Ba arestaţi, ba în libertate!

Ba arestaţi, ba în libertate!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, atât Ionel Gâlcă, prim- procurorul instituţiei, cât şi Liliana Constanda, prim-procurorul adjunct aveau ceva de spus ca să audă toată lumea (?!).

Două persoane, Ene Marian, de 54 de ani şi Călin Şerbănică, de 49 de ani, fuseseră prinse cu mâţa-n sac, mai exact cu ţigări de contrabandă, după care fuseseră puse în libertate printr-o hotărâre a Tribunalului Galaţi.

Trebuie precizat că cei doi fuseseră arestaţi preventiv, în urma unui referat făcut de procurori în acest sens, la data de 27 august. De ce? Pentru că în perioada mai-august 2010, aşa cum scrie şi în referatul făcut de procuror în vederea luării măsurii arestării preventive, aceştia au achiziţionat, depozitat şi comercializat ţigări care au fost introduse fraudulos în România din Republica Moldova.

„Ţigările respective au fost găsite, după cum ne confirma prim-procurorul Ionel Gâlcă, la domiciliile celor doi, în urma unei percheziţii domiciliare autorizate şi asta după nu mai puţin de patru luni de zile în care le-am monitorizat mişcările. Astfel de infracţiuni de natură economică, preciza domnia sa, prezintă un pericol social ridicat, aceasta fiind motivul pentru care  ar trebui să existe o preocupare permanentă şi responsabilă din partea organelor abilitate ale statului. Scopul legiuitorului este, nu-i aşa?, apărarea societăţii contra unor asemenea fapte antisociale”.

În cauza de care vorbim, fapta incriminată este contrabandă în formă continuată, care, aşa cum preciza şi prim-procurorul adjunct Liliana Constanda, „ este o infracţiune care necesită fără nicio îndoială luarea măsurii arestării preventive, nicio altă măsură nefiind suficientă pentru împiedicarea activităţii infracţionale. În plus, luarea acestei măsuri era şi în interesul desfăşurării ulterioare a urmăririi penale”.

Decizii judecătoreşti în contradicţie…

În fine, aşa cum spuneam, la Tribunalul Galaţi, săptămâna trecută, a fost admis recursul formulat de cei doi contrabandişti împotriva măsurii arestării preventive. Mai e de precizat că, deşi cei doi sunt brăileni, au găsit front de „lucru” la Galaţi.

După ce au fost puşi în libertate s-au ales însă doar cu interdicţia de a nu părăsi ţara, aşa că mai pot face niscaiva afaceri contrabandistice la Galaţi. Hotărârea judecătorească este însă lege pentru toţi.

Citit 1935 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.