Galaţiul, CAPITALA TRAFICANŢILOR DE DROGURI/ Tot mai mulţi TINERI ajung la URGENŢE

Galaţiul, CAPITALA TRAFICANŢILOR DE DROGURI/ Tot mai mulţi TINERI ajung la URGENŢE
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Oamenii legii au descoperit o mare cantitate de etnobotanice "made in Galaţi"


O amplă acţiune în căutarea traficanţilor de droguri a fost pusă la cale, ieri dimineaţă, de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Galaţi şi ofiţerii de poliţie din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi. Oamenii legii au făcut 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Galaţi, Brăila şi Tulcea, 90 de persoane fiind duse la audieri. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale specializate în traficul cu droguri de mare risc, droguri de risc şi produse cu efect psihoactiv (cunoscute sub denumirea generică de „substanţe etnobotanice”).

Din informaţiile oferite de anchetatori a reieşit faptul că, începând cu luna martie 2014, membrii grupării infracţionale au procurat, deţinut, oferit şi valorificat către alte persoane droguri de mare risc (comprimate ecstasy) şi droguri de risc (produse cannabice sub formă de marijuana). Printre consumatori se numără şi persoane aflate în penitenciarele din cele trei judeţe, dar şi foarte mulţi tineri.

Tinerii, victime sigure ale consumului de stupefiante 

Într-un comunicat al DIICOT se arată că „există suspiciuni că membrii grupării au produs importante cantităţi de „produse etnobotanice”, prin impregnarea unor substanţe cu efect psihoactiv în produse ce pot fi consumate prin inhalare ori prizare, ulterior acestea fiind  oferite spre vânzare către diferiţi consumatori (în special tineri)”. O mare parte a persoanelor care au consumat astfel de substanţe, în ultima perioadă de timp, au avut nevoie de îngrijiri medicale în regim de urgenţă.

În urma descinderilor, anchetatorii au ridicat, în vederea confiscării, mari cantităţi de produse cu efect psihoactiv, dar şi importante sume de bani şi telefoane mobile. De asemenea, 90 de persoane au fost duse la audieri, urmând ca procurorii DIICOT să dispună măsurile care se impun.

La acţiune au participat cadre din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, Gărzii de Coastă - Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi, iar suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia de Operaţiuni Speciale.

Explozie de internări din cauza etnobotanicelor

Fenomenul consumului de substanţe psihoactive ia amploare la Galaţi, fapt ce îi îngrijorează pe medici. Aceştia susţin că, de la începutul anului, la Secţie de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean, au fost înregistrate 63 de cazuri, în condiţiile în care anul trecut media era de 12-14 pe lună. Este vorba în general de tineri, care prezintă simptome variate, unii dintre ei ajungând la spital în comă. "La Secţia de Primiri Urgenţe s-a prezentat un număr record de astfel de pacienţi. Adresabilitatea este din ce în ce mai mare. Pot să vă spun doar că în doar cinci zile am avut 16 astfel de cazuri”, ne-a declarat medicul Lucica Grigorică, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă Galaţi.

„Numai la sfârşitul săptămânii, la UPU s-au înregistrat opt persoane cu consum de substanţe necunoscute şi o persoană cu consum de cannabis”, ne-a spus Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Tendinţe de automutilare

Cadrele medicale sunt îngrijorate şi pentru faptul că tinerii prezintă simptome din ce în ce mai grave. „Pacienţii vin cu manifestări în primul rând de tip neurologic, începând cu agitaţie psihomotorie şi tendinţe de automutilare şi până la cazuri de comă. Pe lângă stările de agitaţie, înregistrăm simptome digestive şi cardiovasculare. Vorbim în primul rând de adolescenţi, fără boli cardiovasculare, dar, din cauza consumului acestor substanţe, au variaţii de puls, de tensiune, ceea ce înseamnă şi o presiune asupra cordului”, ne-a explicat medicul Lucica Grigorică.

