi seară, cu două minute înainte de expirarea avertizării de Cod portocaliu, a făcut ravagii în jumătate de oraș și în mai multe localități din mediul rural. Mii de oameni au rămas pe întuneric, zeci de mașini au fost distruse de copacii care au căzut secerați pe trotuare, în parcări și pe carosabil, mai multe acoperișuri au fost smulse, iar transportul public a fost paralizat. Bonus, în mai multe puncte din oraș au refulat canalizările, iar o stație de transformare electrică a luat foc.

În mai puțin de un sfert de oră, Galațiul s-a transformat într-un câmp de luptă atât pentru gălățenii pe care furtuna i-a surprins pe stradă, dar și pentru echipele de intervenție care au fost luate cu asalt de un număr record de solicitări, primite în doar câteva minute. Gălățenii îngroziți să vadă cum străzi importante se umpleau de șuvoaie de apă cărora canalizările nu le mai făceau față sau cum copacii cădeau ca secerați pe străzi, peste mașini sau cabluri electrice, ori cum acoperișuri erau smulse și aruncate periculos în mijlocul drumului, au adresat peste o sută de apeluri în numai câteva minute de la potolirea vijeliei, în jurul orei 21,15.

Galațiul, ca după ciclon

În oraș, cele mai multe probleme au fost raportate în zona centrală, Micro 16, 17, 18, 19, 20 și 21, precum și în zonele I.C. Frimu, Țiglina 1 şi 2. Arterele importante care străbat aceste zone au fost măturate, la propriu, de vijelie, în Valea Țiglinei fiind raportate cele mai dramatice probleme. Pe lângă apa care s-a acumulat rapid și a năvălit cu furie, au cedat și elemente de construcție care au pus în pericol siguranța traficului, oricum afectat de viitură, dar și pe a cetățenilor.

S-a întâmplat, de pildă, în zona Spitalului de Urgență și la Blocul "Privilege", unde patru arbori mari s-au rupt și au căzut peste liniile electrice ale rețelei de troleibuz. Zeci de mașini surprinse în parcări de copacii care au cedat total sau parțial sub forța vântului au fost distruse în diferite proporții, astfel că apelurile prin care gălățenii afectați au cerut ajutor au curs unul după altul în Dispeceratul ISU Galați. În jurul orei 22,00, instituția raporta peste o sută de solicitări și anunța că intervine alături de echipele Ecosal, cele de la Gospodărire Urbană și Electrica, pentru rezolvarea celor mai grave situații.

"În municipiul Galați, aproximativ 40 de copaci sunt căzuţi pe cabluri electrice, mașini, acoperișuri și pe carosabil. Pe strada Mărășești, la  numărul 13, un copac a rupt o țeavă de gaze. Electrica raportează avarii la instalații, patru stâlpi rupți și cel puţin 2.816 abonați din Șendreni, Barboși, Suceveni și Cavadinești fără energie electrică", anunța ISU Galați, în cursul nopții de joi, 31 august, la scurt timp de la încetarea vijeliei.

Bilanțul ISU după o noapte de intervenții la foc automat a arătat că primele sesizări au reflectat doar o parte a problemelor înregistrate în oraș ca urmare a furtunii.

"Echipajele ISU Galați au intervenit pentru evacuarea apei dintr-o curte, două subsoluri, două locuințe, dintre care un bloc social, la un operator economic unde apa atinsese un nivel de 40 de centimetri. Am fost, de asemenea, solicitați să intervenim pentru înlăturarea a 19 copaci căzuți pe carosabil, 18 arbori căzuți pe autoturisme, șapte căzuți peste liniile electrice sau rețelele de gaz, pentru înlăturarea a două elemente de acoperiș prăbușite și pentru degajarea a 29 de autoturisme surprinse de copaci sau elemente de construcții", a detaliat, în cursul dimineții de vineri, 1 septembrie, lt. col. Eugen Chiriță, purtătorul de cuvânt al ISU Galați.

Incendiu și misiune pe Dunăre

Pe lângă intervențiile direct legate de furtună, echipele de pompieri au avut de rezolvat și un efect colateral al dezastrului: un incendiu izbucnit la o stație de transformare electrică din Micro 16.

Asta în timp ce polițiștii de frontieră au anunțat că în toiul furtunii au fost mobilizați să salveze două persoane pe care vijelia le-a surprins într-o barcă, pe Dunăre. "Din cauza condițiilor meteo extreme, vânt puternic, ploaie și valuri mari, intervenția colegilor noștri cu ambarcațiunea Onix din dotarea sectorului a fost una dificilă, însă aceștia au reușit să identifice ambarcațiunea și să o aducă, împreună cu cele două persoane, un bărbat și o femeie, în siguranță la malul fluviului", anunțau reprezentanții STPF Galați, în cursul serii de joi, 31 august.

