23 de picaţi în prima zi de Bac

23 de picaţi în prima zi de Bac
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

23 de candidaţi au picat, în prima zi de bacalaureat, proba de limba şi literatura română. Luni, în prima zi de examen, s-au prezentat 2.498 absolvenţi de liceu din promoţia 2009 şi 66 din promoţia anterioară. La promoţia 2009, cele mai multe note acordate au fost de 10 (625), urmate de notele între 9 şi 9,99 (466), între 8 şi 8,99 (408), apoi între 7 şi 7,99 (379), note între 6 şi 6,99 fiind 373.

227 de absolvenţi de liceu vor fi nevoiţi să tragă mai mult la probele următoare, întrucât, având o notă 5 şi 5,99, deocamdată nu pot trece bacalaureatul.

La candidaţii din promoţiile anterioare, lucrurile stau exact invers: cele mai multe note sunt între 5 şi 5,99 (20). Doar un singur candidat a primit nota maximă.

De asemenea, patru elevi nu s-au prezentat, însă ei au fost aşteptaţi de comisii şi în a doua zi de examen, dacă au lipsit din motive obiective.

Plecată, nu eliminată din bacalaureat

Deşi datele furnizate de Inspectoratul Şcolar judeţean Galaţi, după prima zi a bacalaureatului, arată că niciun candidat nu a fost eliminat pe motiv de fraudă sau tentativă de fraudă, ieri, un absolvent de liceu care a dat examenul la centrul de la „Auto” s-a lăudat că ar exista, totuşi, unul.

„La Auto a fost prinsă o fată cu hands-free şi a fost eliminată”, ne punea în gardă Ştefan Bădiţă, într-un comentariu publicat pe siteul ziarului, la articolul despre examenul la limba şi literatura română.

Lucru care nu se verifică şi la Centrul Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (Auto). Contactat telefonic, preşedintele Comisiei de bacalaureat de la Auto ne-a declarat că, dacă într-o sală de examen ar fi fost vorba de fraudă sau măcar de o tentativă, membrii comisiei ar fi trebuit să-l anunţe, cum prevede, de altfel, metodologia.

„Acesta (preşedintele centrului, n.r.) este obligat să verifice şi să ia măsurile ce se impun, care pot merge până la eliminarea candidatului din examen”, scrie legea.

Rămasă pe toamnă, oricum

Vicepreşedinta comisiei de la Auto, inspectoarea şcolară Andra Ionescu, ne-a precizat că luni au părăsit examenul de bacalaureat doi candidaţi, dar din cauză că nu au primit notă de trecere.

„Intrând în săli, le reaminteam candidaţilor să aibă grijă că pot pierde bacalaureatul dacă încearcă să se inspire din surse de orice fel. Într-o sală, o candidată mai în vârstă, absolventă de Auto, a anunţat că nu ştie să răspundă la cerinţele de pe bilet şi că vrea să părăsească examenul. Că doamna respectivă s-a ridicat imediat ce am făcut observaţia legată de eventuale fraude, iar ceilalţi candidaţi au tras concluzia că e vorba de fraudă, asta e altceva. Suspiciuni putem avea cu toţii, dar dacă nu îi găseşti o dovadă evidentă asupra lui nu înseamnă nimic”, ne-a răspuns, tot telefonic, vicepreşedinta de la Auto.

Candidata cu pricina a lăsat biletul comisiei, a luat în schimb carneţelul cu proaspăta notă de 4,00 şi s-a întors acasă. Cum proba la oral este eliminatorie dacă nu se obţine peste 5,00, candidata va sta acasă cel puţin până la sesiunea din toamnă a bacalaureatului.

Dacă ar fi fost eliminat, pe motiv de fraudă, tot de la proba orală la română, un candidat ar fi trebuit să procedeze exact în acelaşi mod.

Maraton de probe la Bacul francofon

Premieră la examenul de sfârşit de clasa a XII-a din acest an. Două licee gălăţene organizează, pentru absolvenţii claselor lor de bilingv franceză, probele Bacalaureatului francofon. Anul trecut, Colegiul Naţional «Al.I. Cuza» organiza, pentru prima dată, acest tip de bac.

În 2009, 57 de candidaţi de la Colegiul « Cuza », dar şi de la Colegiul Econimic «Virgil Madgearu» susţin Bacalaureatul francofon. Spre deosebire de colegii lor, ei au de dat nouă probe, în loc de şase.

Trei testări suplimentare

Dacă anul trecut, în luna mai, la proba anticiapă, candidaţii au trecut de prima testare a cunoştinţelor de franceză, pe celalalte două le susţin chiar în perioada bacalaureatului.

Ieri, la cele două licee s-a desfăşurat una dintre ele, proba la oral, iar ultima din modulul bilingv e programată luni. 20 de absolvenţi de la Colegiul “Cuza” dau examenul la geografie în limba franceză. La Colegiul “Virgil Madgearu”, 20 au ales să fie testaţi la matematică pe frantuzeşte, iar alţi 7 la geografie.

Din comisiile de testare fac parte un profesor din disciplina de specialitate şi unul de limba franceză, ambii formaţi în mod special pentru evaluarea la acest tip de examen. Dacă trec de toate probele, candidaţii primesc certificatul de bacalaureat cu menţiunea “Bilingv”.

Citit 1650 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.