Guvernul a decis: UN SINGUR TUR de scrutin! IATĂ când vor avea loc ALEGERILE LOCALE în 2016

Guvernul a decis: UN SINGUR TUR de scrutin! IATĂ când vor avea loc ALEGERILE LOCALE în 2016
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 10 februarie, șase hotărâri de Guvern care vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale. Astfel, pe 5 iunie 2016, în intervalul orar 7,00 - 21,00, gălăţenii vor fi chemaţi la urne pentru a-şi alege primarul oraşului, consilierii locali şi consilierii judeţeni. Guvernul României a stabilit ieri data alegerilor locale care, la fel ca acum patru ani, se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin. Un al doilea tur de scrutin ar putea avea loc pe 19 iunie doar în caz de fraude electorale sau de balotaj, adică dacă doi candidaţi pentru Primărie au obţinut acelaşi număr de voturi şi intră la „baraj”. Spre deosebire de alegerile din ultimii opt ani, de această dată, nu vom mai decide prin vot şi cine va fi preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi, acesta urmând să fie ales de către consilierii judeţeni.

Data de 5 iunie a fost aleasă pentru a le permite consilierilor locali, judeţeni şi primarilor aleşi în scrutinul electoral anterior să îşi încheie mandatele obţinute pentru o perioadă de patru ani.

Începând cu 11 aprilie până pe 26 aprilie vor putea fi depuse candidaturile, iar acestea vor rămâne definitive pe 4 mai. Campania electorală va începe pe 6 mai şi se va încheia pe 4 iunie, ora 7,00. Pentru alegerile locale este prevăzută suma de 350.663.000 lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat în care sunt incluse plata indemnizaţiilor birourilor electorale şi costurile de implementare a Sistemului informatic pentru monitorizarea prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Interesant este că, în prima parte interioară a buletinului de vot, va fi inserată o legendă ce va conţine denumirile tuturor competitorilor electorali, numerele de ordine pe buletinul de vot, precum şi paginile în care aceştia au fost înscrişi.

Începând cu alegerile din anul 2016, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pune în aplicare un nou program de informatizare a secţiilor de votare. Potrivit noilor prevederi legislative, în cadrul alegerilor va funcţiona un sistem care creşte transparenţa şi viteza procesului de votare, dar şi împiedică tentativele de vot multiplu. PENTRU MAI MULTE DETALII, CLICK AICI

Citit 6649 ori Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2016 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.