Românii peste tot

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Articol în "L`Espresso”: Marele filosof şi scriitor italian Umberto Eco a publicat un editorial în "L`Espresso", în care îşi ironizează subtil compatrioţii, "orbiţi" de manipularea presei. Subiectul "romeni" a depăşit în Italia spaţiul alocat ştirilor obişnuite şi a devenit temă pentru emisiuni de divertisment, talk-show-uri şi editoriale.

Umberto Eco a intervenit în favoarea comunităţii româneşti din Italia printr-un editorial în ultimul număr al săptămânalului "L`Espresso". Intitulat ironic "Nenorociţii de români", articolul cuprinde lista celor mai cunoscuţi infractori din Peninsulă, dar ale căror nume au fost "romanizate" cu terminaţiile specifice etnonimelor româneşti. 

De ironia acidă a autorului nu scapă nici premierul  Silvio Berlusconi care devine Berluschescu. Umbero Eco îi reproşează lui Berlusconi că a dat publicităţii date legate de violuri cu care să justifice legalizarea patrulelor civile: 7,8 la sută din violuri sunt comise de români, iar 6,3 la sută, de marocani. Scriitorul observă însă că majoritatea violurilor sunt comise de italieni, în mare parte în familie, ponderea acestora ajungând la 60,9 la sută.

* Centru comercial românesc la Roma: Peste 150 de persoane, români şi italieni, au participat ieri la deschiderea primului complex comercial şi social românesc din emigraţie, "La Strada".

* Irlanda menţine restricţiile: Un oficial  irlandez, citat de ziarul "Sofia Echo" - în ediţia sa electronică, susţine că Irlanda va menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români până în 2011.

* Taxe consulare la Tel-Aviv: Ambasada României la Tel Aviv a anunţat că, în conformitate cu prevederile Legii 198/21 octombrie 2008, începând cu 1 martie au intrat în vigoare noi cuantumuri ale taxelor consulare.

* Asociaţia Mioriţa din Belgia: Stefan Blommaert, jurnalist la Televiziunea flamandă, va susţine miercuri, 11 martie, la Gemeenschapscentrum Felix Sohie din localitatea belgiană Hoeilaart, o prezentare cu tema „Impresii despre fostul bloc comunist", acţiune sprijinită de Asociaţia socio-culturală belgiano-română „Mioriţa" din Antwerpen.

* Traducător norvegian de literatură română: Steinar Lone, traducător norvegian de literatură română, a obţinut săptămâna trecută Premiul Uniunii Criticilor din Norvegia pentru traducerea romanului "Orbitor" de Mircea Cărtărescu.

* Festivalul de Teatru al Naţionalităţilor din Ungaria: Ediţia din săptămâna în curs a emisiunii „Ecranul Nostru", dedicată comunităţii de români care locuieşte în Ungaria, va fi difuzată miercuri, 11 martie, ca de obicei pe canalul local m1, cu începere de la ora 14.05, şi va fi dedicată celei de-a VII-a ediţii a Festivalului de Teatru al Naţionalităţilor din Ungaria, ARCUS.

* Fernando Gabriel Stuparu, copilul- vedetă de la Real Madrid: Este coleg cu băiatul lui Zidane şi se poate mândri cu o "carieră" la Real Madrid, club la care râvnesc mulţi fotbalişti profesionişti, atât din România, cât şi din străinătate. La numai 11 ani, Fernando Stuparu le-a luat-o cu mult înainte şi joacă la renumitul club madrilen, la echipa "sub 13 ani".

* Tana Zamfirescu în Elveţia: Expoziţia personală de pictură «personlich» a artistei de origine română Tana Zamfirescu poate fi admirată până pe 29 mai la Gemeindehaus din localitatea elveţiană Gebenstorf.

* Spectacol românesc cu Monooka la Londra: Cantautoarea londoneză de origine română Monooka, cunoscută şi ca Monica Madas, va evolua vineri, 13 martie, la Lemon Monkey Cafe în Londra, în cadrul unei sesiuni acustice live, ce va începe la ora 19,00.

* Balul Primăverii în State: Casa Română din localitatea americană Hayward organizează sâmbătă, 14 martie, începând cu ora 18,30, Balul Primăverii.

Citit 1387 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.