NOAPTEA MUZEELOR LA GALAŢI - Circuit muzeal cu autobuze
Foto: Foto Victor Cilinca

NOAPTEA MUZEELOR LA GALAŢI - Circuit muzeal cu autobuze
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Prezentarea de joi, 14 mai, de la Muzeul de Artă, a ofertelor bogate a cinci instituţii de cultură gălăţene cu ocazia Nopţii Muzeelor, pregătită temeinic pentru seara de sâmbătă, 16 mai, mi-a părut asemănătoare cu celebra întâlnire de la Ialta, căci reprezentarea a fost făcută (în general) la vârf, de directori de instituţie (plus directorul Direcţiei de Cultură a judeţului) şi s-au anunţat lucruri importante însă, spre deosebire de Ialta, e de bine. De foarte bine!

Deplasare asigurată şi intrare liberă

Intrarea este liberă peste tot! Nici nu ştii unde să mergi mai întâi, dar o veste bună este că Primăria pune la dispoziţia publicului nocturn autobuze pentru un circuit nocturn al muzeelor, cu staţii de îmbarcare în Micro 19, Micro 38 şi din Port, tur spre toate muzeele. Şi traseul, de pe Faleză pe Domnească, str. Cuza, la Centrul Cultural, în Piaţa Centrală. Programul maşinilor ar urma să-l aflăm astăzi, 15 mai, dar va fi făcut public şi pe internet.

Ofertă maximă!

Astfel, iată din ofertele Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” pentru orarul 18,00 – 02,20: printre altele, vom putea vedea stupi şi stele (dacă va fi senin) şi partea nevăzută, tehnologică, a Acvariului. Şi vom vedea Coelachantul – o fosilă vie, specie de peşte extrem de periclitată.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” prezintă, între orele 18,00 şi 01,30, „Maratonul Expoziţional Nocturn – Ediţia a III-a”. Astfel, la Casa Colecţiilor vom avea chiar trei vernisaje! Vom vedea de pildă, salvate de pe negative din sticlă - printr-un proiect cu finanţare UE -, rare fotografii Makşay. Vom afla mai multe despre 9 Mai şi Independenţă. Dar şi despre monumentele ieşene.

În timp ce la Casa Cuza Vodă, pe lângă alte oferte, surpriză, vom putea „intra în pielea” unor mari personalităţi istorice - să ne pozăm în atmosfera gazdelor: domnul Cuza şi doamna Cuza. Iar la secţia de pe str. Domnească nr. 25, ne aşteaptă două expoziţii inedite despre cotidianul comunist.

De la 20,00 la 00,30, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” prezintă un tur virtual al Muzeului Satului de la Gârboavele şi o expoziţie de artă populară la care au contribuit colecţionari particulari gălăţeni. Dar şi excelenta ofertă a formaţiei de muzică veche „Kalofonis”!

La Muzeul de Artă Vizuală, între 19,00 şi 00,30, în timp ce pe faţada muzeului vor fi proiecţii cu lucrări de artă care n-au mai încăput pe simeze, arătând şi prin aceasta lipsa acută de spaţiu expoziţional în noul sediu în care a fost îngrămădit muzeul, precum şi un film despre expoziţiile, taberele de creaţie şi alte evenimente culturale organizate aici în ultimii ani, în interior, plimbându-se printre spectatori şi opere de artă, ne va încânta vocea extraordinară a Cristinei Bleandură şi chitara vrăjită a lui Gabriel Bulancea, cu melodii de-ale Mariei Tănase.

La Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos de pe domnească nr. 141 ne aşteaptă peste 1.000 de exponate de la minunate piese arheologice vechi de milenii la tipărituri, o istorie a învăţământului, spiritualităţii ortodoxe, a continuităţii, cu icoane valoroase! Şi o expoziţie dedicată lui Brâncoveanu şi a arhitecturii şi esteticii sale. Exponatul lunii este o icoană din 1711, deci chiar de pe vremea luptei lui Cantemir cu turcii, icoană a Sf. Mihail, pictată în stil bizantin în tempera pe lemn şi ferecată în argint. Este salutară şi prezenţa voluntarilor, care îi vor ajuta pe muzeografi. Elevi de la Liceul Economic şi C.N. „Vasile Alecsandri” (la Muzeul de Istorie), respectiv de la Seminarul Teologic şi studenţi ai Facultăţii de Istorie (la Muzeul Spiritualităţii). 5.000 de pliante vor fi difuzate în toate muzeele, în care se aşteaptă un aflux şi mai mare decât anul trecut, când s-au înregistrat peste 6.000 de vizitatori nocturni la Muzeul de Istorie, 8.000 la Grădina Botanică şi 9.500 la Muzeul de Artă.


CITEŞTE ŞI: INTRARE LIBERĂ la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine

Citit 5771 ori Ultima modificare Joi, 14 Mai 2015 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.