INEDIT | La Galați, bustul lui Cuza expus între blocuri

INEDIT | La Galați, bustul lui Cuza expus între blocuri
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Chiar dacă nu a mai nins de aproape două săptămâni, iar zăpada este fie îngheţată, fie foarte murdară, gălăţeanul Petru Darie recidivează. După ce săptămâna trecută a expus, în faţa blocului în care locuieşte, bustul lui Mihai Eminescu şi o replică a statuetei „Cuminţenia Pământului” - CLICK AICI PENTRU DETALII, de data aceasta locuitorii din zonă îl pot admira pe Alexandru Ioan Cuza.

Ideea de a realiza bustul lui Cuza i-a venit lui Petru Darie, după ce statuia lui Mihai Eminescu a fost distrusă. „Prima dată au dat-o jos şi am reuşit să o refacem. De data aceasta însă au distrus-o de tot, aşa că vreau să le arăt că mă ambiţionează şi mai tare. Am realizat, pe o hârtie, un portret al lui Cuza şi am decis să mă apuc de treabă”, ne-a explicat sculptorul de ocazie, Petru Darie.

Ca de fiecare dată, gălăţeanul a avut ajutorul unui vecin, amândoi fiind decişi să îşi înfrumuseţeze cartierul pentru Ziua Unirii. Munca nu le-a fost uşoară, mai ales că materia primă este pe cale de dispariţie. „Am avut atelier în aer liber. Ne-am străduit să adunăm zăpadă de pe lângă pereţi, ca să nu fie murdară, am muncit ceva. Apoi ne-am pus pe treabă şi, după câteva ore, a ieşit ceea ce ne-am propus”, ne-a explicat Nicolae Avram, mâna dreaptă a lui Petru Darie.

Petru Darie a muncit câteva ore pentru a realiza bustului lui Al. I. Cuza

Statueta lui Cuza a fost amplasată pe soclul unde a fost bustului marelui poet, alături de „Cuminţenia Pământului”. Locatarii din zonă s-au arătat impresionaţi de ambiţia celor doi oameni. „Este impresionant ce au reuşit să facă. Au adus istoria între blocuri. Bustul seamănă foarte mult cu fotografiile lui Cuza. Ne bucurăm că există astfel de oameni printre noi”, ne-a explicat o doamnă.

Chiar dacă toţi cei care au trecut prin zonă au admirat creaţiile, sculptorii de ocazie sunt dezamăgiţi că munca lor nu este în siguranţă. Aceştia speră ca, de data aceasta, statueta realizată din zăpadă să nu mai fie vandalizată. Mai mult, cei doi promit că vor repeta experienţa şi în anii următori şi speră să găsească noi adepţi care să îi ajute să sculpteze în zăpadă chipurile mai multor personalităţi naţionale. „Următorul pe listă este Vlad Ţepeş. Nu spun mai multe, chiar dacă sunt atâtea dispute în România. Cine vrea să înţeleagă, înţelege de ce am ales acest personaj”, a conchis Petru Darie.

Citit 4259 ori Ultima modificare Luni, 23 Ianuarie 2017 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.