UPDATE/ Ministrul Duşa şi adjunctul Forţelor Aliate din Europa, prezenţi la exerciţiul militar din poligonul Smârdan

UPDATE/ Ministrul Duşa şi adjunctul Forţelor Aliate din Europa, prezenţi la exerciţiul militar din poligonul Smârdan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

UPDATE, ora 21,00/ Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, s-a declarat mulțumit de desfășurările de trupe la finalul exercițiului care a avut loc marți în Poligonul Smârdan. ,,După cum mi-au raportat comandanţii, misiunile de luptă au fost îndeplinite. Acest exerciţiu priveşte perfecţionarea tehnicilor de luptă şi interoperabilitatea militarilor statelor participante. În cursul dimineţii am participat în Poligonul Mihai Bravu la un exerciţiu de pregătire al militarilor din Brigada de rachete sol-aer în care s-a testat capacitatea operaţională a peste 200 de militari şi a mijloacelor din dotare cu privire la sistemul de apărare antiaeriană. Astăzi a avut loc o defăşurare impresionantă de forţe prin participarea a peste 2.000 de militari şi 400 de trasportoare blindate şi tancuri. Trebuie precizat și faptul că la Baza Aeriană Câmpia Turzii continuă exerciţiile de pregătire comună a militarilor de la forţele aeriene române cu militari din SUA, iar în Poligonul Smârdan şi la Baza Kogălniceanu exerciţiul de pregătire în comun va continua până pe  30 aprilie”, a spus Duşa. 

Și oaspetele american, generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, a fost încântat de desfășurarea de forțe din Poligonul Smârdan.

,,A fost un exerciţiu foarte  bine organizat, un exerciţiu internaţional, care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei, acela că NATO lucrează împreună şi că va acţiona întotdeauna împreună. Cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a securităţii, hotărâte  pentru flancul estic”, a spus, la final, Bradshaw.

La finalul exercițiului, cei doi oficiali au analizat și situaţia de securitate din zonă ca urmare a crizei din Ucraina. ,,Am analizat împreună cu generalul Bradshaw situaţia de securitate din zonă ca urmare a crizei din Ucraina, situaţia de securitate pe Marea Neagră, felul în care realizăm împreună măsurile de reasigurare pe flancul estic al NATO şi al Uniunii Europene şi am consatatat că ceea ce am aprobat la ministeriala NATO din februarie, dar şi măsurile stabilite la summitul din Ţara Galalilor se realizează conform planificării convenite”, a declarat Mircea Duşa.


 

Marţi, în Poligonul Smârdan, va fi Ziua Distinşilor Vizitatori a exerciţiului Wind Spring 15, început pe 16 mai. La eveniment vor participa atât ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, cât şi generalul Sir Adrian Bradshaw, adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa. Generalul Bradshaw se va afla timp de două zile, 21 şi 22 aprilie, într-o vizită oficială în ţara noastră, participând şi la exerciţiul militarilor prezenţi în Poligonul Smârdan.

La exerciţiul Wind Spring 15, care se va încheia pe 30 aprilie, în poligonul Smârdan şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu, judeţul Constanţa, participă peste 2.200 de militari, cu armament şi tehnică de luptă, din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.

Exerciţiul are ca scop antrenarea în comun, într-o concepţie unitară, a militarilor din ţări membre ale NATO sau partenere, pentru menţinerea capacităţii operaţionale a structurilor şi îndeplinirea cerinţelor specifice de interoperabilitate şi standardizare ale Alianţei Nord-Atlantice şi ale Uniunii Europene.

În cadrul Wind Spring 15 au loc exerciţii de comandament, trageri de luptă, rezolvarea unor situaţii tactice complexe. Exerciţiul face parte din seria activităţilor de instruire în comun care se desfăşoară atât în ţară cât şi în afara teritoriului naţional, în cadrul operaţiei „Atlantic Resolve”, pentru demonstrarea măsurilor de reasigurare adoptate în cadrul Consiliului Nord-Atlantic privind asigurarea stabilităţii şi securităţii regionale, în special în actualul climat de securitate din flancul estic al NATO.

Citit 1305 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 21:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.