CRIMĂ ORIBILĂ la Griviţa/ Câinii au dezgropat cadavrul unui om UCIS ÎN BĂTAIE
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

CRIMĂ ORIBILĂ la Griviţa/ Câinii au dezgropat cadavrul unui om UCIS ÎN BĂTAIE
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

O crimă oribilă a îngrozit localitatea Griviţa * Faptele, petrecute în luna martie, i-au şocat şi pe procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi, care au deschis un dosar de cercetare penală şi au reţinut două persoane pentru 24 de ore * Minorul implicat neagă orice amestec

Povestea, demnă de un film de groază, a avut loc în luna martie la ferma lui Săvel Ignat din Griviţa. Bărbatul a plecat pentru câteva zile din localitate şi şi-a lăsat fiul, pe Mihai Ignat, în vârstă de 21 de ani, să aibă grijă de fermă şi de animale.

Stăpân pe avutul familiei, Mihai a fost nevoit să coordoneze şi angajaţii fermei. Printre aceştia se număra şi Petrache Cobzaru, în vârstă de 57 de ani. Angajatul lucra de mai mult timp la ferma familiei Ignat, dar, din câte au aflat anchetatorii, nu era lăsat să ia legătura cu familia. Cobzaru era ţinut într-o cameră mică şi insalubră din fermă, iar procurorii urmează să stabilească ce condiţii de muncă avea acesta.

De la reproş, la crimă

Într-una dintre zile, potrivit declaraţiilor martorului care a asistat la întreaga scenă, Mihai Ignat i-a reproşat angajatului său că nu a hrănit animalele, motiv pentru care l-a lovit în abdomen, în testicule şi peste faţă. Se pare că, în urma acestor lovituri, pe Cobzaru l-a umplut sângele, fiind dus în camera în care locuia. Aici a stat bărbatul trei zile, timp în care nimeni nu i-a dat nimic de mâncare sau vreun pahar cu apă. De chemat ambulanţa nici măcar nu s-a pus problema.

Un alt angajat al fermei, Cătălin Capră, în vârstă de 16 ani, a trecut pe la Petrache Cobzaru să vadă în ce stare este şi, se pare, acesta din urmă i-a cerut o cană de apă. În a treia zi după ce a fost bătut, Cobzaru a primit şi ceva de mâncare, dar nu a mai reuşit să mănânce nimic. El avea şi o umflătură în zona abdominală.

Îngropat în spatele fermei

La scurt timp, bărbatul a pierdut lupta cu viaţa. Se pare că, speriat de cele întâmplate, Mihai Ignat l-a pus pe Cătălin Capră să sape o groapă la marginea fermei, pentru a-l îngropa pe decedat. De la spuse la fapte a fost doar un pas. Ulterior, pentru a explica lipsa angajatului de la fermă, Mihai Ignat i-a spus tatălui său că Petrache Cobzaru a plecat de la ei şi că nu mai ştie unde este.

Varianta prezentată de tânăr a stat în picioare până acum câteva zile, mai ales că bărbatului dispărut nu i se permitea să ia legătura cu cele două surori pe care le avea. Cel care a dat alarma a fost chiar tatăl lui Mihai, care a observat cum câinii din fermă se jucau cu un craniu. Săvel Ignat s-a speriat şi a anunţat imediat primăria şi poliţia cele descoperite. Astfel, autorităţile au demarat o anchetă şi, după ce au adunat suficiente probe, i-au reţinut atât pe Mihai Ignat, cât şi pe Cătălin Capră. „Loviturile primite nu i-au mai permis lui Petrache Cobzaru să se mişte, el a rămas la pat mai multe zile şi nu i s-au acordat îngrijiri. Leziunile i-au provocat moartea. După ce au observat că acesta a decedat, Mihai Ignat i-a solicitat minorului să sape o groapă, pentru a ascunde cadavrul. Minorului i s-a solicitat să nu spună nimănui ce s-a întâmplat. Câinii de la fermă au scos osemintele, ceea ce a dus la cercetarea celor doi”, ne-a declarat Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi.   

Mihai Ignat şi Cătălin Capră au fost prezentaţi instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă. Judecătorii au admis doar propunerea de arestare a lui Mihai Ignat, considerând că minorul, acuzat de favorizarea infractorului, poate fi cercetat în stare de libertate.

Martor la crimă

Lăsat în libertate, Cătălin Capră s-a întors în sânul familiei. Deşi anchetatorii susţin că acesta a povestit totul în faţa judecătorilor, minorul nu recunoaşte faptul că ar fi fost părtaş la îngroparea cadavrului. „Eram acolo când l-a bătut. Era băut şi a uitat să dea de mâncare la vaci. L-a întrebat Mihai dacă vrea să cheme ambulanţa. Şi eu l-am întrebat, dar de fiecare dată ne-a spus că se simte bine. Într-una din zile chiar a ieşit afară, a mâncat şi a băut o ţuică. Nu l-am îngropat şi nu ştiu nimic despre asta. Noi ştim că a plecat de la fermă. Nimeni nu ştie dacă este sau nu el cel descoperit în curte”, ne-a povestit Cătălin, care a ţinut să precizeze că hainele descoperite de anchetatori în curte sunt ale lui Cobzaru, dar erau haine de schimb.

Sătenii, îngroziţi şi tăcuţi

Deşi întreaga suflare a aflat oribila poveste, nimeni nu pare dornic să vorbească despre ea. Toţi cei cu care am încercat să stăm de vorbă ne-au spus că doar au auzit de la alţii. „Am auzit de la copii, dar am crezut că este doar o poveste. Eu nu cred că Mihai ar fi fost în stare să facă aşa ceva. Era un băiat bun şi liniştit, îl ştiu de la şcoală”, ne-a spus Ilie Trandafir, angajat al şcolii din localitate.

Am încercat să luăm legătura şi cu tatăl lui Mihai Ignat, dar acesta nu a fost găsit nici la fermă, nici acasă.

Cazul rămâne însă în atenţia anchetatorilor, care au făcut contestaţie la decizia Tribunalului, cerând în continuare şi arestarea preventivă a minorului. Contestaţie va face, cel mai probabil, şi Mihai Ignat, urmând ca dosarul să ajungă, săptămâna viitoare, pe masa judecătorilor Curţii de Apel Galaţi.        

Citit 7534 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iunie 2015 11:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.