Gardul PENITENCIARULUI din Galaţi stă SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ/ "MAXIMĂ SIGURANŢĂ" cu proptele din lemn

Gardul PENITENCIARULUI din Galaţi stă SĂ SE PRĂBUŞEASCĂ/ "MAXIMĂ SIGURANŢĂ" cu proptele din lemn
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Împrejmuirea instituţiei de detenţie "de maximă siguranţă" de la Galaţi este ţinută în picioare de un lung şir de proptele din lemn


Situaţie fără precedent la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Galaţi. Deşi în ultimii ani s-au făcut investiţii, iar partea din faţă a instituţiei are poartă nouă, demnă de o unitate de maximă siguranţă, gardul din spate aşteaptă încă renovarea. Şi asta nu este deloc un lucru spre lauda conducerii penitenciarului gălăţean.

Gardul respectiv, care dă spre grădinile aflate în administrarea Societăţii de Gospodărire Urbană Galaţi, ferit de ochii trecătorilor, stă să se prăbuşească. Şi asta nu este o exagerare, ci un lucru cât se poate de evident. Gardul, construit din beton şi cărămidă, datează de la înfiinţarea unităţii, în urmă cu mai bine de 100 de ani, şi a rată acum deplorabil. Pare extrem de şubred şi a fost căptuşit, pe alocuri, cu scânduri de lemn de care se sprijină un lung şir de proptele de lemn, în fapt nişte pari. Printre scânduri şi proptele, se zăresc cărămizile vechi, măcinate de vreme, şi doar pe alocuri câte o urmă de tencuială. Cărămizi vechi şi tencuială căzută se pot vedea pe toată lungimea gardului, în ciuda faptului că acesta nu este asigurat în totalitate de proptele.

Împrejmuirea în discuţie are o înălţime de aproximativ şase metri şi este prevăzută cu sârmă ghimpată în partea de sus, fiind evident că rolul ei este de protecţie şi nu de decor, mai ales că, din loc în loc, există foişoare de pază. Interesant este că situaţia nu le este străină celor de la Penitenciarul Galaţi. Pe gardul cu pricina au fost amplasate bucăţi de tablă pe care scrie, mare, "Atenţie. Pericol de prăbuşire". Pe una din plăcuţe, mesajul nici măcar nu se mai poate citi foarte bine, vopseaua fiind corodată, semn că situaţia periculoasă există de mult timp.

Documentaţie în 2013, bani în 2015

Am solicitat conducerii penitenciarului gălăţean un punct de vedere în legătură cu gradul de uzură şi reparaţiile efectuate la gardul ce stă să cadă. „Siguranţa penitenciarului şi a comunităţii reprezintă o prioritate şi totodată o responsabilitate a administraţiei locului de deţinere, iar pentru a spori gradul de siguranţă s-au luat măsuri suplimentare de împrejmuire a perimetrului interior. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, s-au realizat, de-a lungul timpului, mai multe reparaţii curente la gardul împrejmuitor, ultimele lucrări efectuându-se în 2012”, ne-a explicat Simona Costache, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Galaţi.

După doi ani de la ultimele lucrări, gardul stă să cadă, iar singura soluţie viabilă a fost ca acesta să fie consolidat cu proptele. Se pare însă că noua conducere a penitenciarului doreşte ca respectivul gard să fie totuşi reparat. „În anul 2013 au fost întreprinse demersurile necesare pentru efectuarea de investiţii la gard, fiind aprobată documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii, iar în anul 2015 sunt alocate fonduri pentru efectuarea proiectului tehnic de execuţie a acestui obiectiv. Reiterăm faptul că administraţia locului de detenţie a luat toate măsurile necesare pentru ca lucrările de reparaţii planificate să nu pună în pericol siguranţa comunităţii, a persoanelor custodiate şi a angajaţilor penitenciarului”, a conchis Simona Costache.

Citeşte şi: PENITENCIARUL Galaţi, întors din nou pe dos de POLIŢIŞTII care au CĂUTAT TELEFOANE! Rezultatul a fost NEAŞTEPTAT

Citit 6689 ori Ultima modificare Vineri, 16 Ianuarie 2015 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.