UPDATE Şase persoane arestate în dosarul ˝Stâna morţii˝ de la Frumuşiţa

UPDATE Şase persoane arestate în dosarul ˝Stâna morţii˝ de la Frumuşiţa
foto: Bogdan Codrescu
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE ORA 14:25 - Şase persoane au primit ordonanţe de reţinere în dosarul fraţilor Enache. Cei şase sunt acuzaţi de privare de libertate în mod ilegal, sclavie şi instigare la tâlhărie. Printre cei reţinuţi de procurori se numără şi cei trei fraţi Enache.

Cine sunt cei şase şi care dintre ei a primit şi mandat de arestare preventiv aflaţi în ziarul nostru de mâine. (Teodora Miron)


  • Bătăi, torturi, înfometare şi muncă la sânge este tratamentul la care au fost supuse în ultimii doi ani cel puţin 40 de persoane - bărbaţi, femei şi copii - de către fraţii Enache din Frumuşiţa * Victimele povestesc coşmarul prin care au trecut * Capi ai unei grupări care numără cel puţin şapte persoane, mocanii au fost săltaţi ieri de poliţişti sub acuzaţiile de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol

O familie din Frumuşiţa care se ocupă cu creşterea animalelor a reuşit, în doar câţiva ani, să scrie, probabil, cea mai neagră pagină din istoria localităţii şi a împrejurimilor. Neculai, Valerică şi Sorin Enache sunt fraţi şi fiecare dintre ei are propriile turme, care însumează peste 4.000 de oi. O adevărate avere, pentru care fiii mocanului Enache - om temut în comunitate - nu s-au dat înlături de la nimic. Dovadă stă faptul că zeci de oameni au ajuns să muncească la stânele lor, autorităţile stabilind că, numai în ultimii doi ani, cel puţin 40 de persoane care au muncit pentru aceşti fraţi au suferit chinuri inumane, care nu aveau nimic în comun cu nişte raporturi de muncă cât de cât fireşti. Terifiant este faptul că tocmai femeile şi zecile de minori, recrutaţi din familii sărace cu promisiunea că vor avea de muncă şi un ban asigurat, sufereau cel mai mult: bătăi, umilinţe, violuri şi chiar torturi erau îndurate de cei obligaţi să aibă grijă de averea mocanilor temuţi în împrejurimi.

„A venit acasă şi m-a cumpărat”

Despre abuzurile fraţilor Enache, „Viaţa liberă” a scris nu o dată, trăgând un semnal de alarmă asupra faptului că aceştia erau un pericol pentru cetăţeni, dar şi pentru culturile agricole pe care le-au distrus cu zecile de hectare numai în această vară. Cele semnalate nu au rămas fără ecou, poliţiştii declanşând o anchetă în urmă cu trei luni, aceasta culminând cu 17 descinderi efectuate ieri dimineaţă la domiciliile fraţilor Enache, la stâni şi grajduri. Ceea ce au găsit i-a lăsat pe poliţişti fără cuvinte. O mizerie de nedescris în care erau obligaţi să trăiască ciobanii şi  zeci de suflete chinuite, la limita sălbăticiei. Printre ei, şi copii care s-au bucurat că teroarea în care trăiseră a luat sfârşit.

Ionuţ este unul dintre martorii care face parte din grupul de 24 de persoane aduse ieri la sediul IPJ Galaţi. Are 16 ani, a absolvit opt clase şi este din comuna Mitoc, judeţul Vaslui. De pe 17 august s-a aflat la stâna lui Valerică Enache. „M-a luat de acasă. A zis că mă plăteşte bine, că nu îmi face niciun rău. Le-a dat părinţilor mei un milion şi jumătate de lei. Eu am venit primul şi fratele meu a venit pe 23. El are 15 ani. Ne puneau să muncim la oi, la casă. Nu ne-au dat nici un ban. Mâncam de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, o cutie de pateu şi o pâine. Dormeam într-o cocioabă, în sat”, ne-a povestit adolescentul, unul dintre cei opt copii ai familiei sale.

