Din nou, cu ochii pe sloiurile de pe Dunăre
Foto: Foto: Sorin Pană

Din nou, cu ochii pe sloiurile de pe Dunăre
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
  • * Cursele cu bacul au fost reluate după o pauză de peste o lună * Inconştienţi, gălăţenii îşi rică viaţa urcându-se pe sloiuri * Spărgătoarele de gheaţă "urcă" pe Dunăre către Galaţi * Agenţii economici acţionează cu navele între Brăila şi Galaţi *

Cu excepţia zonei portuare industriale către SNG unde sloiurile adunate au format un adevărat pod plutitor, ieri  Dunărea a fost "curată" de sloiuri - cel puţin în prima jumătate a zilei - pe porţiunea cuprinsă între punctul de trecere bac şi Palatul Navigaţiei. Ca urmare a acestui lucru, cursele de traversare a Dunării cu bacul au fost reluate - după ce fuseseră suspendate timp de mai bine de o lună, motiv pentru care şi angajaţii unităţii s-au aflat în şomaj tehnic. Potrivit directoarei Navrom Bac, Marilena Vasilache, cursele se vor desfăşura din oră în oră, doar atât timp cât va fi lumină (de la 7.00 la 18.00), pentru a putea fi sesizate din timp bucăţile mari de sloiuri care s-ar putea apropia de bac. În schimb, în cazul în care vor apărea sloiuri mari care ar putea pune în pericol siguranţa pasagerilor, cursele se vor stopa temporar, până la trecerea bucăţilor de gheaţă.   

Totuşi, sloiurile adunate la malul Dunării, precum şi cele care s-au "încălecat" în zona Şantierului Naval au exercitat, în continuare, o tentaţie periculoasă pentru gălăţenii inconştienţi care se aventurerază pe aceste bucăţi de gheaţă. Din acest motiv, autorităţile locale au mobilizat, încă de duminică, trei echipaje de poliţie pe faleză. "De ieri până astăzi poliţiştii locali au avertizat peste 50 de cetăţeni care încercau să se urce pe sloiuri. Este regretabil că oamenii sunt inconştienţi şi nu înţeleg la ce riscuri se expun", a declarat şeful Poliţiei Locale, Cristian Gâscă.

Nivelul crescut, alt motiv de îngrijorare

"În prima parte a zilei, în şedinţa comandamentului de criză,  am avut intenţia de a constata starea de alertă şi  de a trimite MAI decizia, îngrijoraţi de debitul şi nivelul crescute ale Dunării. Totuşi, ritmul de creştere al nivelului Dunării s-a stabilizat, aşa că nu am mai luat această decizie", a declarat prefectul Paul Florea. Potrivit acestuia, "şi ucrainenii au acţionat la spargerea gheţii pe Canalul Chilia, fapt care ajută la curgerea sloiurilor către mare. În plus, spărgătoarele Perseus şi Hercules înaintează către Galaţi, aflându-se deja undeva în apropiere de Isaccea, deci nu vor mai avea mult până să acţioneze şi la Cotul Pisicii, unde e pod de gheaţă".

De altfel, spărgătoarele Perseus, Hercules, Gheorghieni şi Grozavu acţionează încă din week-end în zona Tulcea-Isaccea, acţiune care se defăşoară inclusiv noaptea, a menţionat şi directorul AFDJ Galaţi, Florin Uzumtoma. Potrivit acestuia, navele "urcă" pe Dunăre, către Galaţi, tocmai pentru sparge sloiurile adunate la Cotul Pisicii. "Nivelul Dunării nu ne pune încă probleme", a precizat Uzumtoma. Ieri, Dunărea măsura 491 de cm (cu 9 cm mai mult decât duminică), încă Cota de Atenţie este de 560 de cm, iar cea de Inundaţie - 600 cm.       

Potrivit adjunctului Căpităniei Galaţi, Virgil Ciobanu, agenţii economici - AFDJ, Şantierul Naval, Navrom - contribuie la spargerea sloiurilor dintre Brăila şi Galaţi. Se acţionează cu trei remorchere - Galaţi 3, Tg. Ocna 6 şi Buşteni - şi patru împingătoare  - Mercur, Măcin, Săcele şi Luncaviţa.

Citit 2638 ori Ultima modificare Luni, 05 Martie 2012 18:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.