Peste 19.000 de gălăţeni au RĂCIT în această toamnă

Peste 19.000 de gălăţeni au RĂCIT în această toamnă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Vaccinarea este singura cale de prevenţie împotriva gripei, avertizează medicii


În jur de 16.500 de gălăţeni au ajuns doar în lunile octombrie şi noiembrie la medic, din cauza virozelor respiratorii. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea cuprinsă între cinci şi 14 ani, dovadă a faptului că microbii care provoacă răceli se răspândesc mai ales în spaţiile aglomerate şi închise, cum sunt sălile de clasă. Numărul de internări cauzate de viroze respiratorii a fost de 445. În ceea ce priveşte pneumoniile, numărul total de cazuri înregistrat în aceeaşi perioadă este de 2.633. Grupa de vârstă cea mai afectată este cea a copiilor care nu au împlinit încă un an, cu peste un sfert din totalul îmbolnăvirilor. Pneumonia este o boală mai periculoasă decât virozele respiratorii, dovadă a acestui fapt fiind şi numărul mare de internări, 791. Din fericire, niciun gălăţean nu a fost diagnosticat cu gripă, în această toamnă. Datele au fost făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi.

Cum decurge vaccinarea antigripală

Medicii din cadrul DSP Galaţi atrag atenţia asupra faptului că vaccinarea este singura modalitate de a preveni apariţia cazurilor de gripă. "Le recomandăm tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit. În acest sens, de la debutul campaniei de vaccinare antigripală, au fost vaccinate 7.937 de persoane din toate categoriile de risc, din totalul de 18.150 de doze primite în două tranşe (10.830 şi, respectiv, 7.320) de la Ministerul Sănătăţii. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare - n.r.) sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă", a precizat dr. Liliana Moise, directorul DSP Galaţi.

Principala sursă de infecţie, omul

Virozele respiratorii şi gripa sunt boli infecţioase acute, contagioase, provocate de diferite tipuri de virusuri, care afectează în special căile respiratorii. Aceste boli sunt mai des întâlnite în sezonul rece. Sursa de infecţie este reprezentată de persoanele bolnave şi de cele purtătoare de virusuri. Virozele respiratorii şi gripa sunt infecţii virale care se răspândesc de la o persoană la alta, în principal atunci când oamenii infectaţi tuşesc sau strănută, ori prin contact direct sau indirect cu secreţiile respiratorii ale persoanelor infectate care se află pe mâinile acestora sau pe suprafeţele contaminate.

Citit 1098 ori Ultima modificare Joi, 26 Noiembrie 2015 00:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.