Mult zgomot pentru trafic

Mult zgomot pentru trafic
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ciripit de păsărele şi voci cristaline de copii, asta s-a auzit, miercuri, timp de o oră, în Micro 19, în zona Spitalului Judeţean, în locul obişnuitelor claxoane, frâne şi motoare hodorogite de maşini. Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi a oprit traficul pe strada Brăilei, iar inspectorii au măsurat zgomotul şi calitatea aerului pe care îl respirăm.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul Săptămânii Mobilităţii, perioadă în care toţi ar trebui să încercăm să înlocuim autovehiculele cu mijloace de transport nepoluante.   

Locatarii din zonă au ieşit, la balcoane, vânzătorii magazinelor au lăsat baltă tejgheaua şi au ieşi în faţa uşilor, iar pietonii au zâmbit, când au văzut ceata de elevi, care se plimbau pe mijlocul străzii, pe role, în absenţa maşinilor. Organizator a fost Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi, care intenţionează să realizeze un studiu comparativ privind calitatea aerului şi nivelul de poluare fonică în condiţii de trafic (indicatori înregistraţi săptămâna trecută) şi în condiţiile lipsei de trafic.

Potrivit declaraţiilor directoarei APM Galaţi Ingrid Miron, „este pentru prima oară când monitorizăm nivelul de zgomot şi factorii poluanţi – dioxidul de sulf, dioxidul de azot, monoxidul de carbon, benzen, pulberi - pe acest segment de stradă. Pentru că s-a discutat de ce am ales acest segment, trebuie spus că măsurătorile se fac prin intermediul staţiei fixe de trafic. Măsurătorile privind poluarea fonică se fac cu sonometru mobil, însă cele pentru calitatea aerului se fac doar prin intermediul staţiei fixe”.

„Anii trecuţi, când s-a mai oprit circulaţia, s-au efectuat măsurători cu alte aparate, vechi, care nu aveau gradul de precizie al staţiei fixe. Această staţie există numai în Micro 19 şi de aceea am ales să închidem traficul pe această porţiune. Oricum, ambulanţele pot trece nestingherite, pentru că e vorba de cazuri extreme…”.

De altfel, ambulanţele chiar au intrat la Spitalul Judeţean cât a fost oprit traficul. Totuşi, în timp ce aceste autovehicule aveau o scuză bună – sănătatea oamenilor, alţi şoferi nici măcar nu s-au sinchisit de puzderia de poliţişti şi au trecut cu maşinile personale, fără nici un stres, chiar pe lângă inspectorii de mediu…      

Poluare şi comentarii

Deja măsurătorile făcute ieri cu sonometrul mobil arătau o scădere importantă în condiţiile în care autovehiculele nu mai circulă. „Avem acum 52 de decibeli, faţă de 91-92 de decibeli, înregistraţi în condiţii de trafic, pe sensul de dus către Inelul de rocadă, şi de 69 până la 83,5 decibeli, cât s-a înregistrat pe 9 septembrie, pe celălalt sens de mers”, ne-au mai spus inspectorii de mediu.

Ce am mai aflat este că zona respectivă mai are o particularitate – aerul poluat de atâta fum de eşapament de la maşini rămâne mult timp în zonă, deoarece blocurile înalte ce mărginesc strada destul de îngustă, ecranează cumva curenţii de aer…

Atraşi de cei 15 elevi de clasa a IV-a de la Şcoala generală nr. 22, care au împărţit pliante trecătorilor, gălăţenii şi-au exprimat opiniile cu privire la acţiune şi cu privire la poluarea mediului, în general.

Trecătorii au apreciat acţiunea şi au spus că ar fi bine să se circule mai mult cu bicicletele, însă acest lucru nu poate fi, deocamdată, realizat, având în vedere că în oraş nu există piste de biciclete şi că poliţiştii comunitari te amendează dacă te plimbi cu bicicleta pe trotuar…

Şoferii, pe de altă parte, s-au declarat nemulţumiţi de oprirea circulaţiei rutiere şi  cred că acţiunea de ieri se va limita la prezentarea unei simple statistici.

„Noi chiar nu vrem asta, după ce vom face studiu statistic, vom propune şi măsuri de reducere a nivelului de poluare”, a mai spus şefa APM Galaţi.

Citit 1300 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.