TOPUL CELOR MAI SÂNGEROASE STRĂZI/ Zeci de gălăţeni au murit din neatenţie
Foto: Foto: Bogdan Codrescu/ Imagine de la un accident pe trecerea de pietoni de la fostul Stirex

TOPUL CELOR MAI SÂNGEROASE STRĂZI/ Zeci de gălăţeni au murit din neatenţie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Pietonii sunt cei mai vinovaţi în cazul producerii evenimentelor rutiere grave * Municipiul Galaţi are cinci artere în topul celor mai însângerate străzi * Pe drumul de Tecuci se petrec cele mai multe orori în trafic


Aproape 200 de accidente rutiere soldate cu morţi sau răniţi grav au însângerat în 2014 arterele din judeţul Galaţi. Mai exact 191 de evenimente au marcat traficul rutier în intervalul 1 ianuarie – 31 decembrie. Trist este că în topul cauzelor care au dus la tragedii conduc, în continuare, pietonii. Graba de a traversa artere intens circulate, drumuri naţionale sau europene şi-a spus cuvântul, alături de inconştienţa şoferilor care nu au adaptat viteza sau nu au respectat regulile de prioritate faţă de alte vehicule. 33 de oameni au murit şi 191 au suferit traumatisme grave, în unele cazuri chiar cu sechele pe viaţă.

Cinci zone de risc în Galaţi

Aproape jumătate din tragediile rutiere s-au petrecut în perioada amintită în municipiul Galaţi, localitatea cu cel mai dens parc auto şi trafic pe măsură. Nu mai puţin de 80 de evenimente rutiere soldate cu morţi sau răniţi au avut loc în oraşul nostru, ceea ce înseamnă că, în medie, şase participanţi la trafic au ajuns, lunar, la spital, sau mai rău, la Morgă, după ce au fost implicaţi în accidente. Neatenţia pietonilor, respectiv traversarea neregulamentară, a dus la producerea a 27 dintre aceste accidente. 20 de oameni au fost răniţi pe trecerile de pietoni din cauza şoferilor care nu au acordat prioritate, în timp ce alte opt accidente s-au produs pe fondul neacordării de prioritate la vehicule.

"Artera unde s-au produs cele mai multe evenimente rutiere anul trecut a fost Brăilei, cu 14 accidente, urmată de Oţelarilor, cu şase evenimente rutiere şi de Drumul de Centură, George Coşbuc şi Marea Unire, cu câte cinci", explică insp. pr. Aurelian Ropotan, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Rutiere Galaţi. 

Potrivit analizei dinamicii evenimentelor rutiere pe 2014, zilele săptămânii în care au avut cel mai multe accidente rutiere în municipiul Galaţi au fost marţi, miercuri, joi şi duminică.

Drumul morţii spre Tecuci

Cele mai circulate artere de pe raza judeţului, respectiv DN 25, DN 26, DN 24 D şi DE 581 au fost locurile unde s-au produs în cursul anului trecut 53 de accidente grave, 45 la sută dintre acestea având loc pe şoseaua care leagă municipiul Tecuci şi Galaţi.

Zilele de luni şi vineri par să fi fost cele mai negre pentru traficul pe arterele amintite, principalele cauze ale tragediilor soldate cu morţi şi răniţi având la bază tot inconştienţa pietonilor, în 14 cazuri, viteza neadaptată în zece situaţii şi depăşirile neregulamentare în cinci accidente. 

Peste 4.000 de şoferi, lăsaţi fără permis

Faptul că pietonii au fost, în cele mai multe cazuri, victime ale accidentelor grave, fie din vina lor, fie din vina şoferilor, i-a făcut pe poliţişti să se concentreze mai mult asupra modului în care conducătorii auto le respectă drepturile celor care merg pe stradă fără a fi protejaţi de caroserie. Peste 1.100 de şoferi au reuşit performanţa negativă de a rămâne fără permisele de conducere după ce au fost surprinşi "ocolind" pietonii pe trecere. Alţi 647 au renunţat forţat la permis după ce au fost prinşi băuţi la volan, 769 pentru că au depăşit neregulamentar şi 455, pentru viteză.

"Poliţiştii rutieri au aplicat 62.641 de sancţiuni contravenţionale, dintre acestea 18.100 fiind pentru depăşirea limitei legale de viteză. Din constatările noastre a reieşit că există o mare deficienţă la capitolul portului centurii de siguranţă, motiv pentru care am dat 10.919 sancţiuni, dar şi în ceea ce priveşte educaţia rutieră a pietonilor, 7.262 de persoane depistate traversând neregulamentar fiind amendate", a conchis Aurelian Ropotan.


CITEŞTE ŞI: De ce sunt aşa de multe ACCIDENTE PE ZEBRĂ la Galaţi (FOTO)

Citit 3775 ori Ultima modificare Miercuri, 04 Martie 2015 17:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.