Zile de muncă după câteva minute de furtună

Operațiunile de curățare a dezastrului din oraș au durat toată noaptea și au continuat și în cursul zilei de vineri, muncitorii de la Gospodărire Urbană, Ecosal, Electrica și cei ai societății care asigură iluminatul public în oraș nereușind că remedieze toate problemele până la primele ore ale dimineții.

"În cursul zilei de astăzi (n.r. vineri), acțiunile continuă, iar personalul serviciului public Ecosal va asigura salubrizarea carosabilului și a trotuarelor. De asemenea, echipele de intervenție ale companiilor Transurb și Flash Lighting Services s-au implicat și continuă să intervină și astăzi pentru soluționarea rapidă a problemelor care au afectat iluminatul stradal și transportul public de persoane. Totodată, societatea Apă Canal, prin echipele deplasate în teren, a intervenit pentru evacuarea apei de pe străzi", a transmis administraţia locală în cursul dimineții de vineri, 1 septembrie.

Beznă în mediul rural

Codul portocaliu nu a făcut atât de multe ravagii, de această dată, în județ, nefiind raportate distrugeri de către structurile abilitate să intervină. Doar la Șendreni, doi localnici au cerut ajutorul pompierilor, după ce curțile, cu tot cu case și beciuri, le-au fost inundate. În schimb, mii de locuitori din această localitate, dar și din două comune și un cartier al Galațiului au rămas în beznă.


UPDATE - 1 septembrie 2023

Printr-un comunicat de presă, Primăria municipiului Galați informează că, pe parcursul nopții trecute, s-a intervenit pe întreaga rază a orașului pentru ridicarea arborilor căzuți și pentru remedierea celorlalte probleme cauzate de furtună. Astfel, au fost îndepărtați de pe carosabil și de pe alte spații ale domeniului public numeroși arbori, fiind semnalați peste 40 de copaci doborâți de fenomenele naturii, dar și multe crengi, pentru această operațiune fiind mobilizate toate echipajele societății Gospodărire Urbană și ale serviciului Ecosal Galați.

"În cursul zilei de astăzi, acțiunile continuă, iar personalul serviciului public Ecosal va asigura salubrizarea carosabilului și a trotuarelor.

De asemenea, echipele de intervenție ale companiilor Transurb și Flash Lighting Services s-au implicat și continuă și astăzi pentru soluționarea rapidă a problemelor care au afectat iluminatul stradal și transportul public de persoane.

Totodată, societatea Apă Canal, prin echipele deplasate în teren, a intervenit pentru evacuarea apei de pe străzi", transmite administraţia locală.


UPDATE

Situația în municipiul Galați este critică, peste o sută de apeluri au fost date la 112 de gălăţenii care au cerut ajutorul pompierilor. Mii de locuitori din mai multe comune stau la această oră pe întuneric, iar două persoane pe care furtuna le-a prins într-o barcă pe Dunăre au fost salvate în ultima clipă.

"În urma fenomenelor meteo periculoase, Cod portocaliu, la dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați au fost înregistrate peste 100 de apeluri de urgență.

În municipiul Galați, aproximativ 40 de copaci sunt căzuţi pe cabluri electrice, mașini, acoperișuri și pe carosabil. Două persoane aflate într-o barcă în derivă pe Dunăre au fost salvate.

Pe strada Mărășești nr. 13, un copac a rupt o țeavă de gaze.

Electrica raportează avarii la instalații, patru stâlpi rupți și cel puţin 2.816 abonați din Șendreni, Barboși, Suceveni și Cavadinești fără energie electrică", a anunțat ISU Galați, în urmă cu puțin timp.


Vijelia din această seară, care a durat câteva minute și a plasat Galațiul sub Cod portocaliu de vreme rea, a făcut ravagii în oraș. Zeci de străzi s-au inundat, au fost smulse acoperișuri ale unor imobile, precum în zona Spitalului de Urgență și a blocului Privilege și zeci de copaci au fost rupți de vântul puternic, mulți căzând peste autoturisme parcate.

Artere mari din oraș, precum Brăilei, Oţelarilor sau George Coșbuc, au fost inundate și circulația mașinilor a devenit imposibilă. De asemenea, probleme sunt in zonele IC Frimu, Tiglina 1 și 2, iar mai mulți copaci din zona Privilege, rupți de vijelie, au căzut peste cablurile de troleibuz, rupându-le în mai multe locuri.

Echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, cele de la Gospodărire Urbană și Electrica intervin în locurile cu cele mai mari probleme.

Vom reveni cu amănunte.

Media

Citit 22305 ori Ultima modificare Vineri, 29 Septembrie 2023 18:52

12 comentarii

  • postat de dinu
    Sâmbătă, 02 Septembrie 2023 11:59
    86.124.201.***
    Da. Se pare ca alerta la Galați asa a fost data, s a uitat cineva pe geam și hopa este furtuna , alertați cetățenii. Oricât de necunoscător ai fi nu se poate sa nu știi ca orice alerta este transmisa înainte , cel puțin cu câteva clipe, de eveniment. CUM SA PRIMESTI ALERTA, DUPA EVENIMENT????????
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 01 Septembrie 2023 19:37
    5.13.128.***
    @Dinu: mesajele prin Ro Alert se dau dupa niste reguli nu daca operatorul de la 112 scoate capul pe geam si vede ca bate vantul. De aruncat cu pietre e usor.
    0
    0
  • postat de Omu Păianghen
    Vineri, 01 Septembrie 2023 14:03
    5.13.214.***
    Au fost furtuni și mai puternice la Galați.
    Cine nu-și amintește vijelia cu grindină din iulie 2012, să caute pe youtube că sunt destule video de atunci.
    0
    0
  • postat de Fara cuvinte
    Vineri, 01 Septembrie 2023 14:01
    5.13.133.***
    Vine si asta cu bolidul in viteza si franeaza , destept sofer , se credea jmecher ca are masina de teren , ca era sa intre in altul. Pe asemenea vreme tu ii dai talpa la masina?
    0
    0
  • postat de dinu
    Vineri, 01 Septembrie 2023 13:29
    78.96.84.***
    Ro alert a apărut după furtuna la unii la jumătatea furtunii. Se cenzurează nasiv comentariile. Cele critice , nu se postează. Felicitări viata libera.Aceeasi, părtinitor și slugi.
    0
    0
  • postat de Popovici
    Vineri, 01 Septembrie 2023 11:24
    86.124.127.***
    Cum se face ca unii gălățeni, au ieșit din case, noaptea și încercau și reușeau sa desfunde canalizare, cu mâini, cu picioare, cu sape, cu orice puteau, și alți gălățeni, conducători auto, se distrau, treceau cu bolizii prin bălți sa stropească intenționat pe cei care, săracii, încercau sa facă ceva
    0
    0
  • postat de Gigel
    Vineri, 01 Septembrie 2023 11:01
    5.13.128.***
    Furtuna , copaci rupti si crengi rupte, cazute. ADP face figuratie trimitand un car alegoric -tractor cu remorca- si 3 manechine care se plimbau cu el fara sa incarce nimic. Multumim.
    0
    0
  • postat de Alin
    Joi, 31 August 2023 22:41
    84.232.141.***
    Cu DOAR 20-30 ron lunar se poate face atat asigurarea Obligatorie cat si asigurarea facultativa a casei la Prim Risc - pt sume de 20-30.000 euro iar achitand 84 ron lunar se asigura CASCO cu despagubire 30.000 ron pentru autoturismele între 6 și 20 ani pt astfel de fenomene atmosferice si pt coliziu
    0
    0
  • postat de Iulian
    Joi, 31 August 2023 22:38
    5.13.209.***
    Suntem zero in fața naturii. Iar oamenii tot mai egoiști, mai dușmănoși, mai răi.
    0
    0
  • postat de Alin
    Joi, 31 August 2023 22:28
    5.14.149.***
    Este vorba si de educație, de atitudine - de învățarea ca este necesar și normal a plăti sume mici (la multe firme serioase, cu acționariat puternic și stabil) accesibile zici de ani, pentru ca arunci când ai o daună sa primești despagubire.
    0
    0
  • postat de Patria a postori
    Joi, 31 August 2023 22:19
    109.166.133.***
    HAARP se numește pe vreme. Pe minte se numește MK Ultra
    0
    0
  • postat de cod rosu
    Joi, 31 August 2023 21:04
    89.137.138.***
    Asa furtuna nu am vazut in viata mea. Ploua si fulgera si apa crestea, copacii cadeau unul dupa altul si acoperisurile zburau ca pana de porumbel. Strazile s-au inundat in cateva minute din cauza canalizarilor pline de plastic, pungi, carpe, frunze, si gunoaiele pe care le arunca necivilizatii acolo
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.