Situaţie ALARMANTĂ pentru mai multe familii din Galaţi: "Mai avem un pic şi CADE CASA PE NOI!" (FOTO)
Foto: Foto Florin Răvdan

Situaţie ALARMANTĂ pentru mai multe familii din Galaţi: "Mai avem un pic şi CADE CASA PE NOI!" (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pereţi scorojiţi, tencuială căzută, podele găurite. De asta au parte şase familii dintr-un imobil de pe strada Alexandru Ioan Cuza, situat chiar în spatele Primăriei Galaţi. Şobolanii uriaşi şi pericolul de prăbuşire îi sperie pe locatari, care spun că nu au unde să se ducă în altă parte.


Imaginea cărămizilor căzute, a plăcilor de beton care astupă găurile din podea şi a tavanelor care mai au un pic şi cad în capul trecătorilor de ocazie sunt lucruri cu care locatarii imobilului de pe strada Cuza, numărul 25, sunt deja mai mult decât obişnuiţi. De la mic la mare, fiecare trece pe acolo zilnic şi se întreabă când îl va lovi o bucată desprinsă.

Tinar Gela locuieşte acolo de mai bine de 20 de ani, iar de şapte ani este proprietară, nu chiriaşă. "Am reuşit să cumpăr camerele astea în care locuiesc, dar e groaznic ce se întâmplă. Peretele exterior e crăpat, podeaua e instabilă, casa nu e izolată termic. La cutremurul din noiembrie, anul trecut, a fost un coşmar. Am luat copilul şi am plecat la o rudă, că ne era frică să mai stăm aici. Aşa de tare s-a cutremurat!", spune femeia.

Pe majoritatea locuitorilor i-am găsit în curtea interioară, un spaţiu de zece metri pe cinci, prea mic chiar şi pentru două familii, darămite pentru şase. Vorbeau unii peste alţii, nu din răutate, ci pentru că fiecare s-a lovit de refuzul autorităţilor de a-i lăsa să îşi consolideze "coşmeliile". Cocu Ilie, în vârstă de 55 de ani, tocmai îşi demola o construcţie improvizată, care semăna mai mult a hol decât a magazie. "Când am făcut asta, am pus şi nişte stâlpi să susţinem balconul de sus, că altfel ne trezim cu el în cap. Acum, Primăria mă pune să dărâm magazia, că nu am avut autorizaţie de construire pe un teren care nu e al meu. Aşa e, au dreptate, dar ce era să fac? Să aştept să-mi cadă în cap balconul?", spune omul, pe un ton ridicat.

Necazurile oamenilor au început odată cu demolarea casei de la numărul 23, care se afla perete în perete cu modestul apartament al Gelei Tinar. "Casele astea două se susţineau, practic, una pe alta. Acum, când cea de acolo a fost dărâmată, pleacă şi peretele meu în exterior. Trec maşini pe stradă, casa tremură. Merge cineva mai apăsat, casa tremură. Ca să nu mai zic că din cauză că e podeaua mea instabilă, nemaifiind grinzi de susţinere, suferă şi tavanul lui nea Ilie, de dedesubt", mai spune femeia.

"Avem şobolani mari cât un câine!"

Instabilitatea clădirii nu este singura problemă a celor care locuiesc în imobil. Olea Duminică locuieşte acolo de foarte mult timp şi spune că, deşi Primăria este proprietar, nu a fost investit nici un ban în refacerea, măcar parţială, a clădirii. Tavanul holului de la intrare este la fel de nesigur, scările din lemn au mai fost reparate de locuitori, dar sunt la fel de instabile ca întotdeauna, iar balcoanele de la etaj sunt aproape mâncate de vreme. "Nu putem noi să băgăm bani să refacem clădirea. Nici dacă am pune mână de la mână nu am avea suficienţi bani, că doar nu stăm aici de prea mult lux. Am de la Primărie un act pe care scrie că a fost investită o sumă de bani pentru reparaţii la clădire. Unde sunt reparaţiile alea, că noi nu le-am văzut?", spune femeia.

Rusu Anghelina, în vârstă de 58 de ani, ne-a povestit, aproape plângând, că pericolele pe care le înfruntă zilnic acolo o macină, încetul cu încetul. "Ies de sub casă, din canalizări, nu ştiu de unde, nişte şobolani mari cât un câine. Păi, avem doi motani pe aici, dar la cât de mari sunt şobolanii, nu mai rămâne nici coada din pisici. Apoi, duşumelele alea sunt vechi, putrede. Ne rupem gâtul prin ele. Eu am căzut pe scări şi am făcut comoţie cerebrală. Nu se poate aşa ceva. De la Primărie nu ne bagă nimeni în seamă, ne plimbă din birou în birou", se plânge femeia.

Primăria are altă versiune

În încercarea de a afla dacă se poate face ceva pentru oamenii de pe Cuza 25, i-am întrebat pe reprezentanţii Primăriei dacă există vreo soluţie la toate aceste plângeri. "Imobilul de pe Cuza 23 a fost demolat pentru că locatarii tăiau grinzile şi distrugeau pereţii. După demolarea acestuia, s-a făcut un studiu pentru a vedea dacă peretele imobilului alăturat, de la numărul 25, suferă modificări de vreun fel. Studiul a durat două luni şi am ajuns la concluzia că acel perete nu are nevoie de consolidare. Momentan, nu se impune refacerea acelei clădiri", ne-a transmis Silviu Bacalum, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi.

Cel puţin pentru moment, locatarii imobilului şi proprietarul acesteia, în speţă Primăria municipiului Galaţi, sunt în tabere adverse. Dacă Primăria susţine că imobilul nu prezintă un pericol pentru locuitori, cei care îşi duc zilele în casă nu mai ştiu cum să facă pentru ca totul să revină la normal. Cele şase familii şi-au făcut un cămin în casa fără geamuri, fără podele şi fără tavane, iar acum acesta ameninţă să le curme vieţile.


CITEŞTE ŞI: INUNDAŢII în mai multe zone din Galaţi. Apa a intrat în curţile şi casele oamenilor (FOTO)

Citit 2642 ori Ultima modificare Duminică, 29 Martie 2015 19:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.