Majoritatea pacienţilor neagă consumul, însă sunt daţi de gol de comportament. Părinţii lor le povestesc medicilor că tinerii consumă astfel de substanţe în general la petreceri, combinate cu alcool. „Majoritatea neagă consumul, iar dacă ne referim strict la etnobotanice, testele toxicologice ies negative. Este greu de spus şi dacă creează sau nu dependenţă. În acest moment, sunt şase pacienţi, dintre care unul în comă, internaţi în Spitalul Judeţean. Mulţi dintre ei au fost direcţionaţi către Spitalul de Psihiatrie. Aceşti pacienţi au nevoie de consiliere psihologică ulterior, sau cel puţin aşa ar fi corect”, recomandă purtătorul de cuvânt al Spitalului de Urgenţă.

Mărturia unui consumator

În timp ce medicii se luptă pentru a-i salva pe cei care ajung în stare gravă la UPU, consumatorii nu cred că li se poate întâmpla şi lor. Din destăinuirile unui astfel de consumator, care a dorit să îşi păstreze anonimatul, am aflat că tentaţia etnobotanicelor şi a produselor cu efect psihoactiv apar peste tot. „Se consumă în locuri diferite, la petreceri, prin baruri, pe stradă”, povesteşte acesta.

Tânărul, ne-a spus că el a început să consume în urmă cu doi ani. „Încerci o dată, de două ori şi apoi vrei din ce în ce mai mult. A fost o senzaţie mişto la început. Era o stare de ameţeală, râdeam tot timpul. Prima ţigară am cumpărat-o împreună cu un prieten, nu ştiu exact cât am dat pe ea. De obicei costau câteva zeci de lei, depinde ce conţinea. Nu e greu de procurat şi mereu se găseşte cineva să cumpere astfel de chestii. În cazul meu, dau bani şi cineva se ocupă să cumpere”, explică tânărul consumator.

De atunci, nu a încercat niciodată să se lase cu adevărat de acest viciu, deşi îi este şi lui rău din când în când şi este conştient că ceea ce se găseşte acum pe piaţă este mult mai nociv decât ceea ce se vindea în spice-shopuri. „Au fost cazuri în care mi s-a făcut rău, iar o dată am ajuns şi la spital. Este o stare de rău, precum mahmureala. Apar chiar şi halucinaţii, uneori sunt plăcute, alteori nu. Ceea ce se vinde acum pe piaţă e altceva decât se găsea în magazine. În primul rând, îţi oferă alte senzaţii, prinzi mai mult tupeu, vorbeşti mai mult, eşti euforic. Consum cât de des apare ocazia, uneori în fiecare zi, alteori o dată pe săptămână. Este o poftă mai mare în pauză, dar eu reuşesc să mă controlez”, a conchis el.

Din păcate, din ce în ce mai mulţi tineri gălăţeni nu se mai pot controla şi ajung în stare gravă la spital. În acest moment, un tânăr se zbate între viaţă şi moarte pe un pat de spital, lucru care ar trebui să-i sperie pe cei tentaţi să încerce astfel de substanţe.

Cel mai tânăr consumator are doar opt ani

Cel mai tânăr consumator de etnobotanice din România avea, în 2014, doar opt ani, iar în 2013 vârsta de debut a consumului de substanţe ilegale era de zece ani. Şi vârsta cea mai frecventă a consumatorilor de droguri a scăzut, în 2014, la 25 de ani, faţă de 29 de ani, în 2013. Drogurile folosite cel mai adesea în rândul consumatorilor români au fost anul trecut etnobotanicele şi opiaceele (substanţă care conţine opiu sau care are acelaşi efect ca opiul - n.r.). În privinţa etnobotanicelor, canabisului şi opiaceelor, Bucureşti-Ilfov este zona în care au fost înregistraţi cei mai mulţi consumatori.

