(FOTO) 1.000 de militari NATO, în poligonul de la Smârdan/ Trupe româneşti, britanice şi americane se antrenează împreună
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(FOTO) 1.000 de militari NATO, în poligonul de la Smârdan/ Trupe româneşti, britanice şi americane se antrenează împreună
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de 12 zile, peste 1.000 de militari români, britanici şi americani vor participa la un amplu exerciţiu multinaţional, "Danube Express", în poligonul "Mălina" de la Smârdan.

Scopul exerciţiului este dezvoltarea şi menţinerea nivelului de instruire a militarilor şi creşterea nivelului de interoperabilitate între structurile NATO participante. Scenariul acţiunii este fictiv, bazat pe ducerea luptei de apărare pe poziţii de către o grupare de forţe constituită din subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, cu sprijinul forţelor aeriene.

În cadrul ceremoniei de deschidere a exerciţiului, care a avut loc ieri, au fost intonate imnurile României, Marii Britanii, Statelor Unite ale Americii şi NATO, iar comandantul Diviziei II “Getica”, general de brigadă Petrică Lucian Foca, a spus că este onorat să fie prezent la eveniment şi le-a urat succes tuturor militarilor.

Cot la cot cu puşcaşii marini

Locotenent-colonelul Valentin Sfrejea, şeful operaţiilor din cadrul “Danube Express”, de la Batalionul 300 Infanterie Mecanizată „Sf. Andrei”, susţine că soldaţii români au ocazia să se antreneze, pentru prima dată, cot la cot cu puşcaşii marini americani şi că se va acţiona în structuri mixte, adică puşcarii marini vor fi integraţi în stucturile batalionului românesc.

CITEŞTE ŞI: TRAGERI de LUPTĂ în prezenţa ministrului Apărării, miercuri, la Galaţi (FOTO)

„Pentru noi, este o nouă etapă în cooperarea cu militarii americani. Elementul de noutate este că acesta este primul exerciţiu executat cu militari din structurile de puşcaşi marini. Ne vom antrena împreună, pentru a fi în măsură să luptăm împreună, când va fi nevoie”, susţine lt.col. Valentin Sfrejea.

Pentru prima dată faţă în faţă

"Subunităţile de tancuri participă pentru prima dată la un astfel de exerciţiu cu subunităţile din Marea Britanie şi SUA. Scopul acestor exerciţii este executarea antrenamentelor în comun, pentru punerea în aplicare şi consolidarea procedurilor de operare ale ţărilor membre NATO", a spus cpt. Marius Macovei, comandantul Companiei III Tancuri "Cavalerii Negri", din Batalionul 284 Tancuri "Cuza Vodă".

Comandantul companiei britanice "York Alma", maior Jon Ayre, spune că este pentru prima dată, în cinci ani de zile, când militarii britanici se antrenează alături de români: „Este o ocazie excelentă pentru noi de a ne antrena în cadrul unui exerciţiu multinaţional. În numele oamenilor mei, vă spunem că ne bucurăm mult să ne antrenăm alături de armata română şi de cea americană”.

Şi cpt. Alexander Luedtke, comandantul companiei de Infanterie Marină SUA, este încântat de experienţa pe care o avea în Galaţi, apreciind că militarii români sunt foarte bine pregătiţi şi că vor colabora bine pe terenul de exerciţiu.

La finalul ceremoniei, armatele participante la exerciţiu şi-au expus tehnica militară pe care o vor folosi, timp de 12 zile, în poligonul "Mălina".

 


Citit 4343 ori Ultima modificare Marți, 07 Octombrie 2014 00:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.