UPDATE/ PROFESOR universitar ARESTAT pentru luare de MITĂ. Vezi cât cerea acesta pentru un EXAMEN
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

UPDATE/ PROFESOR universitar ARESTAT pentru luare de MITĂ. Vezi cât cerea acesta pentru un EXAMEN
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Mita era oferită fie la facultate, fie direct acasă la profesor

Un profesor de la Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a fost arestat în cursul zilei de ieri, după ce a fost iniţial reţinut joi seară, pe bază de ordonanţă, de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, sub acuzaţia de luare de mită. Este vorba despre conferenţiar universitar doctor inginer Mircea Iliev, în vârstă de 58 de ani, care preda în cadrul Facultăţii de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică.

Profesorul de electronică şi telecomunicaţii a ajuns în atenţia anchetatorilor după ce doi studenţi, ajutaţi de cei de la Liga Studenţilor, au depus un denunţ la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi. “În sarcina profesorului s-au reţinut 27 de infracţiunii de luare de mită. În cursul zilei de joi a fost organizat un flagrant. În locuinţa inculpatului a fost găsită suma de 2.700 de lei, primită cu titlul de mită, precum şi o listă pe care erau trecute toate persoanele care au contribuit la strângerea acestei sume. Banii au fost daţi pentru ca studenţii din anul II din cadrul acelei facultăţi să promoveze examenul din sesiunea de iarnă în condiţii de nelegalitate”, ne-a explicat procurorul Alfredo Simionescu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.

100 de lei pentru nota 5

Profesorul Iliev le-a cerut studenţilor câte o sută de lei de persoană pentru a obţine nota 5 la examenul pe care îl aveau vineri la electronică analogică. Doi dintre studenţi au decis îi însţiinţeze şi pe cei de la Liga Studenţilor despre acest fapt. Preşedintele Ligii, Ionuţ Dumitraşcu, le-a acordat acestora tot suportul şi a anunţat parchetul.

Profesorul nu a mai reuşit să ajungă la examen, el fiind reţinut de procurori. "Am ajuns să facem acest denunţ pentru că problema devenise foarte serioasă. Era, de altfel şi normal, ca noi, studenţii, care am făcut numeroase campanii antişpagă, să facem şi pasul acesta, să denunţăm un profesor care, considerăm noi, face de ruşine comunitatea academică. A fost organizat un flagrant, cu ajutorul unor studenţi care învăţau la facultatea la care acest profesor preda", ne-a declarta Ionuţ Dumitraşcu.

Practică veche

Mai multe voci din cadrul facultăţii au susţinut că profesorul Iliev nu se afla la prima abatere, ci solicita bani frecvent de la studenţi pentru ca aceştia să promoveze exemenele. "Problema devenise foarte serioasă, deoarece domnul profesor îşi făcuse o obişnuinţă din aceste activităţi. Sunt studenţi care au picat exemenul doar pentru că nu au dat şpagă. Şi vorbesc aici de studenţi foarte buni, care nu au promovat exemenul la materia respectivă (n.r. - electronică analogică) pentru că nu au plătit exemenul”, a adăugat preşedintele Ligii Studenţilor.

Se pare că profesorul nu avea o metodă anume de a strânge banii pentru promovarea exemenelor. În funcţie de situaţie, acesta primea banii direct de la elevul interesat sau de la un elev care făcea chetă printre colegi. Nici locul unde se primeau banii nu era acelaşi. "Studenţii îi dădeau banii fie la el în cabinet, fie mergeau la el acasă. Suma era de notorietate. Vorbim de 100 de lei pentru nota 5", a conchis Ionuţ Dumitraşcu, care a ţinut să precizeze că Liga Studenţilor nu va permite niciunui profesor să ceară bani de la studenţi şi să facă astfel de ruşine mediul academic.

Universitatea face propria anchetă

Problema a fost adusă şi la cunoştinţa conducerii Universităţii “Dunărea de Jos”, care se dezice de practica ilegală a profesorului Mircea Iliev. “Conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi condamnă categoric astfel de gesturi şi îşi exprimă speranţa că este doar un caz singular. De altfel, noi am invitat studenţii ca de fiecare dată când au informaţii despre profesori care nu-şi fac treaba cum trebuie să ne anunţe pentru a lua măsuri împotriva lor. Susţinem cu convingere orice acţiune care are ca finalitate respectarea cu stricteţe a legilor acestei ţări. Ne mâhneşte când un coleg de-al nostru trece prin astfel de momente, dar înţelegem foarte bine că doar aşa se poate ajunge la un sistem normal şi benefic tuturor”, se arată într-un comunicat de presă remis redacţiei de Biroul de Comunicare al Universităţii „Dunărea de Jos”.

Momentan, conducerea Universităţii nu a luat nicio decizie cu privire la postul profesorului Iliev, dar a demarat o anchetă internă. Până la finalizarea anchetei, însă, Mircea Iliev va sta după gratii, iar studenţii lui îşi vor susţine exemenele cu alţi profesori. Decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi prin care profesorul universitar a fost arestat pentru 30 de zile nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea de Apel Galaţi.

Cine este profesorul Iliev

Mircea Iliev a obţinut în 1982 diploma de inginer în Electronică şi Telecomunicaţii, la Institutul Politehnic din Iaşi. Între 1982 şi 1990 a lucrat ca inginer la ArcelorMittal şi la ICEPRONAV, iar în 1990 a devenit asistent la Universitarea „Dunărea de Jos” . În biografia sa, publicată în Enciclopedia Personalităţilor din România, se arată că Mircea Iliev are şase brevete omologate pentru diferite invenţii. De asemenea, în aceeaşi biografie scrie că Mircea Iliev este autorul a şase lucrări ştiinţifice naţionale şi a unei lucrări ştiinţifice internaţionale.

Citeşte şi: UPDATE/ PROFESOR de la Universitatea "Dunărea de Jos" ARESTAT pentru LUARE DE MITĂ


UPDATE, ora 16,00 - Profesorul Mircea Iliev, acuzat de luare de mită, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia luată de magistraţii Tribunalului Galaţi nu este definitivă.


UPDATE, ora 11,30 - "Ca urmare a evenimentelor neplăcute în care, din păcate, a fost implicat un cadru didactic de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică (domnul conferențiar Mircea Iliev) vă facem cunoscut următorul punct de vedere:

«Conducerea Universității „Dunărea de Jos” din Galați condamnă categoric astfel de gesturi și își exprimă speranța că este doar un caz singular. De altfel, noi am invitat studenții ca, de fiecare dată când au informații despre profesori care nu-și fac treaba cum trebuie, să ne anunțe pentru a lua măsuri împotriva lor. Susținem cu convingere orice acțiune care are ca finalitate respectarea cu strictețe a legilor acestei țări. Ne mâhnește când un coleg de-al nostru trece prin astfel de momente, dar înțelegem foarte bine că doar așa se poate ajunge la un sistem normal și benefic tuturor».

Biroul de Comunicare al Universității „Dunărea de Jos” din Galați


Un profesor de la Universitatea "Dunărea de Jos", Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică a fost reţinut, vineri, de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi sub acuzaţia de luare de mită. Profesorul primea bani de la studenţii aflaţi în sesiune.

Conform anchetatorilor, profesorul I.M. a primit câte 100 de lei de la nu mai puţin de 27 de studenţi, iar doi dintre aceştia s-au autodenunţat.

Vom reveni cu amănunte.

Citit 39770 ori Ultima modificare Vineri, 30 Ianuarie 2015 23:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.