Primăria îşi pune în aplicare planul de debranşare / Peste 8.000 de apartamente din Galaţi, fără agent termic

Primăria îşi pune în aplicare planul de debranşare / Peste 8.000 de apartamente din Galaţi, fără agent termic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* 83 de asociaţii (în total, peste 8.000 de apartamente) au rămas fără apă caldă, iar dintre acestea 57 de asociaţii (aproape 6.000 de apartamente) nu vor primi nici căldură * Restul de 26 de asociaţii mai au o şansă: să facă plăţi consistente *  Necazul cel mare este că în aceste asociaţii locuiesc şi mii de bun-platinci


83 de asociaţii de proprietari din Galaţi au rămas fără apă caldă până la data de 1 noiembrie, 57 dintre acestea urmând să nu primească nici căldură în momentul în care se va începe livrarea de agent termic în sistem centralizat. Totul din cauza unor datorii totale de peste 30 de milioane de lei. Cele 83 de asociaţii cărora Apaterm le-a sistat furnizarea de agent termic însumează 12,7 la sută din apartamentele de bloc branşate la reţeaua publică, adică peste 8.000 de apartamente. Potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Galaţi, 26 dintre cele 83 de asociaţii mai au o şansă să primească agent termic, dacă vor face plăţi echivalente cu facturile din sezonul precedent. Restul de 57 de asociaţii nu vor primi deloc căldură, urmând a li se sista contractul cu Apaterm, întrucât, potrivit Primăriei Galaţi, nu doar că înregistrează datorii imense, dar acestea au şi crescut în ultima vreme.

16.000 de lei, medie a datoriei pe apartament la o asociaţie

Datoria medie pe care o înregistrează fiecare apartament din asociaţiile restricţionate este de 3.000 - 4.000 de lei, dar sunt şi trei asociaţii în care datoria medie pe apartament trece de 10.000 de lei. "Campioană" din acest punct de vedere pare a fi asociaţia 761, unde datoria medie pe apartament este de peste 16.000 de lei. În total, cele 53 de apartamente datorează Apaterm suma de 863.000 de lei. "Însumat, la sfârşitul lunii octombrie, datoriile acestor 83 de asociaţii erau de 31,8 milioane de lei, o sumă suficientă pentru a acoperi costul consumului de energie termică al întregului oraş pe o perioadă de 10 săptămâni de iarnă. În perioada 1 – 12 noiembrie, 55 dintre aceste asociaţii au achitat 166.000 de lei, contravaloarea a consumului pe o singură lună de iarnă a unei singure asociaţii. Celelalte 28 de asociaţii nu au achitat niciun leu", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Datorii mari, plăţi mici

Comunicatul Primăriei Galaţi analizează o serie de asociaţii care au plătit către Apaterm sume infime faţă de datoria totală. "Asociaţia Nr. 563, care cuprinde 37 de apartamente din care 25 branşate la sistemul public de termoficare, are o datorie pentru energie termică de aproape 110.000 lei. La rândul său, Asociaţia a încasat pe tot parcursul anului suma de 40.000 de lei, în condiţiile în care patru proprietari de apartamente nu au achitat niciun leu la întreţinere. Datoriile acestor patru proprietari însumează o cincime din datoria totală a asociaţiei către Apaterm", afirmă Primăria Galaţi.

În aceste condiţii, reprezentanţii Primăriei avertizează că asociaţiile în cauză nu vor primi căldură decât dacă vor face plăţi consistente către distribuitorul de agent termic. "Reamintim atât locatarilor, cât şi preşedinţilor, administratorilor, cenzorilor şi membrilor comitetelor executive ale asociaţiilor de proprietari datoare către Apaterm că furnizarea agentului termic depinde exclusiv de plata integrală a sumei datorate, de plata unei proporţii cât mai mari din suma datorată sau de plata întegrală a sumelor facturate în fiecare din lunile iernii trecute", se mai arată în comunicatul Primăriei.

Citit 4338 ori Ultima modificare Luni, 18 Noiembrie 2013 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.