Copilul, care nu are mai mult de 50 de kilograme, avea să resimtă furia stăpânului său în momentul în care a vrut să plece acasă. A fugit, dar a fost prins şi adus cu forţa înapoi la stână. „Am vrut să mă duc acasă, dar nu m-a lăsat. Îmi zicea mereu că el m-a luat, el mă duce. E vorba de Valerică Enache. Am încercat să fug o dată, dar a trimis un băiat după mine şi m-a adus înapoi. M-a luat de gât şi mi-a spus că, dacă mai încerc o dată, mă omoară”, continuă ciobănaşul, cu lacrimi în ochi.

Copilul chinuit s-a alăturat ieri familiei sale. Mama sa a venit tocmai de la Vaslui să îl ia de la poliţie şi susţine că nu s-a gândit niciodată că îşi trimite fiul în iad. „Noi suntem săraci, dar aveam ce mânca, nu i-am pus eu să se ducă. Am crezut că banii pe care mi i-a dat au fost un avans la salariul lui, că au zis că o să îi dea şapte milioane pe lună. Abia când am văzut că nu pot vorbi cu el decât cinci minute, la telefon, şi când mi-a zis că îi merge greu, mi-am dat seama la ce s-a dus”, susţine Geta Amarandei (37 ani). Femeia, la fel ca şi alţi părinţi care şi-au dat copiii pe mâna ciobanilor, va trebui, cel mai probabil, să-şi susţină versiunea şi în faţa celor de la Protecţia Copilului Vaslui.

Primul caz de sclavie din Galaţi

Fraţii Enache, despre care poliţiştii spun că sunt capi ai unei grupări care a acţionat în maniera descrisă mai sus încă de la începutul anului 2010, au fost aduşi ieri sub escorta trupelor speciale la sediul IPJ, sub o serie de acuzaţii extrem de grave, din care cea mai teribilă este cea de sclavie.

Informaţiile pe care le-au adunat anchetatorii până la momentul descinderilor la mai multe locaţii din Frumuşiţa, Măstăcani şi Stoicani sunt terifiante, indicând că fraţii Enache îşi chinuiau angajaţii prin metode demne de Evul Mediu. „Aceşti membri ai grupării racolau persoane, bărbaţi, femei şi minori, din judeţele Galaţi, Vrancea şi, cu precădere, Vaslui, cărora le promiteau că îi vor aduce la muncă şi le vor da nişte bani, despre care spuneau că îi vor pune pe CEC, deşi niciunul nu a văzut niciodată vreun leu. Îi exploatau, de dimineaţă, de la ora 4,00 la ora 22,00 - 23,00 aceşti oameni munceau fără nici un fel de pauză. Mâncarea era foarte puţină, uneori se rezuma la un codru de pâine şi ăla mucegăit sau ros de şobolani, dormeau în nişte condiţii primitive, în bordeie din paie”, explică cms. şef Ştefan Căpătan, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale Galaţi.

Poliţiştii au aflat şi regimul la care erau supuşi ciobanii care îndrăzneau să le amintească stăpânilor de animale să-i plătească sau cei care încercau să evadeze. „Cei care se răzvrăteau în vreun fel erau bătuţi în faţa celorlalţi ciobani. Au fost şi situaţii în care unii au reuşit să plece, dar i-au adus înapoi, i-au bătut, i-au băgat în beci, i-au legat de mâini, de picioare, le-au pus şi căluş în gură. Au fost şi câteva femei care au muncit pe brânci fără a primi nici un ban. Majoritatea au fost violate, obligate să întreţină raporturi sexuale şi cu membrii grupării, dar şi cu toţi ciobanii. Au distrus importante culturi agricole de pe raza mai multor comune, au furat produse agricole”, completează cms. şef Căpătan.

Cei şapte suspecţi aduşi ieri la poliţie sunt acuzaţi de sclavie, lipsire de libertate, tâlhărie, complicitate la tâlhărie, furt, distrugere şi viol. Ei urmau a fi prezentaţi procurorilor de pe lângă Judecătoria Galaţi şi, cel mai probabil, magistraţilor, cu propunere de arestare preventivă.

Citit 6436 ori Ultima modificare Vineri, 02 Noiembrie 2012 14:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.