Amatori de canabis şi etnobotanice

22 de gălăţeni consumatori de droguri au fost anul trecut evaluaţi de personalul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Galaţi. 14 dintre ei au fost incluşi în programul de asistenţă a consumatorului de droguri. Alţi doi beneficiari ai aceluiaşi program fuseseră incluşi încă din anul 2013. Opt dintre aceste persoane au apelat la serviciile CPECA Galaţi din proprie iniţiativă, iar celelalte opt au fost aduse la cererea autorităţilor. Cei 22 de beneficiari, toţi bărbaţi, au avut vârste cuprinse între 15 şi 39 de ani. Printre gălăţeni, canabisul şi etnobotanicele au fost cele mai consumate tipuri de droguri în 2014.

Ucişi de droguri legale

Deşi substanţele interzise creează cea mai mare îngrijorare printre autorităţi, o substanţă legală şi mult mai comună, banală chiar, este "sperietoarea" din evidenţele Serviciului de Medicină Legală Galaţi. Astfel, medicii legişti au concluzionat că 17 gălăţeni au murit anul trecut din cauza alcoolului. Pentru consum de alcool, medicii au făcut anul trecut 428 de expertize toxicologice. În privinţa consumului de droguri, a fost înregistrat un număr de 11 expertize toxicologice.

Şapte kilograme de marijuana, confiscate

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Serviciul Teritorial Galaţi, a cercetat anul trecut 50 de persoane pentru infracţiuni legate de regimul drogurilor. 41 de persoane au fost trimise în judecată, din aceleaşi motive. În total, DIICOT Galaţi a instrumentat anul trecut 23 de dosare pentru astfel infracţiuni.

Potrivit poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, cluburile, barurile şi alte locuri publice de petrecere a timpului liber sunt preferate de consumatorii de droguri din Galaţi. Cei mai mulţi consumatori au între 18 şi 27 de ani. Încălcările legii care au legătură cu traficul şi consumul de droguri se asociază, cel mai adesea, cu infracţiuni care implică violenţă. Poliţiştii au capturat 335 de grame de haşiş, aproape 7.000 de grame de marijuana şi 900 de pastile de ecstasy.

Fenomenul etnobotanicelor a început la Galaţi

Fenomenul care îi îngrijorează astăzi pe toţi, de la părinţi până la medici şi poliţişti, a pornit în România, în 2008, chiar de la Galaţi. În acel an, au fost deschise primele magazine de etnobotanice din oraş, acestea fiind şi cele dintâi din ţară. Iniţiatorul acestei afaceri a fost gălăţeanul Alin Rotaru, care comercializa etnobotanice pe internet. Într-un interviu acordat în 2010, cel supranumit "tăticul etnobotanicelor" explica faptul că astfel de afaceri erau profitabile în Anglia de 10 ani, motiv pentru care a decis să le încerce şi el în România.

La doar câteva luni de la deschiderea acestor magazine, procurorii DIICOT au încercat să-l prindă pe Alin Rotaru, confiscându-i iniţial sume importante de bani. Ulterior, anchetatorii  au fost nevoiţi să-i înapoieze banii lui Rotaru, neputând încadra comerţul cu etnobotanice la nicio infracţiune din Codul penal. Firmele gălăţeanului au furnizat apoi "marfă" în întreaga ţară, afacerea fiind dată în franciză. El mărturisea că, într-o singură zi, firmele sale on-line produc chiar şi 3.000 de lei.

După doi ani, timp în care a strâns o avere impresionantă, bani pe care nimeni nu i-a putut contoriza, firmele fiind înregistrate în state din afara UE, Alin Rotaru a renunţat la magazinele de etnobotanice, după ce, în 2010, a apărut legea care interzicea comerţul cu etnobotanice, fiind întocmită o listă a plantelor şi substanţelor interzise.

Încă de pe vremea aceea, Rotaru afirma că aceste plante şi substanţe nu vor putea fi eradicate, pentru că producătorii din China vor găsi întotdeauna alte derivate care nu sunt interzise în România, anticipând parcă ceea ce se întâmplă în această perioadă la Galaţi.

Citit 6850 ori Ultima modificare Joi, 29 Ianuarie 2015 22:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.