UPDATE/ Suspiciuni de CORUPŢIE la Regionala CFR Galaţi: directorul a fost REŢINUT
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE/ Suspiciuni de CORUPŢIE la Regionala CFR Galaţi: directorul a fost REŢINUT
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE/ În urma percheziţiilor efectuate de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj, marţi, în 22 de locaţii din Galaţi, Bucureşti, Cluj şi Ilfov, într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014, şapte persoane s-au ales cu ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore. Printre cele şapte persoane se numără şi directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Galaţi, Laurenţiu Seceleanu.

Procurorii îl acuză pe Seceleanu de luare de mită în formă continuată şi complicitate la spălare de bani în formă continuată. Alături de directorul Regionalei CFR Galaţi, au mai fost reţinuţi Mitică Călin, om de afaceri care controlează SC Remarul 16 Februarie SA şi SC Transferoviar Grup SA, Mădărăşan Kinga, director general SC Transferoviar Grup SA, Ştefan Adriian, director de infrastructură SC Transferoviar Grup SA, Mihuţ Georgel, directorul Salinei Ocna Dej, Bărbăcuţi Dumitru, director general SC Remarul 16 Februarie SA şi Gavriş Teodor Alexandru, Şef Serviciu Automotoare şi ulterior director de tracţiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA.

Mai multe amănunte despre acest dosar şi despre acuzaţiile pe care procurorii DNA le aduc în privinţa celor şapte persoane puteţi citi în ediţia tipărită a "Vieţii libere" de joi.


 

* Laurenţiu Seceleanu, directorul Regionalei Infrastructură CFR Galaţi, a fost ridicat de procurorii DNA şi dus la audieri * Percheziţiile în acest dosar s-au desfăşurat în 22 de locaţii

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Cluj au făcut, ieri dimineaţă, mai multe percheziţii în Galaţi, Bucureşti, Ilfov şi Cluj, pentru a-şi continua cercetările într-un dosar penal ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada 2012-2014.

Procurorii clujeni au ajuns la primele ore ale dimineţii la Galaţi şi au percheziţionat sediul Regionalei CFR. De aici, anchetatorii au mers acasă la directorul Centrului Regional de Exploatare, Întreţinere şi Reparaţii CF Galaţi, Laurenţiu Seceleanu. Aici, anchetatorii au stat mai bine de patru ore, iar la final au plecat cu un sac de documente, dar şi cu directorul Regionalei CFR, care a fost luat cu o dubă de jandarmi pentru a fi dus, cel mai probabil, la DNA Cluj, pentru audieri. La ieşirea din scara blocului, Seceleanu ne-a spus că nu ştie despre ce este vorba şi că "vom afla" de ce l-au ridicat procurorii.

În acelaşi dosar, procurorii DNA au efectuat percheziţii şi la Ministerul Transporturilor, dar şi la alte societăţi comerciale şi la persoane fizice din judeţele vizate. Printre societăţile vizate de anchetatori se numără şi SC Transferoviar, firmă înfiinţată de omul de afaceri originar din judeţul Galaţi, Călin Mitică.

Suspiciuni de mită

Potrivit unor documente ale procurorilor anticorupţie, obţinute de Mediafax, omul de afaceri Călin Mitică, a constituit un grup infracţional organizat, împreună cu directorul general al societăţii, Kinga Mădărăşan, şi cu Adrian Ştefan, director al SC Remarul 16 Februarie, urmărind să corupă funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul unor structuri subordonate CFR SA, din CFR Călători SA şi din Societatea Naţională a Sării Salrom SA, pentru a obţine contracte pentru cele două firme pe care le controla.

 

 

Grupul infracţional ar fi dorit ca societăţile Transferoviar Grup şi Remarul 16 Februarie, controlate de Călin Mitică, să acapareze cât mai multe lucrări şi servicii atribuite de CFR Călători, Salrom, Sucursala Regională de Căi Ferate Galaţi şi Salina Ocna Dej. Pentru obţinerea acestor contracte, membrii grupului infracţional ar fi dat mită, prin intermediari, pentru a obţine contracte, în condiţiile în care firmele controlate de Călin Mitică nu aveau capacitatea tehnică şi economică să efectueze lucrările şi serviciile contractate, arată anchetatorii, în documentele citate.

"Am mai fost anchetat de DNA"

Anchetatorii cred că mita ar fi fost dată şi pentru ca firmele controlate de Călin Mitică să primească lucrări şi servicii supraevaluate, sau care nu prezentau nicio utilitate pentru autorităţile contractante, dar şi pentru a fi decontate lucrări şi servicii neefectuate.

„Este vorba despre o plângere pe care nişte concurenţi au depus-o la DNA. Firmele Astra Vagoane Arad şi Remarul Paşcani nu au ştiut să digere o înfrângere la licitaţiile pe care le-am câştigat în mod corect. Aceste percheziţii sunt rezultatul acestor plângeri, iar procurorii trebuie să-şi facă treaba. În cele mai multe cazuri eu am câştigat oferind jumătate din preţul competitorilor, asta pentru că pe furnizorii pe care noi îi avem am descoperit că astea sunt preturile reale, probabil că restul ascundeau alte comisioane. Dacă vă amintiţi, eu am mai fost anchetat şapte ani de către DNA şi anul acesta am fost achitat definitiv de Înalta Curte. Mă voi apăra şi de această dată, chiar dacă mă vor reţine preventiv, sau mă vor aresta. Am stricat multe ploi ale grangurilor care căpuşau domeniul feroviar şi mă aşteptam să existe şi repercusiuni”, a declarat omul de afaceri Mitică Călin pentru Ziar de Cluj.

Până în acest moment, situaţia lui Laurenţiu Seceleanu nu a fost clarificată de procurorii DNA Cluj. În ce calitate a fost audiat, sau dacă va fi sau nu reţinut de anchetatori, puteţi afla de pe site-ul www.viata-libera.ro, imediat ce anchetatorii vor oferi mai multe informaţii.

CITEŞTE ŞI: Directorul Regionalei CFR Galaţi, RIDICAT de DNA pentru audieri

Citit 5788 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Octombrie 2014 13:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.