UPDATE/ Primăria a ajuns la un acord cu Electrocentrale. Gălăţenii vor avea APĂ CALDĂ şi CĂLDURĂ!
Foto: Foto Bogdan Codrescu

UPDATE/ Primăria a ajuns la un acord cu Electrocentrale. Gălăţenii vor avea APĂ CALDĂ şi CĂLDURĂ!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ORA 11,00 - Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a ajuns miercuri la un nou acord cu Electrocentrale SA, pentru furnizarea energiei termice necesare încălzirii populaţiei.

”Facem încă un efort pentru a menţine în funcţiune sistemul centralizat de termoficare şi asta din respect pentru gălăţenii care sunt bun-platnici. Vom vira în avans, pentru luna martie, şi subvenţia pentru energie termică, şi factura de încălzire pentru unităţile de învăţământ din oraş. Vorbim de 4,8 milioane de lei, bani care vor ajunge până vineri în conturile CET Galaţi. Sunt bani pe care îi dăm în avans şi cu care ne achităm, ca Primărie, de toate obligaţiile pe care le avem în acest sens pentru sezonul de iarnă 2014/2015. Apaterm s-a angajat să plătească, tot până vineri, 1,2 milioane de lei către CET, astfel încât să putem menţine în funcţiune sistemul de termoficare”, a declarat primarul Marius Stan.

Potrivit comunicatului de presă, datorită acestui acord, dar şi a plăţilor efectuate de Apaterm ieri şi astăzi, în valoare de 480.000 lei, CET a mărit parametrii de furnizare a agentului termic, temperatura ajungând de la 69 la 80 de grade.

Vom reveni cu amănunte.


De vineri dimineaţă, 27 februarie, de la ora 6,00, cele aproximativ 60.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de termoficare nu vor mai primi niciun strop de apă caldă sau căldură. Asta pentru că Romgaz Mediaş va sista livrarea de gaze naturale către Electrocentrale şi, prin urmare, CET Galaţi nu va mai putea produce agent termic.

"Prin adresa nr. 482/23.02.2015, SNGN Romgaz SA Mediaş ne-a transmis notificarea de sistare a livrărilor de gaze naturale începând cu data de 27 februarie, dacă până la data de 26 februarie, ora 14,00, nu vom achita în totalitate suma restantă", a afirmat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale.

Conform conducerii CET, Electrocentrale are de recuperat, în prezent, de la Apaterm, nu mai puţin de 57.088.712 de lei. Conform datelor puse la dispoziţie de conducerea CET, Electrocentrale avea de încasat, la finele anului trecut, de la societatea de termoficare a Galaţiului 40.131.618 lei. În luna ianuarie şi în intervalul 1-19 februarie, CET susţine că a livrat energie termică în valoare de 23.141.244 de lei, pentru care a încasat doar 6.184.154 de lei. "Aceste obligaţii curente neachitate de către Apaterm au generat societăţii noastre înregistrarea de datorii curente scadente către Romgaz de şase milioane de lei din contravaloarea gazelor naturale livrate în luna decembrie 2014, scadentă la data de 20 februarie 2015, şi către Transgaz SA Mediaş de 4,6 milioane de lei, reprezentând contravaloarea transportului de gaze naturale”, a precizat Sinan Mustafa.

Cum vede CET recuperarea banilor

Conducerea Electrocentrale a afirmat că cele şase milioane de lei pe care trebuie să le achite companiei din Mediaş pentru a nu închide „robinetul” ar putea fi acoperite astfel: 1,5 milioane de lei prin virarea în proporţie de 100 la sută a sumelor încasate de Apaterm de la populaţie, 1,5 milioane de lei prin virarea de către instituţiile subordonate Primăriei a sumelor reprezentând contravaloarea energiei termice livrate şi trei milioane de lei prin virarea de către Primărie a diferenţei la subvenţia pentru energia termică livrată populaţiei în perioada ianuarie-februarie 2015, a ajutoarelor de căldură şi acoperirea pierderilor induse de prestarea serviciului public de către Apaterm în perioada anterioară.

"Achitarea cel puţin a sumelor scadente, în termenul notificat, creează premisa continuării producerii şi furnizării energiei termice către sistemul de alimentare centralizat din Galaţi după data de 27.02, ora 6,00, şi majorarea parametrilor de livrare a agentului termic primar", a afirmat Sinan Mustafa.

Ce spune Apaterm

Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm, a afirmat că virarea în proporţie de sută la sută a sumelor încasate de Apaterm de la populaţie este ilegală, întrucât "Apaterm are de achitat obligaţii bugetare, precum taxe şi impozite, către bugetul de stat. În plus, Apaterm mai are şi alţi furnizori. De exemplu, pompele funcţionează cu energie electrică. Dacă dai sută la sută din încasări la CET, aduci abur până la punctul termic, dar nu mai poţi să duci căldura în bloc. În ceea ce priveşte ajutoarele de încălzire, acestea sunt acordate din fonduri guvernamentale, conform legii, în luna de după facturare, nicidecum în avans".

Reprezentantul Apaterm a spus că Primăria a plătit, de la începutul sezonului rece, o subvenţie de 14.291.352 de lei. "La data de 17.02, Primăria figura cu subvenţie achitată în plus, în sumă de 153.816,11 lei. Suma se va justifica prin energia termica pe care o vom factura pe luna februarie 2015, de îndată ce Electrocentrale va emite factura aferentă lunii februarie. Toate aceste date sunt şi în posesia SC Electrocentrale SA", a declarat Mihai Costache.


CITEŞTE ŞI: Primarul Marius Stan, despre problema CĂLDURII din Galaţi: "Din cauza nesimţirii rău-platnicilor, oamenii mor de frig în case"

Citit 10207 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Februarie 2015 11:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.